Yapay zeka ASENA uyuşturucunun peşinde!

Suçluların geliştirdiği yöntemler dahil binlerce verinin girildiği ASENA yazılımının tespit ve öngörüleri doğrultusunda yapılan soruşturmaların ardından düzenlenen operasyonlarda, tonlarca uyuşturucu, silah ve suç unsuru ele geçirildi.

ANKARA (İGFA) – İçişleri Bakanlığı’nın internet sitesinde yer alan habere göre Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanı İbrahim Seydioğulları, yerli ve milli olarak 14 ay önce hizmete alınan Analiz Sistemleri Narkotik Ağı (ASENA) yazılımı sayesinde narkotik dahil 3 bin 795 suçun ortaya çıkarıldığını belirtti.

Emniyet teşkilatı bünyesinde uyuşturucu satıcılarına yönelik mücadelesine 1937’de büro amirliği seviyesinde başlayan narkotik ekipleri, aradan geçen yıllarda edindiği tecrübeyi dijital dünyaya taşıdı.

Konusunda uzman Türk mühendisler tarafından hazırlanan, e-Devlet ve UYAP ile İçişleri ve Adalet bakanlıklarının veri tabanlarıyla entegre çalışabilen yapay zeka formatında bir yazılım olan ASENA, yaklaşık 14 ay önce faaliyete geçirildi.

Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanı Seydioğulları, adını, Narkotik Şube bünyesinde, çalışanlar tarafından ASENA olarak bilinen ve teknik faaliyetlerin yürütüldüğü birimden alan yazılımın kapasitesi ve faydaları hakkında bilgi verdi.

Seydioğulları, söz konusu projenin temellerinin 4 yıl önce atıldığını söyledi.

ASENA’nın 3-4 yıllık yazılım sürecinin ardından Mart 2021’de hayata geçirildiğini belirten Seydioğulları, sistemin 650’si tam yetkili olmak üzere 3 bin 100 görevli tarafından kullanıldığını bildirdi.

Yazılımı kullanan personelin sıkı bir eğitimden geçirildiğini ve sordukları sorudan yaptıkları işleme kadar her komutun kaydının tutulduğunu anlatan Seydioğulları, sisteme sorulacak soruların merkezin onayından geçtiğini vurguladı.

ASENA’nın sürekli geliştirilebilecek bir altyapıya sahip yapay zeka programı olduğunu vurgulayan Seydioğulları, tüm dünyada kullanılan analiz sistemlerinde olmayan birçok özelliği bulunduğunu kaydetti. Operatörlerin sisteme anlık olarak manuel giriş de yapabildiğini belirten Seydioğulları, ASENA’nın anlık yaptığı işleri sürekli tekrar edebildiğini dile getirdi.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.