Batı Afrika’nın Parlayan Yıldızı Gana, Türk İhracatçılarını Ağırladı!

Batı Afrika’nın güçlü ekonomisi arasında yer alan Gana’da düzenlenen Wci Forum Gana, Afrikalı iş adamları tarafından büyük ilgi gördü.

Türkiye’den 51 kişilik iş insanı heyetiyle; Başkent Akra’da gerçekleşen organizasyonda aralarında Gana, Fildişi sahilleri, Togo, Benin ve Burkino Faso’nun olduğu 1800 kişilik iş insanı heyeti 2 gün boyunca süren ikili görüşmelerde buluştu.

Gana Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, The Association of Ghana Industries (AGI) – Ghana Sektörler Birliği ve Ghana Union of Traders Association -Gana Tüccarlar Birliği- (Gana’daki ticaret faaliyetlerini düzenleyen şemsiye organdır) tarafından da desteklenen etkinliğin açılışını Türkiye Cumhuriyeti Akra Büyükelçisi Sayın Özlem Ulueren gerçekleştirdi.

“Türk firmalarıyla çalışmak istiyoruz”

Organizasyonun birinci günü Gana Gençlik ve Spor Bakanı Mustapha Ussif yaptığı konuşmasında; Türkiye’yi çok sevdiğini özellikle Samsun’a olan hayranlığını dile getirdi. Yeni dönemde ülkede gerçekleştirecekleri çok sayıda projesi bulunduğunu ifade eden Ussif, özellikle Afrika Kıtasal Spor Etkinliklerinde Gana’nın ev sahipliği yapacağı birçok etkinlik olacağını ve bu etkinliklerde kullanılacak sahaların revizyon ve alt yapı çalışmalarında Türk firmalarıyla çalışmak istediklerinin altını çizdi. Türkiye ile sportif alanda işbirliği geliştirmek istediklerini, karşılıklı projeler üretmek istediklerini söyleyen Bakan’ın ardından sırasıyla; Gana Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Ulusal Direktörü, The Association of Ghana Industries (AGI) – Ghana Sektörler Birliği – Başkanı Dr. Humphrey Darke ve Ghana Union of Traders Association (Gana Tüccarlar Birliği) Başkanı Mr . Joseph Obeng açılış töreninde konuşmalarını gerçekleştirdi.

İkili iş anlaşmaları ve ticari temaslarla geçen ilk günün ardından organizasyonun ikinci gününde Gana Ekonomisi ve Gana ekonomik projeksiyonu ile ilgili görüşmeler gerçekleştirildi. Gana ekonomi uzmanları tarafından düzenlenen workshop’ta Gana’nın gelecekle ilgili iş planları, ekonomik stratejisi ve Gana ekonomisinin genel trendi ile ilgili bilgiler katılımcılarla paylaşıldı.

İş forumuna mobilya, inşaat malzemeleri, ayakkabı, tekstil, makine, kozmetik, otel ekipmanları, gıda ve medikal gibi sektörlerde faaliyet gösteren iş insanları katıldı. Etkinliğe katılan Kobi’ler Batı Afrika bölgesinden gelen firmalarla buluştu.

Türk ihracatçısı için cazibe merkezi: Gana

Wci Forum Başkanı Utku Bengisu İş Forumu sonrasında yaptığı açıklamasında Afrika Kıtası ile ilgili iş potansiyeli ve ülkemiz KOBİ’leri açısından bu etkinliklerin önemi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

“Yıllık 6 büyüme oranına sahip 31 milyon nüfusu bulunan Batı Afrika’nın ikinci büyük ülkesi konumundaki Gana, yıllık yaklaşık 17 milyon Dolar’lık ithalat gerçekleştirmektedir. Ecowas üyeliği ile Batı Afrikaya giriş kapısı niteliğindeki Gana Türk ihracatçısı için cazibe merkezi haline gelmiştir. Wci Forum olarak bir mottomuz var, “Kimsenin ilgilenmediği, dünyanın unuttuğu Afrika’nın yeni yükselen orta sınıfını Türkiye ile buluşturmak. Ülkemiz Kobi’lerini Afrika ülkeleri arasındaki ticaret hacmini geliştirmek adına 10 yıldır çalışıyoruz. Afrika kıtasında düzenlediğimiz 54 fuarda ve Türkiye içinde yaptığımız 6 büyük forumda hep bu motto üzerinden strateji oluşturduk. Burada önemli olan Afrika’nın ithalatındaki en büyük 10 partner arasında yerimizi daha sağlam bir noktaya taşımak. Afrika’nın ticaretinde şu anda Türkiye’nin 3 lük bir payı var. Ülkemizin bu pastada 10’luk bir paya sahip olması bizim için çok önemli bir uç hedef olmalı diye düşünüyoruz.

Afrika kıtasının geneline baktığımızda Nijerya, Gana, Etiyopya, Kenya, Tanzanya , Sudan gibi, ülkelerin yanında gelecekte çok daha önemli pazarlar haline gelmesi muhtemel Fildişi Sahilleri, Senegal, Uganda, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Kamerun gibi önemli merkezler bulunmakta. Bir de Türkiye’nin hala liderlik yapabileceği, kısa zamanda çok yol alabileceği Togo, Sierra Leone, Mali, Nijer, Burkina Faso, Benin, Güney Sudan, Gambiya gibi ülkeler var. Bu ülkelere ağırlık verilerek ticari stratejinin geliştirilmesi, ülkelerin birbirleriyle olan ikili anlaşmaları, lojistik ağlarını dikkate alarak stratejiyi güncel tutması için gerekli çalışmaları ülkemiz ihracatçıları adına sürdürüyoruz.

Yakın tarihte Türk ihracatçısını ve ihracat yapmak isteyen Kobi’lerimizi Afrikalı alım heyetleri ile buluşturacağımız Afrika’nın en önemli ülkelerinden Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde yeni bir iş forumumuz daha var.

24-25 Ağustos 2022 tarihleri arasında 105 milyonluk nüfusu, yıllık yaklaşık 9 milyar Dolar’lık kapasitesiyle önemli ihracat fırsatı sunan Uluslararası Forum Başkent Kinshasa’da düzenlenecek. Kinshasa, Kissangani, Gome ve Kolezi gibi önemli merkezlerden gelecek 800 alıcı heyetin katılımıyla gerçekleşecek organizasyonla küçük ve orta ölçekli firmalarımız Afrika’da çok önemli iş fırsatları yakalayabilir” diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.