DİKKAT! Sağlıklı yaşamın ilk adımı stresten uzak durmak

Hareketsiz yaşamın ve sağlıksız beslenme alışkanlıklarının kalbin düşmanı olduğunu söyleyen Kardiyoloji Uzmanı Dr. Bahadır Alan, sigarayı bırakmanın, stresten uzaklaşmanın ve sağlıklı yaşam alışkanlıkları edinmenin kalp ve kalbe bağlı çok sayıda hastalığı önleyebileceğini söyledi.

Kalp hastalığı nedenli ölümlerde azalma görüldüğünü söyleyen Güven Hastanesi Kardiyoloji Bölümünden Uzm. Dr. Bahadır Alan, “Artık toplum olarak kalbimize daha iyi bakıyoruz. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte tıbbın önerileri ve tedavi şekilleri de gelişiyor. Bu noktada, tıbbın sunduğu imkanları nasıl ve ne kadar kullanabildiğimiz önemli. Bundan 30-40 yıl öncesine kıyasla kalp sağlığı açısından daha iyi durumdayız” dedi.

Uzm. Dr. Alan, dünya çapında 52 ülkeden katılan hastalarla yapılan Interheart çalışmasında kontrol altına alındığında kalp krizi riskini yüzde 90’dan fazla azaltabileceği belirtilen 9 potansiyel faktörün açıklandığını belirterek, “Bunlar; sigara, kan yağlarında yükseklik, hipertansiyon, diyabet, özellikle bel çevresini tutan obezite, psikososyal faktörler, günlük yetersiz sebze-meyve tüketimi, alkol tüketimi ve düzenli fiziksel aktivite eksikliği olarak sıralanabilir. Şu an için genetik zeminimizde (aileden gelen risk faktörleri) değişiklik yapamıyor olsak da günümüzde yürütülen genetik temelli çalışmalar bu konuda gelecek yıllar için umut vaat ediyor” diye konuştu.

Risk faktörleri göz önüne alındığında kalp hastalıklarının erkeklerde 40’lı yaşlarda, kadınlarda ise 50’li yaşlarda ve sonrasında gözlendiğini söyleyen Uzm. Dr. Alan, kalbi etkileyen olumsuz durumları şöyle sıraladı:

“Stresli yaşam koşulları, hareketsiz yaşam tarzı, obezite, kontrolsüz seyreden hipertansiyon, yüksek kolesterol değerleri, şeker hastalığı, böbrek yetersizliği, sigara tüketimi gibi kalp ve damar hastalığı riskini arttırıcı faktörler bilinen klasik risk faktörleridir. Bunların dışında kalbi de etkileyebilen bazı infeksiyonlar (viral, bakteriyel, paraziter), hava kirliliği, uyku apnesi gibi faktörlerde sayılabilir. Terk etmemiz gereken alışkanlıkları terk edin, stresli yaşam koşullarını yok edin ve sigarayı bırakın. Sağlıklı yaşam alışkanlıkları ile sadece kalp değil diğer tüm hastalıklardan da korunacaksınız.”

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.