Vücudumuzu yaza hazırlamanın zamanı geldi… Peki siz yaza hazır mısınız?

Kışın kasvetli günlerinden sonra baharın habercisi güneş yüzünü göstermeye başladı. Kışlık kıyafetlerimizin altına sakladığımız, kışın yeterince ilgi göstermediğimiz vücudumuzu yaza hazırlamanın zamanı geldi. Peki siz yaza hazır mısınız?

Uzm. Diyetisyen Cansu Büyükbaş, yaklaşan güneşli günlere hazır olmanız için size bazı ipuçları veriyor.

Son 3 ay kaldıysa daha hızlı kilo kaybı için neler yapılabilir?

1. Tahılı ekmek olarak tercih et.

1 porsiyon tahıl, 1 dilim ekmek (25 gram) demek. Ve ekmek yerine geçen besinler. Örneğin 1 dilim ekmek = 1 kepçe çorba 2-3 pilav, makarna 1 orta boy patates 4-5 yemek kaşığı baklagil ½ paket diyet büsküvi vb.

Diyette ekmek günah keçisi gibi görüldüğü için ekmek yerine, çoğu zaman ekmek dışı tahıllar tercih ediliyor. Ama burada unutmamanız gereken ekmekte yağ yok, fakat ekmek dışı tahılların birçoğunda yağ çok. Dolayısıyla dışarıda geçirdiğiniz öğünlerde tahılı ekmek olarak tercih etmek, yağ alımınızı kısacağı için, daha az kalori alımı, bu da daha hızlı kilo kaybı demektir.

2. Öğün atlama, öğün düzenini kur.

Sabah, öğle ve akşam ana öğünlerini atlamamak bir sonraki öğüne daha tok ve daha kontrollü oturmanızı sağlayarak, daha az besin alımı yani daha az kalori alımı anlamına gelmektedir.

Öğün düzenini kurarken ise bir öğünde protein aldıysanız diğer öğünü daha az protein, daha fazla sebze olarak düzenlemekten ya da bir öğünde tahılı kaçırdıysanız diğer öğünden tahıl almadan öğünü kapatmaktan geçmektedir. Önemli olanın yediğiniz besinlerin porsiyon kontrolünü kurmak ve bir sonraki öğünde telafisini yapmak olduğunu unutmayın.

3. Porsiyonlarını yani tabağını küçült.

Tabak ne kadar küçükse yedikleriniz o kadar fazla gözükür. Önce gözümüzle, sonra beynimizle en son midemizle doyarız. Bir tabak dolusu yedim demek için tabağınızı daha küçük tutmanız diyet sürecini sizin için kolaylaştıracaktır.

4. Öğünlerde salatayı / çiğ sebzeyi eksik etme.

Salata ve çiğ sebzenin aynı kalori ile ete, tahıla ve yağa göre mide hacmini doldurma kapasitesi daha fazladır. Öğünlerinize salata ve çiğ sebze eklemek hem ana yemeği daha az yemenizi hem de şeker dengesini kurarak daha uzun süre tok kalmanızı sağlayacaktır.

5. Öğünlerde çeşitlilik artır.

Bir tabak dolusu makarna yediğinizde aslından aldığınız kalori ile 1 porsiyon et, biraz salata, 2-3 yemek kaşığı makarna ve 1 bardak ayranla yaklaşık olarak aynı kaloriyi almış olursunuz. Fakat birinde kilo alırken diğer tabakla daha sağlıklı ve dengeli bir öğün yaptığınız için kilo kaybedersiniz. Önemli olan öğündeki yemek çeşitliliği değil, besin grubu çeşitliliğidir.

6. Daha az tuz, daha çok baharat kullan.

Tuz vücutta su tutumuna yani ödem artışına neden olurken, baharatlar metabolizmayı hızlandırarak kilo kaybınıza yardımcı olurlar. Peki siz hala lezzet için tuz tüketimini tercih etmeye kararlı mısınız?

7. Şeker zehir unutma. Şeker orucuna gir.

Şeker vücut asiditesini artırarak, kanser hücreleri için üreme ortamı oluşturmaktadır.

Hiçbir faydası olmayan şekeri zehir gibi görüp aranıza bir süre mesafe koyarsanız bir süre sonra şeker isteğinizin azaldığını göreceksiniz.

8. Su tüketimini artır.

Vücudumun %60-70 i sudan oluşmaktadır. Ve hem emilim, hem sindirim hemde boşaltım kısmında vücudun suya ihtiyacı var. Başka hiçbir değişiklik yapmadan sadece su içerek bile zayıflayabileceğinizi biliyor muydunuz?

9. Fiziksel aktiviteni artır.

Aldığınız kalori harcadığınız kaloriden fazla olursa, kilo almanız kaçınılmaz olur. Kalori alımınızı kısamıyorsanız eğer, harcamanızı artırabilirsiniz.

10. Kendini ne olursa olsun sev 

Bedeninizle barışık olun. Hayatınızda en çok zaman geçirdiğiniz yer bedeniniz. Ondan kaçma veya uzaklaşma şansınız yok. Ve eğer orda mutsuzsanız onu değiştirmek ve hayalini kurduğunuz hale getirmek sizin elinizde. Unutmayın komuta merkezi sizsiniz. Siz istemeden eliniz hiçbir yiyeceğe gitmez veya siz istemeden o yiyecek ağzınızdan içeri girmez.

Yerken hangisinin sizi daha mutlu edeceğini bir kez daha düşünün. O en çok sevdiğiniz pastayı yemek mi, hayalini kurduğunuz bedene ulaşmak ve daha sağlıklı olmak mı?

blank

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.