Yaşlanmak tersine çevrilecek! Bilim dünyası bunu konuşuyor!

Farelerde yaşlanma sürecini tersine çevirmeyi başaran Harvard’lı biyolog, çalışmanın yakında insanlara da uygulanacağını, konunun yalnızca zaman meselesi olduğunu söyledi.

Yaptığı deneylerle farelerde yaşlanma sürecini geri çevirmeyi başaran Harvard Üniversitesi’nden biyolog David Sinclair, heyecan verici açıklamalarda bulundu.

Independent’ta yer alan habere göre; CNN kanalının ortaklığıyla 31 Mayıs ve 3 Haziran arasında düzenlenen sağlık etkinliği Life Itself’te katılan David Sinclair, çalışmasıyla ilgili olarak şunları söyledi:

“Yaşlanmayı tersine çevirirsek hastalıklar olmaz. Bugün elimizde, 70’lerinizde kansere yakalanmaktan, 80’lerinizde kalp rahatsızlığı yaşamaktan ve 90’larınızda Alzheimer olmaktan endişelenmeden 100’lü yaşlarınıza kadar yaşamanızı sağlayacak bir teknoloji var. Gelecekte dünya böyle olacak. Mevzu kelimenin tam anlamıyla artık bir zaman meselesi. Gençleştirme çalışmaları çoğumuz hayattayken insanlara uygulanacak bir seviyeye erişecek.”

‘BİRÇOK HASTALIK DA YOK OLACAK’

Sinclair’e göre bu tarz çalışmalarda bilim insanlarının gözden kaçırdığı en önemli olgu, ‘yaşlılık’ oluyor. Özellikle modern tıbbın, yaşlılığı yavaşlatmak veya tersine çevirmek yerine çürüyen bir bedenin hayattan kopmasını biraz daha geciktirecek ilaçlarla uğraştığını düşünüyor. Yaşlılık nedeniyle insan bedeninde oluşan birçok hastalığın, durum tersine çevrildiğinde ortadan kalkacağını savunan Sinclair şöyle konuştu:

“Bir farenin beyni gibi bir organındaki yaşlanmayı tersine çevirdiğimizde, yaşlanmayla bağlantılı hastalıklar da ortadan kalkıyor. Hafıza geri geliyor ve demans yaşanmıyor. Gelecekte yaşlanmayı geciktirmenin ve geri çevirmenin çoğumuzun mustarip olduğu hastalıkları tedavi etmekte en iyi yöntem olacağını düşünüyorum.”

FARE, EN AZ YAVRULARI KADAR İYİ GÖRÜNÜYOR

2020 yılında Sinclair ve ekibinin yayımladığı çalışma, erişkin hücreleri kök hücrelere çeviren proteinleri kullanarak farelerde yaşlanan hücreleri gençleştirme üzerineydi. Başarılı olarak aktarılan araştırmada, görme yetisi zayıflamış ve retinaları hasar almış yaşlı bir farenin, bu işlem sonunda en az yavruları kadar iyi görmeye başladığı ortaya çıktı.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.