Yıllık gıda enflasyonu yüzde 160’a dayandı

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonun Ar-Ge birimi KAMUAR’ın, fiyatlarını Ankara’daki marketlerden düzenli olarak derlediği ve halkın en fazla tükettiği 64 gıda maddesinden oluşan bir sepeti esas alarak hazırladığı gıda fiyatları endeksinin Mayıs 2022 sonuçları açıklandı.

ANKARA (İGFA) – Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu, Ankara’daki marketlerden derlediği ve halkın en fazla tükettiği gıda maddelerinden oluşan sepeti temel alarak hazırladığı gıda fiyat endeksinin Mayıs sonuçlarını açıkladı.

Konfederasyona göre, gıda fiyatları yıllık bazda yüzde 159,6 arttı. En fazla tüketilen 64 gıda ürününün fiyatı Mayıs’ta bir önceki aya göre yüzde 9,2 oranında yükseldi.

Yılın ilk beş aylık dönemindeki artış 65,6 oldu. Ocak-mayıs döneminde ekmek, pirinç, un, bulgur, makarna fiyatları yüzde 51,5 oranında arttı, et ve balık fiyatları yüzde 58,3, süt, süt ürünleri ve yumurta fiyatları yüzde 24,9, yağ fiyatları yüzde 26,6 oranında, meyve fiyatları yüzde 165,5, sebze fiyatları yüzde 115,8, bakliyat fiyatları yüzde 20,8, diğer gıda maddelerinin fiyatları da yüzde 64,5 oranında arttı.

Mayıs ayında gıda fiyatlarındaki artışta sebze dışındaki bütün harcama gruplarında yaşanan yüksek oranlı zamlar belirleyici oldu. Ekmek, pirinç, un, bulgur fiyatları, Mayıs’ta bir önceki aya göre yüzde 1,6 oranında artış kaydetti.

Et ve balık grubu fiyatları yüzde 15,1, süt ve süt ürünleri ile yumurta grubu fiyatları ise yüzde 7,1 oranında yükseldi.

Yağ fiyatlarında ise yüzde 1,3 oranında yükselme oldu.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.