FUTBOLDA SPORCU YARALANMALARINI NEDEN ÖNLEYEMİYORUZ?

Dünyadaki en popüler spor dalı olan futbolun 38 milyon üzerinde lisanslı oyuncusu vardır. Bu kadar geniş bir kitlenin oynadığı futbolda yaralanma sayısı, getireceği tedavi maliyetlerinin yanı sıra sporcuların antrenman ve maçlardan uzak kalmasına da neden olmaktadır. Dolayısıyla yaralanmalardan korunma, sporcular ve takımları için ciddi önem taşımaktadır.Özellikle ülkemizde meydana gelen sporcu yaralanmaları üzerine bir sohbet gerçekleştirenOrtopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doktor Utku Erdem Özer ve ünlü spor spikeri Ceyla Büyükuzun konuyu dijital medyada gündeme taşıdılar.

Daha önce Karagümrük Futbol Takımı’nın takım doktorluğunu yapan ve 30 maçta görev alan Opr.Dr.Utku Erdem Özer; futbolcu sakatlanmalarının durdurulamaması ile ilgili Ceyla Büyükuzun’un ‘’Her şey bu kadar gelişirken neden futbolda sakatlıkları durduramıyoruz?’’ sorusuna ‘’Tıp gelişirken sakatlanmaların daha da artması elbette ilginç; özellikle önleyici kısım ve tedavi kısmı gelişirken hızla artan mücadele gücü bunun etkenlerinden biri diyebiliriz.10-15 sene önce oynanan futbolla, şimdi oynanan futbolu kıyasladığımızda futbolcular daha hırslı ve azimli oldu. Tabii ki, eskiden de hırs ve azim vardı ama o zamanın futbol teknikleri bu kadar agresif değildi. Özellikle kas yaralanması bizim ülkemizde Avrupa ortalamasının çok üzerinde. Bunun en önemli sebeplerinden biri kulüplerimizin antrenman sahalarının yetersiz olması. Bugün İngiltere liginde takımın 10’a yakın antrenman sahası var, biz de ise bu rakam iki veya üç.” diye cevapladı

blank

Stat zeminlerine dikkat!

Stat zeminlerinin sakatlanmalardaki önemine dikkat çeken Opr. Dr. Utku Erdem Özer; “Bir stadın zemininin yıllık bakımının olması çok önemli. Bu bakımı hakkını vererek yapan Sivas Spor var diye örnekleyebiliriz. Burada maliyet çok önemli, devlet statları veriyor fakat bakımı kulüpler yaptırmak zorunda. Bu bakımların maliyeti ise oldukça yüksek. Bazen futbolcuya verilecek para artırılıp, stattan kısılıyor. Hava şartları; yağmur, kar; sıkıtı yaratabiliyor; işte bu noktada antrenman sahalarının fazla olmasının gerekliliği ortaya çıkıyor. Eğer bir yağmur yağarsa, o sahanın belki 1 ay kullanılmaması gerek, ama siz ertesi gün o sahada antrenman yaparsanız bütün çim özelliğini kaybediyor. Bu da futbolcuların kas yaralanmalarında ve sakatlanmalarda en büyük sebep.‘’ dedi.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.