İŞTE! Daha kıvrak bir zeka için 10 öneri

Daha kıvrak bir zeka için gün içinde kolaylıkla uygulayabileceğiniz 10 basit öneri ile zihin faaliyetlerinizi değiştirebilirsiniz.

Doğduğumuz andan itibaren durmaksızın gelişen akıl esner ve dünyamızı değiştirir. Öğrendiğimiz bilgiyi öncekilerle yoğurur, anlamlı bir hale getirir ve yeni ufukların kapısını aralar. Bu esnada bizim gündelik hayatımızda var olan, takip ettiğimiz, izlediğimiz, okuduğumuz, gördüğümüz her şey bilgilerin yeniden şekillenmesine öenmli ölçüde yardımcı olur.

Daha kıvrak bir zekaya sahip olmak mümkün

Zeki fikirler ortaya atmak için zihnin bazı vasıflara sahip olması gerekiyor. Mesela düşünme süreçlerini eğitebilmek, pek çok bilgiye sahip olmak ve bir sorun veya fikre odaklanmak. Tüm bunlar bir araya geldiğinde yaşam daha anlamlı hale geliyor. Şimdi size sıralayacağımız ipuçlarıyla her gün zihninizi geliştirebilecek, daha kıvarak bir zekaya sahip olarak hayatınızı kolaylaştırabileceksiniz.

1. Her sabah mutlaka su için

Uyku boyunca vücudunuz susuz kalır. Sabah yataktan kalkar kalkmaz mutlaka bir bardak su için. Yarım saat içinde ikinci bardak suyunuzu da içtikten sonra kahvaltınızı yapabilirsiniz. Yapılan çalışmalar, su içmenin zihnin görevlerini tamamlamak için yeteneği artırdığını gösteriyor.

2. Yeşil çay için

Çalışan insanın vazgeçilmez içeceği kahvedir ancak zihni uyaransa yeşil çaydır. Matcha yeşil çayı, içinde bulunan aminoasit sayesinde beyin dalgalarında artışa neden olur. Böylece uyku getirmez ve yaptığınız işe rahatlıkla odaklanmanızı sağlar.

3. Gün boyu şeker kullanmayın

Aslında şekeri tamamen hayatınızdan çıkarmanız çok iyi olur. Fakat bunu yapmakta zorlanıyorsanız, en azından gün içinde şekere olan odağınızı başka yöne kaydırın. Bazen çayınıza şeker yerine bal katarak ya da hiç şeker atmamayı deneyerek bile bir ilerleme kaydedetmiş olursunuz. Çok yüksek miktarda kullanılan şeker yüzünden beyin fonksiyonları iyi çalışmayabilir, haberiniz olsun.

4. Sosyal medyaya günde iki defa bakın

Beyin ona yüklediğiniz gerekli gereksiz her bilgiyi biriktirir. Gün içinde sosyal medya hesaplarınıza girdiğiniz an zamanın nasıl geçtiğini muhtemelen fark etmiyorsunuz. İyi ve kötü birçok habere maruz kalan beyninizi biraz dinlendirmek önemli. Kendinize bir süre belirleyin ve hesaplarınızı günde yalnızca iki kez ziyaret edin.

5. Oyun oynayın

Televizyon izlemek pasif bir eylemdir. Size bilgi aktarılırken siz sadece bakar ve izlersiniz. Televizyon izlemek yerine zihninizi çalıştıracak oyunlar oynayabilirsiniz. Araştırmalar gösteriyor ki, Super Mario oyunu bile beynin gelişiminde önemli bir etkiye sahip.

6. Televizyon izlemek yerine kitap okuyun

Kitap okumak, tıpkı video oyunundaki gibi zihninizin ve hayal gücünüzün gelişmesine yardımcı olur. Karakter ve mekanları aklınızda canlandırdığınızda imgesel dünyanız genişler ve bu da sosyal ilişkilerinize yansır.

7. Küçük egzersizler yapın

Beden ve zihin birbirine sağlam iplerle bağlıdır. Gün boyu sadece zihni çalıştırmak yetmez, bedenin hareketi de zihninizi açar. En basitinden asansör yerine merdiven kullanın, gün içinde esneme hareketleri yapın.

8. Sizinle aynı fikirde olmayanlarla konuşun

Herhangi bir konuda aynı doğrultuda düşünmediğiniz biriyle arkadaşça bir tartışmaya girin. Böylece hem fikirlerinizi savunur hem de haksızsanız da karşı tarafın savını dinlemiş olursunuz. Bu tip tartışmalar, kelime dağarcığınızı geliştirmekle kalmaz aynı zamanda özgüveninizin artmasına da yardımcı olur.

9. Doğada yürüyün

Ormanda yapacağınız bir yürüyüş kaslarınızı kuvvetlendirirken beyninize de güçlü bir uyarıda bulunur. Oksijen beyne iyi gelir, doğa insan zihnini sakinleştirir ve yürümek, kan dolaşımınızı hızlandırır. İşyerinde öğle arasında parkta yapacağınız kısa bir yürüyüş bile gününüzü güzelleştirebilir.

10. Planlı yaşayın

Her zaman yanınızda küçük de olsa bir not defteri olsun. Program yapmak ve aklınıza bir fikir geldiğinde not almak hem merak duygunuzu hem de mantıklı düşünme yetinizi geliştirir. Gün sonunda ertesi günün programını yazın. Bu yaklaşım üretkenliğinizi artıracaktır.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.