Zülfü Livaneli’nin “Edebiyat Mutluluktur” kitabına okurlardan büyük ilgi

Zülfü Livaneli’nin eserleri, İnkılâp Kitabevi etiketiyle okurlarıyla buluşmaya devam ediyor! Livaneli’nin, sanat ve siyaset anlayışını sayısız hayat deneyimiyle harmanladığı Edebiyat Mutluluktur, hem sadık Livaneli okurları hem de yeni yazarlar için ufuk açıcı denemelerden oluşuyor. Edebiyatçı, sanatçı ve fikir insanı Livaneli’nin, Türkiye’den ve dünyadan farklı örnekleri odağına alarak sanat-toplum ilişkisini irdelediği Edebiyat Mutluluktur, İnkılâp Kitabevi etiketli yeni baskısıyla raflarda yerini aldı.

Edebiyat Mutluluktur, ömrünü sanatsal üretime adayan ve çok sayıda dilde kendi okur kitlesini oluşturan usta edebiyatçı Zülfü Livaneli’nin, edebiyat dünyasına dair düşüncelerini paylaştığı denemelerden oluşuyor. Eserleri 40 dile çevrilip yayımlanan ve uluslararası pek çok ödüle layık görülen Livaneli bu defa, kadim edebiyat geleneklerimizle dünya edebiyatının eşsiz isimlerini bir araya getiriyor. Livaneli’nin, özellikle yazar adaylarına yararlı olması için yazdığı edebiyat notlarından oluşan Edebiyat Mutluluktur, Güneş-Dil Teorisi’nden Nâzım Hikmet’e, film müziklerinden güncel yazın meselelerine değin pek çok konuya eğiliyor.

blank

Bir taraftan edebiyat-moda-tüketim ilişkisi gibi güncel sorunlara ışık tutan Edebiyat Mutluluktur diğer taraftan edebiyatın temaları, burjuvaziyle kurduğu ilişki ve savaş dönemlerinin edebiyat üzerindeki etkileri gibi geleneksel sorunları tartışıyor. Kitapta hem güncel edebiyat ve sanat pratikleri, hem de Zülfü Livaneli’nin “Benim Gözümden Yaşar Kemal” ve “Edebiyat Üzerine” başlıklı iki konuşması okurları bekliyor.

ÖMER ZÜLFÜ LİVANELİ HAKKINDA

1946 yılında Ilgın’da doğdu. Öğrenim hayatına Ankara Maarif Koleji’nde başlayan, ardından Stockholm’de felsefe ve müzik eğitimi alan Livaneli, ayrıca Fairfax Konservatuarı’nda uzaktan eğitim gördü.

Hem Türkiye hem de dünya yazınına ve kültürel birikimine müzik, edebiyat, sinema gibi çeşitli mecralarda katkı koydu. Üretken yazarın romanları 40 dilde yayınlandı; İspanya, Kore ve Almanya’da çok satanlar listesine girdi. Son olarak Serenad, basının ve uluslararası kültür çevrelerinin yoğun ilgi gösterdiği bir organizasyonla Amerikalı okurlarıyla buluştu. Zülfü Livaneli’nin romanları İtalya ve Fransa’da Yılın Kitabı Ödülü, ABD’de çeşitli edebiyat ödülleri, Balkan Edebiyat Ödülü; Türkiye’de Yunus Nadi Roman Ödülü, Orhan Kemal Roman Armağanı ve Beyaz Martı Onur Ödülü gibi ulusal ve uluslararası ölçekte pek çok saygın ödüle layık görüldü.

Columbia, Harvard, Princeton, Shangay, St. Petersburg, Kazan üniversiteleri gibi dünya çapında prestij taşıyan üniversitelerin yanı sıra, çeşitli Türk üniversitelerinde de konferanslar ve dersler veren usta edebiyatçının romanları, Missouri Southern State University’de (MSSU) ders kitabı olarak okutuldu. Cengiz Aytmatov ev sahipliğinde Arthur Miller, Peter Ustinov, James Baldwin, Yaşar Kemal gibi 20. yüzyılın edebiyat dahileri ve düşünürlerinin katılımıyla gerçekleşen Issık Göl Forumu’nda yer aldı.

Romanları kadar fikirleri ve müziği ile de dünya basınında övgülerle karşılanan bir sanatçı olan Livaneli edebiyat, müzik ve sinema alanlarında 30’dan fazla ulusal ve uluslararası ödül sahibi. Çalışmaları, dünya çapında yüz binlerce okur ve dinleyici tarafından takip ediliyor.

1972 yılında, dönemin politik atmosferi etkisinde, düşünceleri nedeniyle suçlanarak hapis ile cezalandırılan ve uzun yıllar sürgün hayatı yaşayan fikir-sanat işçisi Livaneli; Türk-Yunan ilişkilerinin zor dönemler yaşadığı 1980’li yıllarda Türk-Yunan Dostluk Derneği’nin kurucularından biri oldu. 1996-2016 yılları arasında UNESCO İyi Niyet Büyükelçisi olarak görev yaptı. 2002-2006 yıllarında ise milletvekili olarak TBMM’de yer aldı.

Türkiye müzik, kültür, fikir ve siyaset sahnesinde vazgeçilmez bir yeri olan Zülfü Livaneli, düşünsel ve edebi üretimine halen yaşadığı İstanbul’da devam etmekte.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.