Güneş tutulması yaklaşıyor!

Güneş tutulmasının 2019 yılında son olarak ne zaman gerçekleşeceği merak ediliyor. 2019 yılının ikinci tutulması “Halkalı Güneş Tutulması” şeklinde olacak. Tutulma 26 Aralık 2019 tarihinde gerçekleşecek. Bu güneş tutulması Türkiye’den görülemeyecek. Peki Halkalı Güneş Tutulması nedir? İşte yanıtı…

Güneş tutulması bu yıl 26 Aralık 2019 tarihinde son kez gerçekleşecek. Tutulma “Halkalı Güneş tutulması” olacak. Türkiye’den görülemeyecek bu tutulma genel zaman ile 03:34 – 07:01 saatlerinde gerçekleşecek.

Bu güneş tutulması Filipinler, Suudi Arabistan, Sumatra, Hindistan’ın güneyi, Borneo’dan görülebilecek. Tutulma Güneş’in yüzde 97’sini örtecek.

HALKALI GÜNEŞ TUTULMASI NEDİR?

Halkalı Güneş Tutulmasının anlamı şu şekilde ifade edilebilir: Güneş tutulmasındaki örtünme Güneş’in görünen büyüklüğünün Ay’dan daha büyük olduğu zamana denk gelirse, tutulma halkalı tutulma şeklinde görülmektedir. Bu duruma da Halkalı Güneş Tutulması denir.

GÜNEŞ TUTULMASI NEDİR

Ay Güneş’ten yaklaşık 400 kere daha küçük fakat bize Güneş’ten 400 kere daha yakın olduğu için gökyüzünde ikisi de aynı büyüklükte gözükürler. Bir Güneş Tutulması, Ay’ın Güneş ile Dünya arasına girmesi ve bazı özel koşulların sağlanması neticesinde meydana gelir. Tutulmanın olabilmesi için, Ay’ın Yeniay safhasında olması ve Yer etrafındaki yörüngesinin düzlemi ile Yer’in Güneş etrafındaki yörünge düzleminin arakesit noktaları doğrultusunun Güneş’in merkezinden geçmesi gerekir. Diğer bir deyişle Güneş Ay ve Dünya aynı doğrultuda olmalıdır.

Bilindiği üzere bir yıl içerisinde 12 ay vardır. Yani Ay, Dünya etrafında yılda 12 kez dolanır. Dolayısıyla,eğer Ay’ın yörünge düzlemi Dünya’nınkiyle çakışık olsaydı, bir yılda 12 kez Güneş tutulması meydana gelebilirdi. Fakat durum böyle değildir. Ay’ın yörünge düzlemi ile Dünya’nınki arasında yaklaşık 5° 9′ lık bir açı vardır. Bu açı nedeniyle Dünya, Ay ve Güneş, Ay’ın Dünya etrafındaki her dolanımında tam olarak aynı doğrultuda bulunmazlar. Böylece her ay bir Güneş tutulması oluşmaz. Nitekim bir yılda en az iki, en çok beş Güneş tutulması meydana gelebilir.

Tam, halkalı ve parçalı olmak üzere üç tip Güneş tutulması vardır. Bir Güneş tutulmasının tam veya halkalı oluşu Ay’ın Dünya’ya uzaklığı ile belirlenirken, parçalı oluşu Ay, gözlem yeri ve Güneş arasındaki açıyla, bir başka deyişle, her üçünün tam olarak aynı doğrultuda bulunmamasıyla ilgilidir.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.