Dünya sıralamasında ilk 4’e girdi! İran’da büyük keşif

İran, 8,5 milyon ton lityum rezervi keşfettiklerini duyurdu. Tahran bu rezervin cep telefonu, dizüstü bilgisayarı ve buna benzer elektrikli araçlarda kullanılan metalin üretilmesiyle ilgili küresel yarışta söz sahibi bir ülke olacağını bildirdi. Öte yandan İran, bu keşifle birlikte lityum madenleri açısından zengin ülkeler arasında 4. sıraya yükseldi. Zirve ise Bolivya ve Şili’de…

İran, dünyanın en büyük lityum rezervlerinden birini keşfettiğini açıkladı ve İran hükümeti bu rezervin 8,5 milyon ton lityum içerdiğini duyurdu. Yeni nesil bataryaların üretiminde ana ürünlerden biri olarak kullanılan lityum, bu rezervin bulunmasıyla birlikte İran’a teknolojide yeni bir boyutun kapısını aralayacak.

LİTYUM ZENGİNİ ÜLKELER ARASINDA 4. OLACAK
Euronews’te yer alan habere göre; lityum madenleri açısından zengin ülkeler sıralamasında 4. sıraya çıkacak olan İran, bu keşif ile Güney Amerika kıtası dışında en fazla lityuma sahip ülke olacak. İran Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanlığı’na göre büyük kil yataklarına sahip bir bölge olan Hamedan’da daha fazla lityum cevheri rezervi keşfedilme olasılığı fazla.

TEKNOLOJİK ALETLERİN METALİNDE KULLANILIYOR
İran hükümeti tarafından yapılan açıklamada, keşfedilen lityum rezervi sayesinde Tahran’ın cep telefonu, dizüstü bilgisayarı ve buna benzer elektrikli araçlarda kullanılan metalin üretilmesiyle ilgili küresel yarışta söz sahibi bir ülke olacağı bildirildi.

POTANSİYELİN ONDA BİRİ İRAN’DA
ABD’de jeoloji alanında düzenlenen bir araştırma İran’ın keşfinden önce bütün dünyada lityum rezervinin yaklaşık 89 milyon ton olduğunu ortaya koymuştu.

Tahran’ın keşfi, bu ham madde ile ilgili toplam potansiyelin onda birinin bu ülkede olduğunu ortaya koyuyor.

BOLİVYA VE ŞİLİ ZİRVEDE
Dünyada lityum rezervi açısından 39 milyon tonla Bolivya ilk sırada gelirken, Şili 19,9 milyon tonla ikinci sırada, Arjantin 12 milyon tonla üçüncü sırada, İran ise son keşifle 4 dördüncü sırada yer alıyor.

7,7 milyon ton ile Avustralya, 6,7 milyon tonla Çin ve 5,9 milyon tonla Hindistan dana sonraki sıraları alıyor.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.