Yapay zeka savaşta Filistin tarafını haklı buldu

Günlük yaşamda daha fazla yer edinmeye başlayan yapay zeka dünyadaki gelişmelere dair de değerlendirmeleri bulunuyor. ChatGPT ve Google Bard, İsrail-Filistin savaşında Filistin’in haklılığına dair yanıtlar verdi.

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları devam ederken, dünya genelinde süren tartışmalara yapay zeka sohbet robotları da dahil oldu. ChatGPT ve Google Bard, İsrail-Filistin savaşında Filistin’i haklı buldu.

Dünyanın en gözde sohbet robotlarından ChatGPT, “Gazze kimindir” sorusuna “Gazze şehri Filistin topraklarının bir parçasıdır ve Filistin halkının yaşadığı bir bölgedir” ifadelerini kullandı.

Google Bard ise “Filistin-İsrail savaşında kim haklı” sorusuna, “İsrail’in kuruluşu Filistinlilerin evlerinden ve topraklarından edilmesine neden oldu” yanıtı verdi.

Sosyal Medya Uzmanı Furkan Talay, konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Talay, “İsrail-Filistin savaşında kimin haklı olduğu sorusuna vereceği yanıtı merak ederek her iki uygulamaya da bu soruyu sordum. Verdiği yanıtlar, kimin haklı olduğu dünya kamuoyunda değişik şekillerde yorumlansa da tarihsel gerçeklerle Filistin’in haklılığına daha fazla gerekçe sunuyor” dedi.

‘FİLİSTİNLİLER EVLERİNDEN VE TOPRAKLARINDAN OLDU’
ChatGPT ve Google Bard’ın İsrail-Filistin savaşına ilişkin sorulan sorulara verdiği yanıtlar şöyle:

Soru: İsrail-Filistin savaşında kim haklı?

ChatGPT: Uluslararası toplum, genellikle iki devletli çözümü ve barış görüşmelerini desteklemektedir. Bununla birlikte, bu konudaki görüşler değişebilir ve tartışmalıdır. Özellikle bu konuda tarafsız ve ayrımcı olmayan bir perspektife ihtiyaç vardır.

Google Bard: Filistin-İsrail savaşında kimin haklı olduğu, tarihsel ve siyasi açıdan karmaşık bir sorudur. Her iki tarafın da kendi haklı gerekçeleri vardır. Filistinlilerin haklı gerekçeleri arasında şunlar yer alır: Filistinliler, Filistin topraklarında yüzyıllardır yaşıyorlar ve bu topraklara tarihsel bir bağları var. İsrail’in kuruluşu, Filistinlilerin evlerinden ve topraklarından edilmesine neden oldu. İsrail, Filistinlilere karşı ayrımcı politikalar uyguluyor. İsraillilerin haklı gerekçeleri arasında şunlar yer alır: İsrail, Yahudilerin tarihi vatanıdır. İsrail, Filistinlilerin güvenliğini tehdit eden terörist gruplarla karşı karşıya. Bu iki tarafın haklı gerekçelerini göz önünde bulundurarak, Filistin-İsrail savaşında her iki tarafın da hatalı olduğu söylenebilir.

‘GAZZE FİLİSTİN’İNDİR’
Her iki uygulamanın Gazze’nin İsrail’in mi Filistin’in mi olduğu sorusuna verdiği yanıt ise şöyle:

ChatGPT: Gazze şehri, Gazze Şeridi’nin en büyük şehri ve idari merkezidir. Gazze şehri, tarihsel olarak önemli bir liman şehri olmuş ve bu bölgedeki en büyük yerleşim yerlerinden biridir. Gazze şehri, Filistin topraklarının bir parçasıdır.

Google Bard: İsrail, Gazze’nin kendi toprağı olduğunu iddia etmektedir. Bu iddianın temelinde, Gazze’nin 1967 yılındaki Altı Gün Savaşı’nda İsrail tarafından işgal edilmiş olması yatmaktadır. Ancak Filistinliler, Gazze’de kendi bağımsız bir devlet kurma hakları olduğuna inanmaktadır.

Günümüzde Gazze, Filistin Özerk Yönetimi’nin kontrolü altındadır. Ancak Hamas’ın 2007 yılındaki seçimleri kazanmasından sonra İsrail, Gazze’ye abluka uygulamaktadır.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.