Grip sonrası her yıl 80 bin insan koku körü oluyor

Kışın en yaygın görülen hastalığı olan gribin, yeni bir etkisi ortaya çıktı. Kulak Burun Boğaz uzmanı Doç. Dr. Aytuğ Altundağ, bu etkiye değinerek, her yıl 80 bin kişinin grip kaynaklı koku körü olduğunu söyledi.

Kış mevsiminin iyiden iyiye kendini hissetirmesiyle birlikte, grip ve soğuk algınlığı hastalıklarını yaşayanların sayısında da artış yaşanmaya başladı. Ankara’da Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Kültür ve Kongre Merkezinde bu yıl ilki düzenlenen ‘1. Ankara Koku ve Tat Bilimleri Sempozyumu’nda ise griple ilgili farklı bir ayrıntı ortaya çıktı. Sempozyumda konuşan, Kulak Burun Boğaz (KBB) uzmanı Doç. Dr. Aytuğ Altundağ, her yıl 500 milyon insanın gribe yakalandığını söyleyerek, “Bu insanların 50 bini hayatını kaybediyor. Yaklaşık 70-80 bin kişi ise kalıcı koku körü olarak hayatlarına devam ediyor” dedi. Altundağ, “Bu nedenle grip oldunuz, aradan 3-5 gün geçti ve koku alma duyunuz geri gelmedi ise doktora başvurun. Ayrıca lütfen erken dönemde doktora başvurun. Genellikle koku duyusuyla ilgili kayıplarda, işitme yada görme kaybı kadar hastanelere başvuru olmuyor. Nasılsa ‘burnum tıkanmıştır, sinüzit var ondan koku almıyorum’ gibi nedenlerle hastalar genellikle iki yada üçüncü hafta sonrası doktora başvuruyor. Ne kadar erken başvurursanız tedaviniz için de o kadar önemli bir yol katedersiniz” şeklinde konuştu. ‘Koku alma bozuklukları’ başlıklı konuda sunum yapan Altundağ, insanın bir trilyondan fazla kokuyu ayırt edebildiğini de söyledi. Altundağ, koku alma bozukluklarının büyük bir kısmının burunla ilgili hastalıklardan, bir diğer nedeninin de grip sonrası meydana geldiğini bildirdi.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.