Bilim insanları gerçek hayattaki ışınlanmaya doğru ilk büyük adımı attı

Bilim insanları, ışınlanma teknolojisini bilim kurgudan gerçek dünyaya taşıyarak gerçek hayattaki ışınlanmaya doğru ilk büyük adımı attıklarını iddia etti. Araştırma ekibinin lideri Profesör Andrew Forbes, çığır açan keşfi “Artık bilgiyi bağlantı üzerinden ışınlamak mümkün. Star Trek teknolojisi gerçeğe dönüştü” diyerek duyurdu.

Johannesburg’daki Witwatersrand Üniversitesi ve İspanya’daki Fotonik Bilimler Enstitüsü’nden araştırmacılar, görüntüleri bir ağ üzerinden “ışınlanma” imkanı sunan son teknoloji bir teknik geliştirdi.

Yeni yaklaşım, görüntüleri fiziksel olarak iletmek yerine “ışınlanmadan ilhan alan bir konfigürasyon” kullanıyor. Bu, bilgilerin akıllı telefon veya TV yayınında olduğu gibi taraflar arasında fiziksel olarak dolaşmadığı anlamına geliyor.

‘STAR TREK TEKNOLOJİSİ GERÇEĞE DÖNÜŞTÜ’
Araştırma ekibinin lideri Profesör Andrew Forbes, “Geleneksel olarak, iletişim kuran iki taraf, kuantum aleminde bile bilgiye birinden diğerine fiziksel olarak gönderirdi. Artık bilgiyi bağlantı üzerinden ışınlamak mümkün. Star Trek teknolojisi gerçeğe dönüştü” dedi.

NTV’nin haberine göre, araştırmacılar, yeni tekniği kullanarak bir parmak izi ve bir yüz fotoğrafı gibi karmaşık bilgileri başarıyla aktarmayı başardı.

Yeni tekniğin en önemli ilerlemesi, doğrusal olmayan bir optik dedektör kullanılmasıydı. Bu araç, fazladan foton ihtiyacını ortadan kaldırıyor ve kullanıldığında herhangi bir “desen” gönderebiliyor.

Forbes’e göre bu protokol, tek bir temel bileşen dışında ışınlanmanın tüm özelliklerine sahip. Doğrusal olmayan dedektörü işler hale getirmek için parlak bir lazer ışınına ihtiyaç duyuyor.

Günümüzde bu teknolojinin kullanılabileceği alanlardan bir diğeri bankacılık. Işınlanma teknolojisi, bir müşterinin fiziksel herhangi bir yöntem kullanmadan bir bankaya parmak izini gönderebilmesi anlamına geliyor. Bu da bilgisayar korsanlarının sürece müdahale etmesini neredeyse imkansız hale getiriyor.

Araştırmacılar, yeni tekniğin gelecekte daha karışık bilgileri aktarmak için kullanılabileceğini ve hatta gerçek hayattaki ışınlanmaya doğru bir adım olabileceğini söylüyor.

Işınlanma teknolojisinin gerçek hayattaki uygulamaları henüz belirsizliğini koruyor. Ancak, bu teknolojinin gelecekte insan hayatını önemli ölçüde etkileyebileceği açık.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.