Yeni mutasyon aşılanmayan kişilerden çıkabilir

Koronavirüs salgınında ‘4. dalga aşısızların pandemisi olacak’ uyarıları devam ederken, aşılanmayan kişilere dair korkutan bir açıklama daha geldi. Prof. Dr. Uğur Bilge, “Aşılanmayan kişiler yeni varyant oluşumuna sebep olabilirler ve virüsün daha ciddi türlerine ev sahipliği yaparlar” sözlerini kaydetti.

Koronavirüs (Kovid) salgınıyla mücadelede en büyük silah olan aşıda tedarik sorununun çözülmesine rağmen son dönemde aşılama hızındaki düşüş dikkat çekti. Vaka artışlarında ise tedbirsiz tatille birlikte aşı yaptırmayanların etkisi öne çıktı. Aşı etkisi bilimsel araştırmalarla ortaya konmasına rağmen hiçbir kanıta dayanmayan ve sosyal medyada tamamen algıyla yürütülen karşıt söylemler en büyük tehlikeye dönüştü. Ölümlü vakaların tamamını aşısızların oluşturduğuna dikkat çeken uzmanlar ‘4’üncü dalga aşısızların pandemisi olacak’ diye uyardı.

‘AŞI OLMAYANLAR VAKA ARTIŞINA NEDEN OLUYOR’

Eskişehir İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Uğur Bilge de, koronavirüse karşı yapılan aşıların güvenilir olduğunu ve hiç aşı olmayanlarla, ikinci doz aşısını yaptırmayanların vaka artışına neden olduğunu söyledi.

Aşıların, bağışıklık sistemini aktive ederek vücuda savunmayı nasıl yapacaklarını öğrettiğini ifade eden Prof. Dr. Bilge, sözlerine şöyle devam etti:

“Aşıların içindeki tüm maddeler güvenlidir. Aşının içindeki maddeler aşının güvende olmasını ve vücutta yeteri kadar kalmasını sağlar. Hiç aşı olmayanlar ve ikinci doz aşısını yaptırmayanların vaka artışının temel nedenidir. Aşı yaptırmayanlar bir an önce aşılarını olmalı ve aşı süreçleri tamamlanana kadar kendilerini koruyarak maske-mesafe-hijyen kurallarına daha sıkı uymalıdırlar.”

‘AŞILANMAYANLAR YENİ VARYANTA SEBEP OLABİLİR’

Prof. Dr. Uğur Bilge, tam aşılı kişilerin, delta varyantı ile karşılaşsalar bile ciddi hastalık ve ölüme karşı korunmaya devam edeceklerini ifade ederek şunları söyledi:

“Dünyadaki hastanelerde yatan hastaların ve ölümlerin tamamına yakını aşısız kişilerdir. Aşılanmamış insanlar sadece kendi sağlıklarını riske atmazlar, aşılanmayarak hem hastalığa açık hale gelirler hem de hastalığın yayılımına neden olabilirler. Çoğalan mutasyonlar, varyantlar haline gelebilir. Aşılanmayan kişiler yeni varyant oluşumuna sebep olabilirler ve virüsün daha ciddi türlerine ev sahipliği yaparlar. Covid-19’la mücadelenin kurallarına uyulmazsa ve aşı yaptırılmazsa salgın düşündüğümüzden daha uzun ve daha ciddi devam edebilir.”

23 MİLYON KİŞİ HALA AŞI OLMADI

Sağlık Bakanlığı’nın verilerini hatırlatarak yaklaşık 23 milyon kişinin henüz aşı olmadığını kaydeden Prof. Dr. Bilge, “İkinci dozu olmayanların sayısı 17 milyon. Çift doz aşı olup, üçüncü doz aşıya gelmeyenlerin sayısı 9 milyona yakındır. Aşıdan istediğimiz sonucu almak için süreci hızla tamamlamalıyız. Kendiniz ve toplum için aşınızı yaptırın. Aşı olmayanları da aşı yaptırmaya ikna edin. Pandemiyi aşıyla yeneceğiz” ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.