Gerçekleşen afetlerden hiçbir ders çıkarılmadığı ortaya çıktı

Giresun’a 24 saatte ağustos ortalamasının bir buçuk katı yağış düştü. Dere yatağına kurulan Dereli ilçesi ile çevresindeki ilçelerde gece yarısı yaşanan selde büyük yıkım meydana geldi. Acı olay, bölgede yıllardır gerçekleşen afetlerden hiçbir ders çıkarılmadığını ortaya koydu.

Giresun, Meteoroloji’nin Karadeniz için yaptığı ‘turuncu alarmlı’ uyarısından saatler sonra kâbusu yaşadı. Önceki gün başlayan sağanak etkisini artırınca sele dönüştü. Dereli, Espiye ve Tirebolu başta olmak üzere tüm ilçelerde büyük zarar meydana geldi. 6 kişi hayatını kaybetti, 10 vatandaş kayboldu. Mahsur kalan 133 kişi ise kurtarıldı. 118 köy yolu ulaşıma kapanırken, metrekareye 100 kg yağış düştü.

“YEDİ BARAJIN KAPAKLARI TAMAMEN AÇILDI”

Olay yerine giden İçişleri Bakanı Soylu “Kullanılabilir durumda tek bir dükkan yok, hepsi tarumar olmuş” dedi. MHP’li Yağlıdere Belediye Başkanı Yaşar İbaş da “Bu felaketin altından belediye ve kaymakamlık imkanlarıyla kalkamayız. Burası bir an önce afet bölgesi ilan edilmeli. Yağış hızını kesmezse sıkıntı artacak. Üçtepe beldesindeki yedi baraj kapaklarını tamamen açtı” ifadelerini kullandı.

VE YİNE VATANDAŞ VE YİNE VATANDAŞ SORUMLU!

Salgın sürecinin yönetimi, okulların açılması ve deprem hazırlığının ardından sel felaketinde de fatura vatandaşa çıktı. “Ben de ilk defa böyle büyük bir doğal afet görüyorum” diyen Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli “Bu taşkınları tamamen önlemenin imkanı yok, dere yataklarına ev ve dükkanları yapmamak gerekiyor. Vatandaşlarımızın daha tedbirli olması önem arz ediyor” ifadelerini kullandı.

blank

TAŞ SAĞANAĞI

Taşan dereler, devirdiği ağaçlarla birlikte kamyonetler dahil önüne kattığı her şeyi sürükledi. İlçe merkezlerindeki meydanlar kaya parçalarıyla doldu.

90 YILDIR AYNI ACI

TRABZON OF: 146 ÖLÜ 1929
TRABZON MAÇKA: 68 ÖLÜ 1988
RİZE: 15 ÖLÜ 2010 A
RTVİN HOPA: 8 ÖLÜ 2015
ARTVİN YUSUFELİ: 4 ÖLÜ 2020

DERELER TAŞTI GİRESUN’U SEL ALDI

Karadeniz’de etkili olanak sağanak yağış Giresun’a felaketi getirdi. Bölgedeki derelerin taşmasıyla Dereli ilçe merkezinde su 2 metrenin üzerine kadar çıktı. Tirebolu-Doğakent yolu üzerinde, içerisinde beş jandarmanın bulunduğu araç bir menfezde suların içinde gömüldü. 2’si jandarma eri 6 kişinin ‘cansız bedeni’ne ulaşıldı.

karadeniz’de 3 gündür etkili olan sağanak yağış Giresun’da faciaya dönüştü. Bölgede akşam saatlerinde devam eden sağanak sebebiyle Ordu sınırındaki Abdal Deresi ve Dereli ilçesindeki dereler taştı. Dere yataklarına yapılan yerleşim sebebiyle de çok sayıda ev ve işyerini sel suları bastı, araçlar yollarda sürüklendi, istinat duvarları çöktü. Taşkında Giresun-Dereli-Sivas yolu ulaşıma kapandı. Bölgede çok sayıda ev, tedbir amaçlı tahliye edildi. AFAD, AKUT ve jandarma ekipleri Dereli İlçesi ve çevresinde dün akşamdan bu yana arama-kurtarma çalışmaları yürütüyor. Giresun Valiliği ise bir kriz merkezi oluşturmuş durumda. Giresun’un Dereli ilçesinde incelemelerde bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Dereli ilçesinin tamamen tarumar olduğunu söyledi. “Burada kullanılabilir durumda tek bir dükkan yok’’ diyen Soylu yoğun yağış sonrasında Dereli ilçe merkezinde suyun 2 metrenin üzerine kadar çıktığını belirtti. Soylu suyun tüm merkezi etkisi altına alabilecek şekilde yükseldiğini anlatarak ‘’Dereli’ye şu anda ulaşmak da mümkün değil, Dereli yolu da kapalı. Tali yollardan gelen birtakım kurtarma araçları vasıtasıyla bir, iki kurtarma aracı, ekskavatör buradaki vatandaşlarımızı kurtardılar. Şu anda yine Dereli’de bir düğün salonunda 20 vatandaşımız ki biraz önce güvenli bir yere alındıkları da söylendi ama onlarla ilgili de kurtarma çalışmaları devam etmektedir” açıklamasını yaptı. Karadeniz Teknik Üniversitesi eski öğretim üyesi, jeoloji mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, küresel iklim değişiminin Doğu Karadeniz’de sel, taşkın ve heyelanların daha da fazla artmasına neden olacağını belirtmişti. Geçen yıllardan daha fazla heyelan ve sel yağışları yaşanabileceğine dikkat çeken Bektaş, vatandaşların yanı sıra yetkililer ile yerel yönetimlerin tedbirli olması gerektiğini vurgulamıştı.

118 KÖY YOLU ULAŞIMA KAPALI

Soylu bölgedeki 118 köy yolunun ulaşıma kapalı olduğunu aktardı. Giresun Dereli, Espiye, Yağlıdere, Tirebolu, Doğankent, Çaldağ-İnişdibi yollarının ulaşıma kapandığını, son aldığı bilgilere göre Çaldağ-İnişdibi yolunun açıldığını, diğer yolların da açılması için gerekli çalışmaların yapılmaya çalışıldığını anlattı.

“GİRESUN AFET BÖLGESİ İLAN EDİLSİN”

CHP, Giresun’un Dereli İlçesi’nde meydana gelen selin ardından bölgeye heyet gönderdi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç insan kaynaklı doğa tahribatlarının, yanlış imar ve yapılaşma politikalarının, yanlış su yönetimi politikalarının ve HES’lerin felaketleri tetiklediğini söyledi. Bölgede incelemelerde bulunan CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, “Devlet bir an önce Giresun’u Afet Bölgesi ilan etmeli ve halkımızın sağlık, barınma, yiyecek ve diğer tüm ihtiyaçları için seferber olmalıdır” dedi.

MEVSİMLİK İŞÇİLERİN ÇADIRLARI SULAR ALTINDA

Şiddetli sağanak Ordu’nun Fatsa ilçesinde de sabah saatlerinde aniden yağan sağanak yağış sele dönüştü. Sel suları Bölge illerinden gelen mevsimlik tarım işçilerinin kaldığı alanı bastı. Sel sonucu fındık işçilerinin kaldığı bazı çadırlar yıkılırken, işçilerin eşyaları suya kapılarak, metrelerce sürüklendi. Eşyalarını kurtarmak isteyen işçiler sele kapılmaktan son anda kurtuldu. Sağanak yağış devam ederken, çadırları yıkılan işçiler bölgede kurulu diğer çadırlara sığındı.

RİZE’DE HEYELAN: 2 YARALI

Rize’de de şiddetli yağış nedeniyle sel sularına kapılan ve heyelan altında kalan 2 kişi yaralandı. Kentte devam eden yağış, İyidere, Derepazarı, Güneysu, Çayeli ve merkez ilçelerinin yanı sıra merkeze bağlı Salarha ve Muradiye beldelerinde hasara neden oldu. Dağsu Mahallesi’nde heyelan tehlikesi altındaki 2 bina, tahliye edildi. Gelen ekiplerin uyardığı kişiler, evlerden çıkarılarak, yakınlarının yanına gönderildi.

JANDARMA ARACI SULARA GÖMÜLDÜ

Şiddetli yağış sebebiyle çok sayıda yol hasar aldı. Tirebolu-Doğankent yolunun üzerinde içinde 5 jandarmanın bulunduğu araç Doğankent’e giderken 12. kilometresinde bir menfezde suların içerisine gömülü olarak kaldı. İçişleri Bakanı Soylu ‘’Tirebolu-Doğankent yolunda şu anda 5 metrelik bir menfezin çökmesi ile menfezin üzerinden araçların geçmesi esnasında askerlerimiz ile bir operatörümüzün kayıp olduğunu söyleyebilirim. Buradaki arama kurtarma çalışmalarımız devam ediyor. 40-45 metrelik, bir taraftan 10-15 metrelik mesafe olmasına rağmen, suyun yüksekliği sebebiyle ulaşılamıyor” dedi.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.