Beslenme uzmanları, pek çok kişinin muzdarip olduğu ‘tatlı krizi’nin basit önlemlerle savuşturulabileceğini söyledi.
‘Peki nasıl olacak?’ın cevabını 8 maddede sıraladı: Ana öğünde tabağı küçültüp ara öğünler oluşturun. Günde 150 kaloriyi aşmayacak tatlı tüketimini aşmayın. Taze ve kuru meyve yiyerek ihtiyacınızı giderin. Canınız tatlı çektiğinde 10 dakika kafa dağıtacak bir aktivitede bulunup isteğinizi köreltin.
Her ne kadar zararlı olduğu bilinse de pek çok insan gününü tatlı yemeden geçirmiyor, tatlı isteği zaman zaman da kriz haline gelebiliyor. Hal böyle olunca kilo alımı da kaçınılmaz oluyor. Ancak beslenme uzmanlarına göre, pek çok kişinin doğru yönetemediği tatlı krizini aşmak bazı önerilerle mümkün olabiliyor. Tatlının, pek çok kişinin vazgeçilmezleri arasında üst sıralarda yer aldığını söyleyen Diyetisyen Buşra Mutlu, “Tatlı sevgisinin daha fazla kadınlarda görüldüğü bilinmektedir. Tatlı yenildiğinde seratonin ve endorfin salgılanmaktadır. Bu nedenle de en ufak bir mutsuzlukta tatlıya yönelim artmaktadır. Tatlının ihtiyaç duyulan değil, sadece tüketilmek istenen bir gıda olduğu unutulmamalıdır. Tatlı karbonhidrat ve yağ oranı yüksek besin öğelerinden oluşur. Günlük ihtiyaçtan fazla tüketildiğinde obezite, diyabet ve hipertansiyon gibi kronik rahatsızlıklara yol açabilir ve zamanla hayatınızın konforu etkilenir, performansınız düşer” diyor. Normalde kuru meyve ve taze meyvelerin tatlı isteğini kırabildiğini ancak bazen bunların yeterli olmadığını ifade eden Diyetisyen Büşra Mutlu, tatlı krizlerini atlatmanın yolları hakkında şunları söylüyor ve şu önerilerde bulunuyor:
– Az ama sık yemek: Ana öğünlerdeki yemek miktarını kısıp, ara öğünler oluşturun.
– 150 kalori limiti: Günlük 150 kaloriyi aşmayacak bir tatlı tüketiminin vücuda zararlı olmaz.
– Karışım tatlılar: Bir çikolatayı tek başına yemektense çikolata sosuna batırılan bir muz veya bir çilek tatlı isteğini azaltır.
– Kurtarıcı meyve: Taze ve kuru meyveler tatlı yerine geçebilir.
– Yeni odaklar: Tatlı yeme fikri akıllara düştüğünde ilk 10 dakikada yapılabilecek bir aktivite tatlıdan uzaklaştırabilir.
– Basit karbonhidratı es geçin: Hamur işi, pastane ürünleri gibi basit karbonhidratlar tatlıya eğilimi artırır.
– Destek şart: Stres, üzüntü gibi duygusal durum değişiklikleri tatlı krizine neden olursa, bir psikologdan destek alın.
– Gözünüz doysun: Görsel algının, tat duygusunu geliştirdiği bilinmektedir. Bu nedenle evde hazırlanabilecek güzel görünen tariflerle tatlı isteği bastırın.