Zeliha Sunal, Dünya Temizlik Günü’nde çöp topladı

Let’s Do It!(Haydi Yapalım!)” çevre temizliğine farkındalık hareketi 169 ülke ile eş zamanlı olarak 21 Eylül 2019 tarihinde 81 ilde ve binlerce noktada gerçekleştirildi!

Let’s Do It 2008 yılında küçük bir baltık ülkesi olan Estonya’da ortaya çıkan ve 50.000 kişinin bir araya gelerek ülkenin 10.000 ton çöpünü 5 saat içinde temizlemesiyle birlikte etki alanını hızla genişleterek tek günde temizlik modeli 15 ülke tarafından çarpıcı sonuçlarla tekrar eden bir farkındalık hareketi olmasıyla büyük ses getirdi. Bu hareketin sonucunda toplam katılımcı sayısı 2,5 milyonu bulduğu veriler arasına kaydedildi.

Estonya’da başlayan ve dünya genelinde bir dizi yerel, ulusal ve bölgesel temizlik etkinliğine katılmalarını isteyen küresel çevre temizlik hareketi Let’s Do It (Haydi Yapalım) 21 Eylül 2019’da tüm Dünya ve Türkiye’nin 81 ilinde eş zamanlı olarak Sivil Yaşam Derneği koordinatörlüğünde gerçekleşti.

Bu yıl Sivil Yaşam Derneği, JCI Türkiye, TOG, Türk Tıp Öğrencileri Birliği, Çöpüne Sahip Çık Vakfı ortaklığında ve yerel yönetimler desteğiyle gerçekleşecek olan Let’s Do It ile genç nesillere temiz bir Dünya bırakılması hedeflendi.

2018 yılında Türkiye’de 58 ilde, 41.623 kişinin katılımıyla organize edilen etkinlikte 127 ton atık toplanmıştı. Kendi bünyesinde barındırdığı binlerce aktif gönüllüsü, farklı sivil toplum örgütlerinde gönüllülük esaslı çalışmalar yürüten aktivistler ve çevreye duyarlı bütün vatandaşlarımız ile birlikte, bu yıl 81 ilde 800.000’i aşkın gönüllü projeye destek verdi.

Her yaş aralığından katılım sağlayan gönüllüler Dünya Temizlik Gününün oluşturduğu farkındalık ve milli çöp meselesi hakkında detaylı bilgi sahibi olma fırsatını yakalayarak, yaşam alanımız olan Dünya’nın sürdürülebilir kılınması adına gerekli olan bilinci aşıladı.

Etkinliğe ilişkin değerlendirmelerde bulunan Let’s Do It Ülke Koordinatörü Muhammet Yusuf Küçükkara, “Bugün dünyanın en büyük sivil hareketi olan Dünya Temizlik Gününü ülkemizde gerçekleştirmiş olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. 7’den 70’e on binlerce insan bugün memleketin dört bir köşesindeki katı atıkları doğadan arındırmak için sokağa çıktı. 2015 yılında Sivil Yaşam Derneği koordinatörlüğünde ülkemize getirmiş olduğumuz bu projeyi son 2 yıldır artan bir ivmeyle gerçekleştirerek çöp körlüğünü yenme noktasında ciddi farkındalıklar oluşturduk. Aynı şekilde projenin 169 ülkede eş zamanlı yapılmış olması ve ülkemizde büyük bir talep olması da uluslararası düzlemde gururla dile getireceğimiz bir durum. İnanıyoruz ki, yaptığımız bu gibi projelerle doğaya karışmış olan katı atık miktarını en aza indirip insanlardaki çöp körlüğünü yeneceğiz. “ temennilerinde bulunurken etkinliğin koordinasyonunu sağlayan Sivil Yaşam Derneği Genel Başkanı Fatih Vardar ise, “Bu yıl etkinliğin Türkiye paydaşları JCI Türkiye, TOG, Türk Tıp Öğrencileri Birliği, Çöpüne Sahip Çık Vakfı ile beraber Dünya Temizlik Günü, 21 Eylül 2019 tarihinde 81 şehirde binlerce farklı noktada yaklaşık 800.000 gönüllünün katılımıyla gerçekleştirildi. Bugün oluşan toplumsal enerjiyle birlikte daha iyisini yapabileceğimize inanıyoruz. Başta ülkemizde bu çalışmalara öncü olan Sivil Yaşam Derneğine ve paydaşlarımız JCI Türkiye, TOG, Türk Tıp Öğrencileri Birliği, Çöpüne Sahip Çık Vakfına ve destek veren yerel yöneticilerimize teşekkür ederiz.”

Adres: Kavaklıdere Mahallesi, Esat Caddesi No:20 Daire:12 Çankaya/Ankara
Tel: 0312 424 16 06
Mail: [email protected]
Web: [email protected]

 

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.