Egzersiz, ruh sağlığı ilaçlarından daha etkili! Bilim insanları ortaya koydu!

Avustralya’da yapılan bir çalışmada, depresyon gibi psikolojik rahatsızlıkların tedavisinde düzenli egzersizin ilaçlardan daha etkili olabileceği keşfedildi. Bilim insanları, sonuçların doktorlara rehber olması gerektiğini söylerken, bu tür hastalıklarda egzersize başvurulmamasını sorguladı.

Güney Avustralya Üniversitesi’nden araştırmacılar, egzersizin depresyon ve anksiyete semptomlarını iyileştirdiği sonucuna varırken, araştırmacı Dr. Ben Singh yaptığı açıklamada, “Fiziksel aktivitenin zihinsel sağlığı iyileştirmeye yardımcı olduğu biliniyor. Yine de kanıtlara rağmen, ilk tercih edilen bir tedavi olarak geniş çapta benimsenmiyor” dedi.

British Journal of Sports Medicine’de yayınlanan çalışmanın araştırmacılarından Prof. Carol Maher, araştırmanın doktorlar için bir rehber görevi görebileceğini söyleyerek, araştırmanın herhangi bir tür fiziksel aktivitenin yetişkinlerde psikolojik bozuklukları ve sıkıntıları nasıl etkileyebileceğini değerlendiren türünün ilk örneği olduğunu belirtti.

HER TÜRLÜ EGZERSİZ YETERLİ
Araştırma yazarları, 12 hafta veya daha kısa egzersiz aralıklarının akıl hastalığıyla ilgili semptomları iyileştirmek için en etkili olduğunu buldu. Bu, kısa bir süre için küçük değişikliklerin bile yararlı etkilere sahip olabileceğini düşündürüyor. Daha yoğun egzersizler “depresyon ve kaygı için daha büyük iyileşmeler” sağlarken, araştırmaya göre, her türlü fiziksel aktivite belirtileri önemli ölçüde azaltabilir.

Geçmişte yapılan araştırmalar, egzersizin ruh sağlığını olumlu yönde etkilediğinin yanı sıra kanser büyümesinin azaltılması, bilişsel gerilemenin önlenmesi ve hatta yaşam süresinin uzatılması gibi bir başka sağlık yararının olduğunu gösterdi. Fiziksel aktivitenin ayrıca kardiyovasküler hastalıkları, tip 2 diyabeti ve bazı kanserleri önlediği ve ayrıca kemikleri ve kasları güçlendirdiği gösterilmiştir.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.