Almanya Federal Meclisi’nde oylanan çifte vatandaşlık tasarısı onaylandı

Gurbetçilere güzel haber. Almanya Federal Meclisi’nde oylamaya sunulan çifte vatandaşlık tasarısı onaylandı. Artık Alman vatandaşlığına geçişler kolaylaşacak. Almanya vatandaşlığına geçmek isteyen kişinin ülkedeki yaşam şartlarına uyum sağlama konusunda okul veya mesleki başarısının bulunması ya da dil öğrenmek için özel çaba sarf etmesi gibi durumlarda bekleme süresi ise 3 yıla düştü.

Almanya’da çifte vatandaşlığı kolaylaştıran yasa tasarısı 382 kabul oyla kabul edildi. Tasarı için 234 “hayır” oyu verilirken 23 milletvekili ise çekimser kaldı. Almanya’da 3 ila 3.5 milyon Türk göçmen yaşıyor. Almanya’da çifte vatandaşlık yasanın kabul edilmesi Türk kökenli vatandaşlar için önemli bir gelişme olarak görülüyor. Yasa, Alman vatandaşlığına geçmek isteyenin önündeki engelleri kaldırdı. Bu kişiler artık hem Almanya hem de Türkiye vatandaşı olabilecek. Yasanın kabul edilmesi ile Almanya’da yaşayan Türk kökenli vatandaşların sayısında önemli bir artış yaşanması bekleniyor.

SAHİP OLDUĞU VATANDAŞLIĞI BIRAKMAK ZORUNDA KALMAYACAK
Tasarının yasalaşması ile Alman vatandaşlığını alan herkes daha önce sahip olduğu vatandaşlığı bırakmak zorunda kalmayarak çoklu vatandaşlık sahibi olabilecek. İşte tasarının ayrıntıları;

Almanya vatandaşlığına geçmek için istenen yasal ikamet süresi 8 yıldan 5 yıla indi.

BU ÖZELLİKLERE SAHİPSİZENİZ BEKLEME SÜRESİ 3 YIL
Almanya vatandaşlığına geçmek isteyen kişinin ülkedeki yaşam şartlarına uyum sağlama konusunda okul veya mesleki başarısının bulunması, gönüllü çalışmalar yapması veya dil öğrenmek için özel çaba sarf etmesi gibi durumlarda bu süre 3 yıla düştü.

Gençlerin 23 yaşına kadar ebeveynlerinin vatandaşlığı veya Almanya vatandaşlığı arasında seçim yapmaya zorlayan model kalktı.

Almanya’da doğan çocuklar, Almanya vatandaşı olmasalar da ebeveynlerinden birinin en az beş yıl yasal olarak ülkede ikamet etmesi halinde Almanya vatandaşlığı alabilecek.

Almanya vatandaşlığına geçiş koşulları arasında ayrıca kişinin kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin geçimini sosyal yardım almadan sağlaması gerekiyor. Son 2 yılda 20 ay tam gün çalışan yabancılar ve tam gün çalışan kişilerin yabancı eşleri bundan muaf tutuldu.

Misafir işçi için Almanya vatandaşlığına geçişteki yazılı sınav zorunluluğu da kalktı.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.