F-16 satışına kısıtlama

Rusya’dan S-400 satın aldıktan sonra aynı zamanda üreticisi de olduğu F-35 programından çıkarılan Türkiye hakkında dikkat çekici bir hamle ABD’den geldi. ABD’li siyasetçiler Türkiye’nin F-16 satışına engel koyan bir tasarı hazırladı.

ABD Temsilciler Meclisi, Türkiye ile gerilimi tırmandıracak bir karara dün gece imza attı. Yunan lobisine yakınlığı ile bilinen Demokrat Chris Pappas ve Cumhuriyetçi Frank Pallone tarafından sunulan ve Türkiye’ye yeni F-16 savaş uçakları ile F-16 modernizasyon kitlerinin satışını kısıtlayan yasa tasarısı Temsilciler Meclisi’nde yapılan oylamada 244’e karşı 179 oyla kabul edildi.

Yasa tasarısı ABD Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon) 2023 bütçesini içeren Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa (NDAA) tasarısına eklenecek. ABD Başkanı Joe Biden’ın yasa tasarısını veto etme hakkı bulunuyor.

Geçen ay gerçekleşen NATO Liderler Zirvesi’nde Türkiye’ye F-16 satışına yeşil ışık yakan Biden’ın ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bazı taahhütler vermesi istendi. Eğer Biden Türkiye’ye F-16 satışının ABD’nin ulusal çıkarlarına uygun olacağını onaylarsa ve Ankara da Yunan hava sahasının bu uçaklarla ihlal edilmeyeceğini garanti ederse satışa izin verilebilir.

Sözcü’nün aktardığı ABD’nin önde gelen medya kuruluşlarından Bloomberg, “Türkiye’nin bu kısıtlama ve önkoşula nasıl yanıt vereceği henüz belli değil. Fakat Türkiye’ye F-16 ve modernizasyon kitinin satılmasına yönelik bu engelin üstesinden gelmek çok zor değil” yorumunu yaptı. Bloomberg’de yayınlanan haberde, “ABD’de Biden’ın Türkiye’ye F-16 savaş uçağı satmasına engel geldi. Erdoğan, Yunanistan üzerinde uçmayacakları konusunda anlaşmalı. Türkiye, F-35 programından çıktıktan sonra F-16 satın almak istemişti” denildi.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.