4.5G hayatımıza ne katacak?

90’lı yıllara döndüğümüzde en önemli devrimlerden bir tanesi mobil telefonların hayatımıza girmesi olmuştu. Geleneksel sabit telefonlardan sonra mobil telefonlar sayesinde konum farketmeksizin kablolardan bağımsız şekilde iletişim kurmaya başladık.

Mobil telefonların hayatımıza girmesiyle birlikte 2G de hayatımıza girmiş oldu. 2G sadece mobil bağlantıyı sağlayan bir yapı değildi. Mobil telefonların gelişmesiyle birlikte tüketicilerin mobil telefonlardan internete girmesi ortaya çıktı. Kullanıcılar GPRS ile birlikte mobilden internete bağlanmış oldu.

4.5g

Takvimler 2009 yılını gösterdiğinde ise hayatımıza yeni bir kavram girdi. Bunun adı 3G idi. Hem 3G’nin hayatımıza girmesi hem de akıllı telefonların gelişmesiyle birlikte mobilde internet çok büyük önem taşımaya başladı.

Mobil dünyada artan tüketim cepte internetin önemini artırdı. 3G’nin ardından birçok ülkede 4G kavramı ortaya çıkmaya başladı. 4G temelde 3G’den daha fazla hız sunuyor. Ülkemizde gerçekleşen 4G ihalesinin gecikmesinin ardından bazı mobil altyapı firmalarının LTE Advanced diye adlandırdığı 4G’nin daha gelişmiş hali olan 4.5G ülkemizde telafuz edilmeye başlandı. Peki 4.5G’nin 4G’den ne farkı var?

4G altyapısı 100 Mbps maksimum hız sunarken 4.5G 300 Mbps hız sunuyor.Türkiye’deki operatör firmaların gerçekleştirdiği hız testlerinde neredeyse 400 Mbps hıza ulaşıldı.

2015 yılının Ağustos ayında gerçekleşen 4.5G ihalesinde Türkiye’deki operatör firmaları Turkcell, Türk Telekom veVodafone ihalede satışa sunulan frekansları satın alıp frekans genişliklerini artırdı. Bu frekans genişliğinin bir artısı ise merkezden uzakta kalan kırsal alanlarda yaşanan hat kopması, telefonun çekmemesi gibi sorunların önüne geçecek olması.

Operatör firmalar tarafından açıklanan rakamlar çok şaşırtıcı. Örneğin 2 GB’lık bir video 3G ile 13 dakika civarında inerken 4.5G sayesinde bu süre 1 dakikanın altına düşecek. Benzer şekilde upload hızları da yükselecek. 3G ile 250 MB’lık video yaklaşık 6 dakikada upload edilirken 4.5G ile aynı video 40 saniye gibi sürede upload edilecek.

Download ve upload hızları çok artsa da 4.5G’yi destekleyen her telefon bu hızlara ulaşamayacak. Telefonların desteklediği hız, kullandığı CAT sınıfına göre değişiklik gösterecek. CAT 3, CAT 4, CAT 6, CAT 9 ve CAT 10 gibi sınıflandırmalara sahip olan mobil cihazların desteklediği hız değişiklik gösterecek. Kullandığınız cihaz CAT 4 modeme sahipse ulaşabileceğiniz maksimum hız 150 Mbps. Eğer kullandığınız cihaz CAT 6 modeme sahipse 300 Mbps maksimum hıza ulaşabilirsiniz. Kısacası operatör firmaları ne kadar yüksek hız sunarsa sunsun sizin ulaşabileceğiniz maksimum hız cihazınızın modeminin izin verdiğiyle sınırlı.

1 Nisan’dan itibaren ülkemizde devreye giren 4.5G teknolojisinden yararlanmak için kullandığınız telefonun 4.5G desteğine sahip olup olmadığına bakmalısınız. Bunun ardından kullandığınız SIM kartınızın 4.5G desteğine sahip olup olmadığını kullandığınız operatör firmalarında sorgulatabilir ve uyumsuz kartlarınızı değiştirebilirsiniz.

4.5G’ye geçmek için operatör firmalarında neler yapmak gerekli?

Turkcell: SIM kartınızın ya da telefonunuzun uyumlu olup olmadığını 4.5G yazıp 2222’ye SMS göndererek öğrenebilirsiniz. 4.5G uyumlu SIM kartlarına Turkcell İletişim Merkez’lerinden, kurumsal hat kullanıcısı iseniz kurumsal satış temsilcilerinden temin edebilirsiniz.

Türk Telekom: 4.5G uyumlu cihazınız varsa eğer Türk Telekom bayilerinde ücretsiz olarak 4.5G uyumlu SIM arta geçiş yapabilirsiniz.

Vodafone: SOR 4.5G yazıp 4545’e göndererek öğrenebilirsiniz. Ayrıca Vodafone üzerinde 3G ve 4.5G yada 64K-128K yazan yazan SIM kartları 4.5G uyumlu olduğunun bilgisini veriyor.

Üç operatör firma 4.5G’ye geçiş kapsamında kullanıcılarına çeşitli hediyeler sunuyor…

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.