DİKKAT! Fast-food kadın doğurganlığını azaltıyor

Araştırma ile kanıtlandı: Fazla fast-food tüketmek kadın doğurganlığına zarar veriyor.

Düzenli fast-food yemenin ve yeterince meyve tüketmemenin kadınların gebe kalmakta zorlanmasına yol açtığı kanıtlandı. 5 bin 598 kadının incelendiği araştırmada, haftada dört veya beşten fazla fast-food yiyen kadınların, hiç fast-food yemeyen veya daha az yiyen kadınlara kıyasla gebe kalma sürelerinin bir ay daha uzun olduğu anlaşıldı.

Human Reproduction (İnsan Üremesi) başlıklı raporda, düzenli abur cubur tüketenlerin de bir yıl içinde hamile kalmalarının zor olduğu görüldü. Uzmanlar, verimli doğurganlık için iyi bir beslenme düzenine sahip olunması tavsiyesinde bulunuyor.

Araştırmada, Avustralya, Yeni Zelanda, İngiltere ve İrlanda’da kadınlara ilk çocuklarına hamile kalmadan bir ay önce nasıl beslendikleri soruldu. Kadınlardan gebelik öncesi ne yediklerini hatırlamaları istendi. Ebeler, kadınları 14-16 haftalık gebelik dönemlerinde ziyaret etti ve onlara ne sıklıkla meyve, yeşil yapraklı sebzeler, balık ve hamburger, pizza, kızarmış tavuk, patates kızartması gibi fast-food yiyecekler tükettiklerini sordu. Veriler, kadınların hatırladıkları besinlere göre belirlendi.

Araştırmacılar, ayda birden veya üçten daha az meyve yiyenlerin hamile kalma sürelerinin, günde bir veya birden fazla meyve yiyenlere kıyasla daha uzun sürdüğü görüldü. Partnerleri tedavi gören çiftlerin verileri incelemeye dahil edilmedi.

Avustralya’da araştırmanın başındaki Adelaide Üniversitesi’nden Prof. Claire Roberts, “Bu bulgular, meyve gibi kaliteli iyi gıdalarla beslenen, fast-food tüketimini en aza indirenlerde doğurganlığın arttığını, hamile kalma süresinin de kısaldığını gösteriyor” dedi.

Araştırmacılar, fast-food ile meyve tüketimi arasındaki farka ilişkin veriler bulurken, yeşil gıdalar ve balık tüketiminin etkisine ilişkin ise bir bulgu çıkmadı.

Babaların beslenme tarzına bakmayan araştırmacılar bulguları etkileyen başka faktörler de olabileceğine dikkat çekti. Ama araştırmacılar, kadınların gebelik öncesi beslenmelerinin doğurganlıklarına etkisi olduğu konusunda hem fikir.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.