Doktorlar kadına kanserli embriyo nakletti! ABD’deki tüp bebek merkezinde skandal!

ABD’nin California eyaletinde bulunan bir klinikte kadına yanlışlıkla kanser geni taşıyan embriyo nakledildiği ortaya çıktı. Çift, tüp bebek kliniğine dava açarken, çocuklarının mide kanserine yakalanma olasılığının yüzde 80 olduğu belirtildi.

ABD merkezli Medical Daily’nin haberine göre, California eyaletinin Pasadena kentinde kanser geni taşıyan ve doğacak çocuklarında da aynı sağlık sorunu ile karşılaşmak istemedikleri için Huntington Üreme Merkezi’ne (HRC) başvuran Jason ve Melissa Diaz çifti, görülmemiş bir hatanın kurbanı oldu.

TEDBİR FELAKETE DÖNÜŞTÜ
2018’de mide kanserine yakalanan ve iyileşme sürecinde olan Jason ile yumurtalık kanseri ve meme kanseri gen mutasyonu taşıyan eşi Melissa, doğacak çocuklarını hastalık riskine karşı korumak istedi.

Kanser gen mutasyonları taşıyan çift, 2020’de kliniğe başvurarak birkaç embriyonun dondurulmasını ve kanser geni taşımayan embriyonunun tüp bebek tedavisinde kullanılmasını istedi.

Tedavinin ardından hamile kalan ve şu an 1,5 yaşında bir oğulları olan çift, yine çocuk sahibi olmak için tüp bebek merkezinden embriyo raporunun bir kopyasını istediğinde şoka uğradı. Çift, raporda 2020’de aldıkları tedavide kanser mutasyonu taşıyan bir gen kullanıldığını gösteren notlar buldu.

‘KANSER İHTİMALİ YÜZDE 80’
Kliniğin yaptığı büyük hatayı örtmeye çalıştığını fark eden Diaz çifti skandalı mahkemeye taşıdı. HRC’nin genetik testler istediğini ve bu testleri yapan bir şirketin güvenilirliği konusunda kendilerini ikna ettiğini belirten Jason ve Melissa, çıkan sonuçların klinik tarafından yanlış yapıldığını söyledi.

İddialara karşılık veren klinik, çiftin genetik testini başka bir kliniğe yaptırdığını ve HRC’nin erkek çocuk sahibi olmak isteyen çiftin talebini “titizlikle” yerine getirdiğini öne sürdü.

Kanserli embriyonun yerleştirildiğini belki de çocukları kanser olana kadar öğrenemeyeceklerini belirten çift, oğulları için yüzde 80 oranında kansere yakalanma riski olduğunu da ekledi.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.