Gazeteci Erem Şentürk: ”Big Data tüm alışkanlıklarımızı takip ediyor”

12. Kocaeli Kitap Fuarı Karamürsel Alp Salonundaki söyleşilerde, okurlar yazarlarla buluşuyor

Kocaeli Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen 12. Kocaeli Kitap Fuarında kitapseverler sevdikleri yazarlar ile söyleşi programlarında buluşuyor. Çocuk edebiyatı dalında birçok kitap kaleme almış şair ve yazar Mevlana İdris, Gazeteci Erem Şentürk ve Çiğdem Zülfikar okurlarıyla Karamürsel Alp Salonunda bir araya geldi. Dijital medya konulu söyleşisi ile okurlarıyla buluşan Gazeteci Erem Şentürk; “Sosyal medyada paylaşılan fotoğraflar mahremimize zarar veriyor. Eşyalarımız, aklımızdan geçenler mahremimizdir. Sosyal medyada bunları paylaşarak mahremimize zarar verdik. Big data tüm tüketim alışkanlıklarımızı takip ediyor” dedi.

BİR ŞEYİ SATIN ALMAK İDEOLOJİK BİR FAALİYETTİR

GazeteciErem Şentürk “Dijital Medyanın Korkutan Tehlikeleri” konulu söyleşisinde, “Tüketim ve satın alma alışkanlıkları değişti. Bir şeyi satın almak ideolojik bir faaliyettir. Bir şey ucuzladığında, hayatımıza girdiğinde, erişilebilir olduğunda nesneyle olan ilişki biçimimiz de değişiyor. Ucuz ve erişilebilir olduğunda bir şey dünyayı değiştiriyor. İnternet erişilebilir olduktan sonra hayatın her alanında değişime sebep oldu. Ucuz ve kolay erişilebilir olması internetin değişim gücünü arttırdı” dedi.

“SOSYAL MEDYADA FOTOĞRAF PAYLAŞMAYIN”

Yoğun bilgi akışının her şeyi anlamsızlaştırdığını ifada eden Şentürk, “Şuursuzluk farkında olmadan bir şeyleri kaybetmekle olur. Bu çağ nesnesizlik çağıdır. Boşluk tanımlanmazsa huzursuzluk yaratır. Bir şeyin bir tarafını aldığında her şeyini alırsın. Tüketim alışkanlıklarımız, normlar formları oluşturur ahlaki değerlerimizi belirler. Dijital medyada da oluşan formlar birtakım normları oluşturdu. Sosyal medyada paylaşılan fotoğraflar mahremimize zarar veriyor. Eşyalarımız, aklımızdan geçenler mahremimizdir. Sosyal medyada bunları paylaşarak mahremimize zarar verdik. Big data tüm tüketim alışkanlıklarımızı takip ediyor” dedi.

ÇOCUK EDEBİYATI İLE ÇOCUK KİTABINI KARIŞTIRMAMAK LAZIM

Çocuk edebiyatı dalında birçok kitap kaleme almış şair ve yazar Mevlana İdris, 12. Kocaeli Kitap Fuarında okurlarıyla buluştu. Karamürsel Alp Salonunda gerçekleştirilen söyleşi etkinliğinde kitapseverlere seslenen İdris, çocuk ve kitap etkileşimi konusunu söyleşisinde okurlarıyla irdeledi. “Çocuğun ilk çevresi ailesidir. Anne babanın kullandığı dil çocuğun dile olan yaklaşımını belirliyor” diyen İdris, çocuk edebiyatı ile çocuk kitabını birbirine karıştırmamak gerektiğini söyledi. İdris, “Çocuklar için usta yazarlarca kaleme alınan şiir, öykü gibi kitaplar çocuk edebiyatına örnek verilebilir” şeklinde konuştu.

İYİ, GÜZEL, DOĞRU VE ADALETLİ OLMAYI ÖĞRETMELİYİZ

“Çocuk tablet tv ve kitap arasında kaldığında her çocuğun kendi kabiliyet ve kapasitesine uygun seçilecek kitaplar ile yol gösterici olmak gerekir” diyen yazar Mevlana İdris,”Sizin tasvip etmediğiniz dijital ürünleri çocuklarınız bir şekilde izliyorlar. İzledikleri şeyleri cazip hale getiren binlerce uzman çalışan var. Engellemek yerine de iyi, güzel, doğru ve adaletli olmayı aktarabilirseniz o zaman çocuk hangi ortamda olursa olsun iyi, güzel, doğru ve adaletli olma seçimini yapacaktır. İnsan seçerek seçkinleşir. Kitaplardan bize kalması gereken doğru olanı seçme kudreti bilinci bizde oluşmuş mu budur” dedi. Söyleşi sonunda yazar Mevlana İdris katılımcıların sorularını cevaplandırdı.

STOACI FELSEFE

Yazar Çiğdem Zülfikar “İyi Bir Yaşam Stoacı Filozoflardan Tavsiyeler” başlıklı söyleşisi ile Karamürsel Alp Salonunda okurlarıyla buluştu. “Sabır, çaba olmaksızın hiçbir şey bize gelmiyor diyen Zülfikar, “Şu an peşinden koştuğumuz her şey esasında geçici. Kalıcı olan ise yüksek idealar. Hayatımızdaki eylemlere yön veren tercihler oluyor. Önemli olan bunun farkında olarak inşa etmek. Felsefe bu yüzden önemli” ifadelerini kullandı.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.