Beyindeki tümörü Da Vinci robotuyla aldılar! Türk cerrahlardan dünyada bir ilk

Dünyada bir ilke imza atan Türk cerrahlar, Da Vinci robotu ile kafatasından beyin içi dokuya direkt müdahale ettikleri iki başarılı ameliyat gerçekleştirdi. Robotik beyin cerrahi ameliyatı, İbn-i Sina Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Ümit Eroğlu tarafından yapıldı. Eroğlu, ameliyat ettiği hastalardan birinin beyninde araknoid kist, diğerinde ise beyin dokusuna yakın bir tümör olduğunu söyledi.

Türk cerrahlar Da Vinci robotuyla beyin ameliyatı yaptı. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbni Sina Hastanesi cerrahları, Da Vinci robotu ile kafatasından beyin içi dokuya direkt müdahalenin yapıldığı dünyadaki ilk iki ameliyatı başarıyla uyguladı. Dünya genelinde ilk kez gerçekleştirilen robotik beyin cerrahi ameliyatı, İbni Sina Hastanesi ameliyathanesinde, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şükrü Çağlar başkanlığında, İbn-i Sina Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Ümit Eroğlu tarafından yapıldı.

Prof. Dr. Eroğlu, ağız içinden beyne girilen robotik cerrahi ameliyatlarını 5 yıl önce başlattıklarını, bu süreçte, robotik cerrahinin dünya genelinde özellikle omurga ameliyatlarında kullanılmaya başlandığını aktararak, “Yeni gelişen teknolojilerle robotik cerrahideki sınırlılıkları da aşılmaya başladı ve yeni robot uçlarıyla artık daha iyi cerrahiler yapabilir hale geldik. Kliniğimizde beyin ameliyatlarında robotik cerrahiyi kullanmaya başladık. Beyin açılışını rutin yöntemle yaptıktan sonra ameliyatın devamında Da Vinci robotunu kullandık. Böylece dünyada bu yöntemin kullanıldığı ilk beyin ameliyatını başarıyla hayata geçirmiş olduk” dedi.

Da Vinci robotu ile yaptıkları ameliyatı 2 hastaya uyguladıklarını söyleyen Eroğlu, ameliyatlardan birinin beyinde araknoid kist, diğerinin ise beyin dokusuna yakın bir tümör olduğunu bildirdi. Eroğlu, robotik cerrahinin beyin ameliyatlarındaki avantajlarına ilişkin, robotik kolların fizyolojik el hareketlerinden daha fazla eklem hareketine sahip ve uygun vakalarda oldukça etkili olduğunu belirtti.

Yöntemin daha önce dünya genelinde de kullanılmadığını aktaran Eroğlu, “Beyin cerrahisinde iyi dergilerden birinde yayınlanarak literatüre geçecek” bilgisini verdi. Robotik cerrahi için özel eğitim alan ekiplerinin ameliyata girdiğini aktaran Eroğlu, “Uygun hastalarda, bu ameliyatlara devam edeceğiz” diye konuştu.

Da Vinci robotunun geliştirilme amacının uzaydaki astronotları dünyadan ameliyat edebilmek olduğunu ve bunun hayata geçirilmesi için 7G teknolojisine ihtiyaç bulunduğunu belirten Eroğlu, “Ama gelecek buna doğru gidiyor. Yakın gelecekte Türkiye’den bir cerrah, Hollanda’daki bir hastayı ameliyat edecek duruma gelecek. Biz de üniversitede uzaktan cerrahiye ilişkin tez yürütüyoruz. Bunun için Ar-Ge çalışmaları yapıyoruz ancak bu teknoloji için çok ciddi maddi kaynak ve teknolojik altyapı lazım. Henüz o aşamada değiliz belki ama bunun için çalışıyoruz.” değerlendirmesini yaptı.

Eroğlu, ameliyatın cerrahlar için avantajları üzerine ise şunları söyledi:

“Beyin cerrahisi ve diğer cerrahilerin gelişimi hibrit cerrahilere doğru kayacak. Çünkü insanoğlu olarak elimizin ve yeteneklerimizin bir sınırı var. O yüzden bir yardımcıya muhakkak ihtiyaç var. Bu teknolojilerin tem amacı hastaya en çok faydayı vermek. İnsan anatomisi, beyin ameliyatlarında her şeyi yapmamıza izin vermiyor. Robot, bu sınırlılıklarımızda cerrahlara yardımcı oluyor.”

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.