İflasın eşiğine gelen özel tiyatroların son umudu seyirci

Pandeminin yarattığı mali kriz sürecinde devletten ya da vakıflardan bir destek göremeyen ve iflasın eşiğine gelen özel tiyatrocular Tiyatro Kooperatifi çatısı altında bir araya gelerek ‘#BizdeYerinAyrı’ kampanyası başlattı. Yeni sezon için biletleri önden satarak krizi aşmaya çalışacak olan özel tiyatrocular, hayatta kalmak için tiyatro müdavimlerinden destek bekliyor.

Kovid-19 salgınıyla ilan edilen pandeminin ardından oyunları iptal edilen ve büyük bir maddi kriz yaşayan özel tiyatro dünyası, Tiyatro Kooperatifi çatısı altında bir araya gelerek ‘#BizdeYerinAyrı’ kampanyası başlattı. Bütün tiyatroseverleri özel tiyatrolar için dayanışmaya çağıran bağımsız tiyatrocuların başlattığı kampanyada “Şimdi ayrı olsak da #BizdeYerinAyrı” sloganıyla hem tiyatroların seyircilerine olan özlemini dile getiriyor hem de tiyatroseverleri yeni sezon oyunlarında tiyatrolarda yerlerini önceden alarak bugünden tiyatroların, tiyatro oyuncularının ve tiyatro emekçilerinin yanında olmaya davet ediyor. Değişik seçenekler halinde hazırlanan destek programının paketlerine ‘mobilet.com’ uygulamasından erişilebiliyor. Uygulamada ‘Tiyatro Meftunu’ izleyiciye 5 bin, ‘Tiyatro Sevdalısı’ndan 2 bin 500, ‘Tiyatro Tutkunu’ndan bin, ‘Tiyatro Müdavimi’nden 500, ‘Tiyatro Dostu’ndan 250, ‘Tiyatro Sever’den 100 TL’lik bilet alma seçenekleri sunuluyor.

Pandemi ile birlikte salonların kapanmasının ardından bütün oyunları iptal olan ve büyük bir mali darboğaza giren bağımsız-özel tiyatrocular iki aydır kendilerine destek arıyor. KARAR kültür sanat olarak ilk günden itibaren takip ettiğimiz süreçte, devletin vergi, SSK vs. öteleme dışında imkan sunmadığı özel tiyatro dünyasından temsilciler Kültür ve Turizm Bakanlığı ile görüşmeler yapmıştı. Bakanlıktan da ötelemeler ve gelecek sezonda desteklerin artacağına yönelik vaatler dışında, acil sorunlarına yönelik herhangi bir kaynak bulamayan tiyatrocular geçen hafta da ‘Tiyatromuz Yaşasın’ başlığı ile bir imza kampanyası başlatmıştı. Kampanyada Kültür ve Turizm Bakanlığı’na seslenen özel tiyatrocular, faturalarını dahi ödeyemediklerinden bahsederek, asgari yaşam koşullarını sürdürmek için acil bireysel maddi destek talebinde bulunmuştu. Bakanlık, bir haftada 30 bin kişi imzaladığı kampanyaya yönelik henüz bir açıklamada bulunmadı.

ÜCRETSİZ İZİN ÖDENEKLERİNİ BÖLÜŞTÜLER

Devlet kurumları ya da Türkiye’nin kültür sanat alanında büyük vakıfları özel tiyatrocuların sorunlarını görmezden gelirken, tiyatrocular kendi aralarında anlamlı paylaşımlarla bu zor günleri atlatmaya çalışıyor. Özel tiyatro sahipleri ise, normalde puantaj usulü 3-5-7 gün SGK yapılan özel tiyatro çalışanlarının haklarını 30 güne tamamlayarak ücretsiz izin ödeneği çıkararak en azından mevcut çalışanlarını ayakta tutmaya çalışıyor. Ödenekler dahilinde tiyatro çalışanlarına çıkan para ise 600 lira civarında. Bu ödenekler geçtiğimiz anlamlı bir dayanışmaya imza attı. Kendileri de ihtiyaç halinde olan birçok çalışan aldıkları 600 liralık ödeneği, hiç ödenek alamayan tiyatrocu arkadaşları ile paylaştı. Karar

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.