6 yaşındaki çocuğa istismar davasında neden tutuklu yok? İşte cevabı…

Hiranur Vakfı kurucusu olan Yusuf Ziya Gümüşel’in 6 yaşındaki kızı H.K.G’nin küçük yaşlardan itibaren istismara uğradığını söylemesinin ardından açılan davada savcının 2020 yılında iki kez 2 sanık hakkında da tutuklama talep ettiği ancak talebin sulh ceza hakimi tarafından reddedildiği ortaya çıktı.

İsmailağa Cemaati’ne bağlı olan Hiranur Vakfı kurucusu olan Yusuf Ziya Gümüşel’in 6 yaşındaki kızını 2002 yılında 29 yaşındaki öğrencisi Kadir İstekli ile imam nikahlı şekilde evlendirmesini ve yıllarca cinsel istismara uğraması üzerine adli makamlara başvuran H.K.G’nin şikayetinin ardından başlatılan soruşturma geçen günlerde bitti.

Hem baba hem de H.K.G’yle “nikahı” kıyılan K.İ. hakkında dava açılırken gündeme oturan konu hakkında ‘neden tutuklama yok?’ sorusu ise sorulmaya devam ediyor.

Mağdur H.K.G., 30 Kasım 2020’de İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurarak yaşadıklarını anlatmış ve elindeki ses kayıtlarını adli makamlara vermişti.

Savcı tutuklama talep etti, hakim adli kontrol uyguladı. Soruşturma başladıktan sonra savcı, baba ve K.İ’yi tutuklama istemiyle sulh ceza hakimine sevk etti. Ancak mahkeme talebi reddetti ve 2 şüpheli hakkında adli kontrol uygulanmasına hükmetti. Savcılık bu duruma itiraz etse de hakimin kararı değişmedi. Soruşturma 2 yıl sonra, Cumhuriyet Savcısı Ercan Ateş’in iddianameyi tamamlamasıyla davaya dönüştü.

İDDİANAMEYİ HAZIRLAYAN SAVCI KONUŞTU
İddianameyi yazan savcının, yakın çevresine dosyada neden tutuklu sanığın olmadığını şöyle anlattığı öğrenildi:

“Bu iki yıllık bir dosya ama bana yeni devredilmişti. Soruşturmaya bakan ilk savcı arkadaş, hem baba Y.Z.G hem de K.İ’yi tutuklamaya sevk etmiş ama talep sulh ceza hakimi tarafından reddedilmiş. Ret kararına itiraz etmiş ama o da reddedilmiş. Ben dosyayı görünce iyi bir şekilde iddianame yazmaya öncelik verip dava açtım. Davaya bakacak ağır ceza mahkemesinin iddianameyi kabul ettikten sonra tensip ile tutuklama kararı vereceğini tahmin ediyordum ama bu şekilde takdir etmişler.”

BAKAN YANIK ‘DAVA AÇILMADI’ DEMİŞTİ
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, söz konusu istismar olayıyla ilgili skandal bir yoruma imza atmış, “Biz Bakanlık olarak mağduru korumak ile yükümlüyüz. Dava açılmamış, soruşturma ile ilgili hiçbir süreç bilmiyoruz. Dolayısıyla bizden kendi başımıza birtakım tasarruflar bekleniyor. Bu ne hukuki ne usule uygun” demişti.

Bunun üzerine siyasilerden Yanık’ın skandal sözlerine eleştiriler gelmiş, CHP milletvekilleri, bütçe görüşmelerinde ilgili bakanlığın tutumunu protesto ederek “Çocuk susmadı, siz sustunuz, biz susmayacağız” sloganları atarak Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’a istifa çağrısında bulunmuştu.

Son olarak bugün CHP Kemal Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Adalet Bakanlığı’na protesto yürüyüşü düzenleyerek, ” 6 yaşındaki bir çocuğa sistematik tecavüz edildi. Günlerdir bekliyorum. Acaba ses verecek mi diye. Konu parlamentoda dile getirildiğinde Aile Bakanı ‘2 yıldır bu meseleyi biliyoruz’ diyor. 2 yıldır biliyorsunuz da ne yaptınız? Sistematik bir tecavüz var ve siz bunu 2 yıldır biliyorsunuz, gıkınız çıkmıyor.” diyerek tepki gösterdi.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.