Hemşireler, pandeminin sağlık ve hemşirelik yönetimine yansımalarını masaya yatırdı

Ege Üniversitesi (EÜ) Hemşirelik Fakültesi, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) ve Yönetici Hemşireler Derneği (YOHED) iş birliğinde “1. Uluslararası ve 2. Ulusal Hemşirelikte Yönetim Kongresi” düzenlendi. “Pandeminin Sağlık ve Hemşirelik Yönetimine Yansımaları” temalı kongre, çevrimiçi olarak gerçekleştirildi.

Etkinliğin açılış konuşmaları EÜ Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Dönmez, DEÜ Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şeyda Seren İntepeler, Yönetici Hemşireler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ülkü Baykal ve EÜ Hemşirelik Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Fahriye Vatan tarafından yapıldı.

“Kazanılan her bilgi ve deneyim yolumuza ışık tutar”

Pandemi sürecinde edinilen deneyimlerin meslektaşlarına farklı bakış açıları kazandırdığını ifade eden EÜ Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Dönmez, “Kongremizin hedef kitlesi yönetici hemşireler ve yönetici hemşire adaylarıdır. Yaklaşık iki yıl önce hazırlıksız olarak yakalandığımız Covid-19 pandemi sürecinde, kriz anlarının en çok yaşanıldığı alan şüphesiz ki sağlık kurumları olmuştur. Bu kriz anında yaşananları çözmek durumunda kalanlar öncelikle bizler, hastane yöneticilerimiz ve hekim arkadaşlarımız, aslında tüm sağlık çalışanlarımızdır. Öğrenilen her yeni bilgi, kazanılan her bir deneyim, pandemi sürecinde ve sonrasında yolumuza ışık tutacak nitelikte bir değerdedir. Hepimizin bildiği gibi, bilgi paylaştıkça çoğalır ve bu süreçte deneyimlerin paylaşımı yöneticilerimize, meslektaşlarımıza farklı bakış açıları kazandırarak yol gösterici olmuştur. Bu bakış açısıyla hemşirelik yönetimine aktarılacak yaklaşımların belirlenmesi ve benimsenmesi oldukça önemlidir. Pandeminin sağlık ve hastalık yönetimine yansımasıyla neler yaşadık, gelecekte neyi daha iyi yapabiliriz sorularının cevaplarını alacağımız, farklı ülkelerin de katılım ve örnekleriyle oldukça zengin içerikli bir kongrede bulunuyoruz. Bu kongremizin planlanmasında başta Kongre Başkanlarımız Prof. Dr. Şeyda Seren İntepeler ve Doç. Dr. Fahriye Vatan olmak üzere; emeği geçen herkese ve siz değerli katılımcılara çok teşekkür ederim” diye konuştu.

“Kendilerini gerçek bir kriz yönetiminin içinde buldular”

Pandemi sürecinde yaklaşık 3 bini aşan meslektaş kaybı yaşadıklarını kaydeden DEÜ Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şeyda Seren İntepeler, “Dünyada 7 milyondan fazla hemşire bulunuyor. 2020 yılı Mart ayından, 2022 yılı Mart ayına kadar geçen iki yıllık süreçte ağır bir pandemi süreci yaşadık. Ne yazık ki bu süreç hala bitmedi. Ancak artık yeni normal süreçte yönetici, hemşire ve eğitici olarak neler yapmamız gerektiği, bu süreçteki değişimlerden nasıl etkilendiğimiz çok daha fazla önem kazandı. Çok sayıda hemşire ve sağlık çalışanlarımız enfekte oldu ve buna rağmen çalışmalarına en iyi şekilde devam etti. Yöneticilerimiz bu durumu planlamakta çok büyük çaba sarf etti. Böylesi bir durumda sağlık çalışanlarının stres ve tükenmişlik yaşamaları, fizyolojik ve psikolojik sağlıklarının fazla etkilenmesi bu zorluklarla mücadele etmeleri gerekliliği ortaya çıkarttı. Yönetici hemşireler, kendilerini gerçek bir kriz yönetiminin içinde buldular. Bu nedenle bütün meslektaşlarımızı, kriz sürecini çok büyük fedakârlıkla yönettikleri ve bu süreçten başarıyla çıktıkları için gönülden tebrik ediyorum” dedi.

“Meslektaşlarımızı eğitici etkinliklere davet ediyoruz”

Etkinliklerde üniversitelerle ve meslektaşlarıyla iş birliği içinde olduklarını ifade eden YOHED Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ülkü Baykal, “Farklı konumlarda görev almış, uzmanlıkları olan meslektaşlarımızı konferans, panel ve kurs gibi çevrimiçi eğitici etkinliklere davet ediyoruz. Bu etkinliklerimizi sistematik hale getirip, her ay tekrarladığımız toplantılar halinde planlıyoruz. Özellikle ulusal düzeyde planladığımız kongrelerimizi farklı illerde yapmaya gayret ediyoruz. Bu organizasyonları yaparken o bölgedeki üniversitelerle, yönetime gönül vermiş meslektaşlarımızla iş birliği yapıyoruz. Yerel kaynakların güçlerinden de yararlanarak, o bölgeye özgü bir takım planlamalar hayata geçirmek istiyoruz. Bu nedenle ilk etkinliğimizi fiziki olarak planlamıştık. Ancak Covid-19 pandemisi nedeniyle etkinliklerimize çevrimiçi olarak devam ediyoruz. Bu etkinlikte emeği geçen herkese ve siz değerli katılımcılarımıza teşekkür ediyor, hepiniz için keyifli ve verimli bir etkinlik olmasını diliyorum” dedi.

“Gece gündüz demeden zor koşullarda çalıştılar”

EÜ Hemşirelik Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Fahriye Vatan ise “Kongremizin amacı; Covid- 19 pandemisinin ortaya çıkardığı kriz sürecinde yaşanan sorunlar, bu sorunların çözümüyle ilgili kullanılan yeni bilgi ve deneyimlerin paylaşımıdır. Bununla birlikte pandemi sonrası sürece ışık tutacak yeni bakış açıları ve kazanımları tartışmak, hemşirelik yönetiminde aktarılacak yaptırım ve yaklaşımları belirlemektir. Küresel olarak etkilendiğimiz salgın ve ardından gelen normalleşme sürecinden geriye dönüp baktığımızda; Covid- 19 salgınının ortaya çıkardığı kriz ortamı, hastanelerdeki tüm yönetsel süreçleri etkiledi. Ayrıca bu süreç hemşirelik hizmetleri yönetimini de oldukça etkiledi. Hemşirelerimiz sahada yaşanan bu krizle ilk karşılaşan kişiler oldu ve gece gündüz demeden, zor koşullarda çalıştılar. Bu süreçte kaybettiğimiz değerli meslektaşlarımızı saygı, minnet ve rahmetle anıyoruz” diye konuştu.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.