Depremde kaybolan evcil hayvanlar yardımlaşma platformları kuruldu!

Evcil hayvanlarını deprem sırasında kaybeden veya hasarlı binalarda bırakmak zorunda kalan depremzedeler için ‘Pativer’ ve ‘Gören Duyan’ platformları kuruldu. Öte yandan HAYTAP deprem bölgesinde hayvanlar için sahra çadırları kurmaya başladı. İşte detaylar…

Kahramanmaraş’ta 6 Ocak 2023 Pazartesi günü saat 04.17’de 7.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Merkez üssü Pazarcık ilçesi olan depremde şu ana kadar 46 bin 821 kişi hayatını kaybetti, 108 bin 68 kişi yaralandı. Suriye’den Ankara’ya kadar birçok bölgede hissedilen zelzelenin ardından artçı sarsıntıların yanı sıra saat 13.25’te Ekinözü merkezli 7.5 büyüklüğünde bir deprem daha yaşandı. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), depremden etkilenen illerden 216 bin 347 afetzedenin başka illere tahliye edildiğini bildirdi.

Deprem sonrasında barınma, giyinme, yiyecek, ısınma gibi temel ihtiyaçların yanı sıra bazı depremzedelerin bu dönemde kaybolan evcil hayvanlarına ulaşmakta da sorun yaşıyor.

Deprem sırasında, insan gibi bilinçli olmayan evcil hayvanlar bir anda kafeslere konulup dışarı çıkarılamıyor. Yaşanan panik nedeniyle ne yazık ki birçok hayvan hasarlı binalarda geride kalıyor.

Bazı sivil toplum kuruluşları bu alanda ciddi çaba sarf etse de kimi depremzedeye sıra gelmiyor ve işi gönüllü bireyler üstleniyor. Can dostlarını arkalarında bırakmak istemeyen depremzedeler için geliştirilen bazı yardım platformları mevcut.

PATİVER
pativer.app deprem bölgesinde kaybolan evcil hayvanlar için ilan açılabilen bir platform. Platformun kayıp ilan listesi bölümünde kaybolan evcil hayvanların fotoğrafları, isimleri, bulundukları lokasyon ve şehir bilgileri mevcut. ‘Kayıp Hayvan İlanları’ kısmında tür, ad, şehir ve ilçe şeklinde arama yapılabiliyor.

Bir ilan için ‘Detaylar’ kısmına tıklandığında ise ilanın eklenme ve güncellenme tarihi, ilan sahibinin adı-soyadı ve telefon numarası gibi bilgilere ulaşmak mümkün. Eğer ilanlardaki evcil hayvanları bulanlar varsa sahiplerine bu şekilde ulaşabiliyor.

Pativer’deki kayıp evcil hayvan ilanlarına buradan ulaşabilirsiniz.

GÖREN DUYAN
gorenduyan.com adlı girişimi aslında daha önce sizlere aktarmıştık. Farklı kategorilerde kayıp ve çalıntı ilanı verilebilen bu platformda, son dönemde deprem bölgesinde kaybolan birçok evcil hayvan ilanına rastlamak mümkün. Platformda yer alan herhangi bir ilana tıkladığınızda, kayıp evcil hayvana dair açıklamalar, sahibinin iletişim bilgileri, konumu, ismi, cinsi, tüy rengi, tasmasının olup olmadığı gibi bilgilerle karşılaşıyorsunuz. Ayrıca ilanları hızlı bir şekilde sosyal medya platformlarında paylaşmak için butonlar da mevcut.

YARDIMLAŞMA SAYFALARI AKTİF ROL OYNUYOR
Bu gibi platformlar dışında aslında aktif sosyal medya sayfaları da mevcut. Bu kapsamda yapılacak en doğru şey, şehir odaklı faaliyet gösteren platformları bulmak olacaktır. Örneğin; Malatya için ayrı, Diyarbakır için ayrı faaliyet gösteren hayvan yardım sayfaları var. İlk etapta en yakındaki platformlara ulaşabilmek doğru bir seçim olabilir. Bölgelerde bulunan ve zarar görmemiş hayvan barınakları da hayvan sahiplerine yardımcı olabilir.

Bölgeden kurtarılan, sahiplerini kaybeden veya sahiplerine ulaşılamayan bazı evcil hayvanlar da yine bazı kuruluşlar tarafından sahiplendiriliyor. Bu sayfalara göz atmak da mantıklı olabilir. Örneğin; Misafir Ol adlı platformda bazı evcil hayvanlar için sahiplendirme ilanları mevcut.

Sosyal medyada, özellikle ÇakBiPati gibi derneklerin bu alanda aktif olduğu biliniyor.

Bu arada Hayvan Hakları Federasyonu veya kısaca (HAYTAP), depremden etkilenen bölgelerde sahra çadırları kurmaya başladı. Konum bilgilerini HAYTAP’ın paylaşımlardan takip etmek mümkün.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.