Çocukların Gözünden Eski Smyrna

Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Eski Çağ Dilleri ve Kültürleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Cumhur Tanrıver tarafından kazı çalışmaları yürütülen Eski Smyrna kentini tanıtmak amacıyla sosyal sorumluluk projesi gerçekleştirildi. Prof. Dr. Cumhur Tanrıver öncülüğünde Bayraklı Piyale İlkokulu, Attaroğlu İlkokulu ve Ödemiş ilçesinde yer alan Özel Maral İlkokulu 3’üncü ve 4’üncü sınıf öğrencilerine yönelik “Antik Kentlerde Yaratıcı Drama” etkinliği hazırlandı. Öğrencilere Eski Smyrna kentinin tarihi anlatılarak kazı eğitimi ve uygulamalı deneysel arkeoloji eğitimi verildi. Proje sonunda “Çocukların Gözünden Eski Smyrna” sergisi açıldı. Sergide öğrencilerin Eski Smyrna kenti ile ilgili yaptıkları resimler yer aldı.

Eski Smyrna kenti hakkında bilgi veren Prof. Dr. Tanrıver, “Eski Smyrna, İzmir’in Bayraklı İlçesi’nde, Antik Sipylos Dağı’nın güney eteklerinde yer alan kayalık bir tepecik üzerinde bulunur. Tepekule olarak da bilinen bu yerleşim araştırmalara göre ilk kez MÖ 3 binyılda iskân görmüştür. Tunç Çağı süresince hakkında yeterli verimiz bulunmayan Bayraklı Höyüğü, MÖ 2 binyılın sonunda Kıta Yunanistan’dan Batı Anadolu ve adalara ulaşan göç dalgasıyla beraber Hellen nüfusu barındıran bir yerleşim olarak karşımıza çıkar. Modern İzmir’in kurulduğu ilk yer olan Eski Smyrna, MÖ 9. yüzyılın sonunda güçlü bir savunma duvarıyla tahkim edilmiş, MÖ 7. yüzyılda Batı Anadolu’nun en erken anıtsal dini mimari örneklerinden biri olan Athena Tapınağı’na ev sahipliği yapan bir liman kenti haline gelmiştir” dedi.

Farklı 3 ilkokuldan 500 öğrenci katıldı

Proje ile ilgili konuşan Prof. Dr. Tanrıver, “E- twinning platformunda yer alan projemize toplamda 500 öğrenci katılım sağladı. Proje sonunda öğrencilerden Eski Smyrna kenti hakkında akıllarında kalanlarını resmetmeleri istendi. Çalışmaların sonucunda muazzam resimler ortaya çıktı. Ayrıca bir anket çalışması da yaptık. Bu ankete göre: katılanların yüzde 21.3’ü Eski Smyrna Antik Kenti ’den daha önce haberi olmayanlardan oluştuğu görüldü. Antik kenti tekrar görmek isteyenlerin oranı yüzde 95.9 olurken proje etkinlikleri sonucu yeterli bilgi aldığını düşünenlerin oranı yüzde 93.3 oldu. Projeyi eğlenceli bulanların oranı yüzde 100 olarak ölçüldü” diye konuştu.

“Çocukların Gözünden Eski Smyrna” başlıklı resim sergisine Bayraklı İlçe Milli Eğitim Müdürü Şuayip Üner, Piyale İlkokul Müdürü Hüseyin Kandemir ve Attaroğlu İlkokulu Müdürü Hüseyin Kuru katıldı. Sergiye, çocuk kitabı yazarı olan Sevgi Saygı da katılarak bir söyleşi gerçekleştirdi.

Proje; Piyale İlkokulu öğretmenlerinden Nazlı Solgun, Emine Eskici, Attaroğlu İlkokulu öğretmenlerinden Cennet Doğmaz, Özel Maral İlkokulu öğretmenlerinden Alev Çakır ve Eski Smyrna kazı ekibinden Arkeolog Senem Şimşek koordinatörlüğünde yürütüldü.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.