Yaş meyve sebze ihracatçıları ihraç pazarlarını çeşitlendiriyor

2021 yılında ihracatta 3 milyar dolar barajını aşan Türk taze meyve sebze sektörü ihraç pazarlarını çeşitlendirmek için dünyanın en kalabalık ikinci ülkesi Hindistan’ı radarına aldı.

İZMİR İGFA- Yaş meyve sebze sektörünün en büyük ihraç pazarlarının Rusya Federasyonu ve Ukrayna olduğuna dikkati çeken Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, iki ülke arasındaki savaşın alternatif pazar arayışlarını hızlandırdığını kaydetti.

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği olarak, Taze Kiraz, Üzüm ve Nar Ürünlerinde Hedef Pazarlar URGE Projesi yürüttükleri bilgisini paylaşan Uçak, “URGE Projemiz kapsamında 7-14 Mayıs 2022 tarihleri arasında Hindistan’a Yeni Delhi ve Mumbai şehirlerini kapsayacak bir ticaret heyeti gerçekleştiriyoruz. Program kapsamında 9 Mayıs’ta Yeni Delhi’de Hintli yaş meyve sebze ithalatçılarıyla çok verimli geçen 200’den fazla ikili iş görüşmesi gerçekleştirdik. Sonrasında Asya’nın en büyüğü AZADPUR Halinde ithalatçı firmaları ziyaret ettik. Ticaret heyetimizin ikinci ayağında Mumbai’de ithalatçılarla ikili iş görüşmeleri yapacağız” diye konuştu.

Türkiye’den Hindistan’a taze meyve sebze ihracatının 2021 yılında yüzde 123’lük artışla 31 milyon dolardan 69 milyon dolara ilerlediğini aktaran Başkan Uçak sözlerini şöyle tamamladı: “Türkiye’den en çok ihraç edilen ürün taze elma. Narenciye ürünleri Hindistan’da çok ithal edilen bir ürün ancak Türkiye’den ithalatları çok az. Narenciye ürünleri ihracatımızı artırabileceğimizi gördük. Kiraz ihracatımızı geliştirebileceğimiz bir diğer ürün olarak öne çıkıyor. Taze incir, nar, üzüm, armut ve kivi ihracatımızın Hindistan’a başlaması için Tarım ve Orman Bakanlığımız gerekli temasları başlatmış durumda. Bu ürünlerde de karşılıklı anlaşmalar sağlandığı takdirde Türk taze meyve sebze sektörü çok büyük ve güçlü bir ihracat pazarı kazanmış olacak. 2022 yılında ihracatta 100 milyon doları aşmayı hedefliyoruz.”

Hindistan Sektörel Ticaret Heyeti sırasında, Türkiye’nin Hindistan Büyükelçisi Fırat SUNEL ve Yeni Delhi Ticaret Müşavirleri Aysun ERGEZER TİMUR ve Osman Birkan KUM’un yakın ilgisini gördüklerini dile getiren EYMSİB Başkanı Hayrettin Uçak kendilerine teşekkür etti.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.