Koronavirüs salgınında Türkiye’ye iyi haber!

Oxford, normalleşme ile vaka artış hızını analiz edip ‘virüste ikinci dalga ihtimali en yüksek 10 ülke’yi belirledi. Türkiye ‘ciddi artış hızı olmayan ülkeler’ kategorisinde yer aldı.

Kapılarını kapalı tutan AB, turizmde sınırlarını açacağı ülkeler listesine Türkiye’yi de ekledi. Salgının merkez üssüne dönüşen ABD, Brezilya ve Rusya kapsam dışı bırakıldı. İki kritik uyarı; Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Recep Öztürk, sonbaharla birlikte kapıyı çalacak grip sezonunu işaret etti. “Grip salgınları başlamadan Kovid vakalarını azaltmamız gerekiyor” dedi. Anadolu’da taziye ve şehir dışından gelişlerle vaka artışları sürerken yaklaşan kurban bayramı alarm zillerini çaldırdı. Diyanet kesimin randevulu yapılacağını bildirdi.

Koronavirüs önlemlerinin azaltılmasıyla birlikte, uluslararası uçuşlar da başladı. Fakat, Almanya’nın Türkiye’ye uçuş uyarısı yapması havada krize neden oldu. İki ülke arasında gerçekleşen ikili görüşmeler sonucunda yumuşa oldu fakat hâlâ net bir adım atılmadı. Euronews Türkçe’nin aktardığına göre ise Avrupa Birliği Türkiye’yi listeye aldı. Sınırlarını turizm amaçlı ziyaretçilere açmaya hazırlanan AB’nin hangi ülke vatandaşlarını kabul edeceğine dair taslak listeye ulaşıldı. AB yetkilileri bir süredir hangi ülkelerden gelen turistleri kabul edeceklerine yönelik müzakereleri sürdürüyordu. Tartışmalı listenin haftaya çarşamba resmi olarak yayımlanması bekleniyor. Euronews’e konuşan Avrupalı diplomatlar, üye ülkelerin listenin son hali üzerinde henüz anlaşmaya varamadığını belirtti. Görüşmeler dünde sürdü. Listenin son halindeki ülkelerin vatandaşları 1 Temmuz’dan itibaren birlik sınırlarına turizm amaçlı giriş yapabilecek. Diğer yandan AB yetkilileri, kapıların açılmayacağı ülkelere yönelik ikinci bir liste daha hazırlıyor. Bu kapsamda covid-19 salgınının merkez üssü haline gelen Amerika Birleşik Devletleri vatandaşlarının girişinin yasaklanması bekleniyor. Sınırların kapalı kalacağı ülkeler arasında Brezilya, Rusya ve Katar’ın da bulunması öngörülüyor. Diplomatik kaynaklar, hangi kriterlere göre listelerin hazırlanacağı yönünde ülkeler arasında anlaşmazlık olduğunu ifade etti. Bazı üye ülkeler paylaşılan covid-19 verilerinin güvenilirliğini sorgularken, Avrupa Birliği Hastalıklarla Mücadele Merkezinden (ECDC) bu konuda bir rapor hazırlaması istendi.

THY TAHRAN VE GUANGZHOU UÇUŞLARINA BAŞLIYOR

THY’nin resmi internet sitesinden yapılan açıklamada ise haziran ayında kademeli olarak başlatılan dış hat uçuşlarıyla ilgili temmuz ayı planı paylaşıldı. Açıklamada, ulusal ve uluslararası sağlık otoriteleri ile yapılan titiz çalışmaların sonucunda daha sağlıklı ve güvenli standartlara sahip uçuşlara tekrar kavuşulduğu belirtilerek “20 Temmuz 2020’ye kadar alacağınız biletlerinizi 31 Aralık 2021 tarihine kadar yapılacak başka bir uçuş için değiştirebilir ya da tarihini daha sonra belirlemek üzere biletinizi açığa aldırabilirsiniz” denildi. THY uçuş takvimine göre İran’ın başkenti Tahran’a 16 Temmuz’dan itibaren sefer planlandı. THY, ayrıca 1 Temmuz’da ABD’de New York, 26 Temmuz’da Houston ile 4 Temmuz’da Çin’in Guangzhou kentine de uçuş yapmayı amaçlıyor.

TÜRKİYE’YE İYİ HABER

İngiltere’deki Oxford Üniversitesi ile The Guardian gazetesi ortak bir çalışma yürüterek koronavirüs salgınında tedbirlerin hafifletilmesiyle ikinci dalga riski arasındaki ilişkiyi inceledi. Araştırmada, bugüne dek 25 binin üzerinde vaka bildiren 45 ülkenin son dönemde tedbirleri hafifletme oranı ile vaka sayılarındaki artış hızı analiz edildi. Tedbirlerin hafifletildiği 10 ülkede ikinci dalga riski bulunduğu saptanırken Türkiye, tedbirleri hafifleten ama artış hızının azaldığı ülkeler arasında yer aldı. Araştırmada ikinci dalga riski altında bulunan ülkeler şöyle sıralandı: Almanya, Ukrayna, ABD, İsviçre, Bangladeş, Fransa, İsveç, İran, Endonezya, Suudi Arabistan. The Guardian gazetesi, bu ülkelerin hepsinde son dönemde tedbirlerin hafifletildiğini ve hükümetlerin artık çok daha rahat bir politika izlediğine dikkat çekti. Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 11 ülke tedbirlerin daha az bir oranda hafifletildiği veya Belarus gibi zaten çok sıkı tedbirler almamış olan, son dönemdeyse vaka artış hızı ciddi oranda yükselmeyen ülkeler olarak sınıflandı. Bu kategoride şu ülkeler yer alıyor: Türkiye, Belçika, Kanada, Polonya, Pakistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Belarus, İtalya, İspanya, Singapur, Hollanda. Araştırmada, sokağa çıkma tedbirlerinin sürmesine rağmen vakaların artmaya devam ettiği ülkeler şöyle verildi: Dominik Cumhuriyeti, Şili, Hindistan, Güney Afrika, Portekiz, Brezilya, Mısır.

GRİP GELEMEDEN VİRÜSÜ KONTROL ALTINA ALMALIYIZ

Korona vakalarının 700’lü sayılara düşmesi sonucu Türkiye 1 Haziran’dan itimbaren büyün alanlarda normalleşme aşamasına geçti. Ancak oluşan rehavet ve tedbirlere uyulmaması vaka sayılarını tekrardan bin 600’lü rakalamlara yükseltti. Maske tedbirleri ile bu rakam her ne kadar bin 500’lerde dengelense de son baharla birlikte vakaların tekrardan pik yapacağı endişesi giderek artıyor. Konu ile ilgili uyarıda bulunan Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Recep Öztürk “Grip salgınları başlamadan koronavirüs vakalarını azaltmamız gerekiyor” dedi. Kasım ayından itibaren mevsimsel grip dönemine girileceğinin belirten Prof. Dr. Öztürk, iki hastalığın bir arada görülmesinin sağlık sistemini çok olumsuz etkileyeceğini söyledi. Kovid-19’dan korunmanın bu açıdan da çok önemli olduğunu belirten Öztürk “Yaşlılar ve kronik hastalığı olanlarda grip de ölümcül olabiliyor. Kovid vakalarını o zamana kadar anlamlı şekilde azaltmalıyız ki, sağlık sistemimiz hastalarımıza bugün olduğu gibi nitelikli ve yığılma olmadan kaliteli bir hizmet verebilsin” diye konuştu.

MASKE KULLANMAMAK ÖZGÜRLÜK DEĞİL

Koronavirüsle gribin birbirine benzeyen iki öldürücü hastalık olduğunu söyleyen Öztürk şöyle devam etti: “İkisi de birbirine benzeyen öldürücü iki hastalık. Astımlılar var, solunum yolu rahatsızlığı olanlar var, bunların hastalıkları Kasım sonu alevlenmeye başlıyor ve aralık-ocak-şubat-mart ve nisan dönemlerinde bu tip hastaların hastaneye başvurularında yoğun bir artış yaşanıyor. Sağlık sistemi bunlara nitelikli bir hizmet verebilecek kapasitede ama bunun üzerine Kovid de eklenirse, o zaman bugüne kadar görmediğimiz yığılmalar, Batı ülkelerinden şahit olduğumuz hastaların hastane koridorlarında yatmak zorunda kaldığı sahneler, yoğun bakım imkanlarının yetersiz hale gelmesi gibi riskler bizim için de geçerli olur. Maske kullanmamayı bir özgürlükler alanı olarak göremeyiz o nedenle. Hastalanmayarak ve başkasına hastalığı bulaştırmayarak vatandaşlık görevimizi yapmamız gerekiyor. Aksi taktirde en gelişmiş ülkelerin sağlık sistemleri bile bu yükü kaldıramaz. Erişkin aşılama da bu konuda çok çok önemli. Ekimin ilk haftalarında da grip aşılarını yaptırmalılar.”

KURALLARA UYULSAYDI 400’Ü GÖRÜRDÜK

“Temmuz ya da ağustosta Kovid-19 açısından çok daha iyi bir konumda olma garantimiz yok. Dünyada da böyle. Son günlerde en yüksek vaka sayılarına ulaştı pekçok ülke. Vaka sayısından bizim çok gerimizde olan ülkeler, önümüze geçti şu an” diyen Öztürk “Eğer biz koruma tedbirlerimizi uygulamazsak bu riski artırmış oluruz. Doğrusu hastalığının ciddiyetini pek çok kişi kavramıştı. Ama dünyada da vakalar biraz azalınca, yeni normale geçilmesini de biz yanlış anladık ve gördük ki fiziki mesafenin, kişisel korunmanın ihlal edilmesiyle beraber bu hemen yansıdı sayılara. Günlük vaka sayısında yüzde 50’lik artışla 1600’lü rakamlara ulaştık tekrar. Eğer hiç ara vermeden yeni normale geçiş sürecinde de kurallara tam olarak uysaydık bugün rakamlar çok daha aşağılarda olacaktı muhtemelen. Projeksiyonlar 500’ün altına ineceğimizi gösteriyordu. Toplumda bir yanlış beklenti var, virüs mutasyon geçirecek ve ortadan kalkacak. Mutasyon, olumsuz yönde de olabilir ve çok daha ağır, ciddi hastalık yapma gücüne de kavuşabilir” diye uyardı.

TEDBİRLERE UYULMAZSA ‘ANADOLU PİKİ’ DEVAM EDER

Normalleşme ile birlikte en çok vakanın görüldüğü İstanbul, Ankara gibi illerden göçün olması ve sosyal hareketliliğin artmasıyla başta Doğu ve Güneydoğu’da olmak üzere Anadolu’nun pek çok yerinde pikler yaşanmaya başladı. Valilikler ve belediyeler artan vakaların önüne geçmek için bir dizi tedbir hayata geçirdi. En başta da maske takma zorunlu hale getirildi. Cami haoperlörlerinden uyarı anonsları yapıldı. Ancak yasak olmasına rağmen evlerde gizli gizli nişan ve düğün törenlerinin yapılması taziye çadırlarının kurulması pikleri bir türlü düşüremedi. Ortaya çıkan yeni vakalar yeni karantina kararlarının alınmasına neden oldu. Son karantina haberi de Şanlıurfa’dan geldi. Şanlıurfa Valiliği’nin internet sitesinden yer alan açıklamaya göre, kent merkezi ve ilçelerinde yaşayan bazı vatandaşların Kovid-19 test sonuçları pozitif çıktı. Bu nedenle Haliliye’de 6, Eyyübiye’de 5, Karaköprü’de 4, Siverek’te 4, Viranşehir’de 9, Akçakale, Ceylanpınar ve Suruç’ta birer toplamda da 31 evde karantina kararı verildi.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.