Vatandaşlar kış saati uygulamasını geri istiyor

2016 yılından beri uygulanmayan kış saatinin yeniden hayata geçirilmesi için vatandaşlar tepkilerini dile getiriyor. Saat 08.30 dahi tam aydınlanmayan hava, sabah işe gidenlere zor anlar yaşatıyor. İşte, kış saati ile ilgili sosyal medya yorumları…

Güneş ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla her yıl belli dönemlerde saatler bir saat ileri ya da bir saat geri alınıyor. Yaz saati-kış saati olarak adlandırılan uygulama, 2016 yılından beri ülkemizde devre dışı bırakıldı. Hükümet, kış saati uygulamasının iptal edilmesinin daha fazla enerji tasarrufu sağladığını açıklasa da uzmanlar bunun tam tersini dile getiriyor.

KIŞ SAATİ YENİDEN UYGULANIR MI?
Türkiye’de 2016 yılında Bakanlar Kurulu tarafından alınan karardan bu yana ‘kış saati’ ve ‘yaz saati’ uygulamaları gerçekleştirilmiyor. Bu nedenle Türkiye’de, Avrupa ülkelerinde olduğu gibi saatlerin ileri veya geri alınması gibi bir durum söz konusu değil.

Resmi Gazete’de yer alan Cumhurbaşkanı kararında, gün ışığından daha fazla yararlanmak için bütün yurtta uygulanan yaz saati uygulamasının yıl boyu sürdürülmesinin kararlaştırıldığı belirtildi.

TÜRKİYE HANGİ SAAT DİLİMİNDE?
Türkiye, kış aylarında GMT+2 ve yaz aylarında GMT+3 saat dilimlerini kullanıyordu. 2016’da yapılan değişiklikle ülke saati GMT+3’e sabitlendi. Fakat uzmanlar, Türkiye’nin seçmesi gereken saat diliminin 45° doğu meridyeninin değil, 30° batı meridyeninin (GMT+2) olduğunu dile getiriyor. Türkiye’nin doğu sınırlarının bile dışında kalan 45° doğu meridyeninin (GMT+3) seçilmesi tartışmalara neden oldu. Zira bu düzenleme, kış aylarında Türkiye ile sınır komşuları Yunanistan ve Bulgaristan ile bile 2 saat fark oluşmasına neden oluyor.

KIŞ SAATİ NEDEN KALDIRILDI?
Kış saatinin kaldırıldığı 2016 yılında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olan Berat Albayrak, İstanbul Teknik Üniversitesi’nin (İTÜ) raporuna dayanak elektrik tasarrufu amacıyla bu uygulamaya geçildiğini açıklamıştı. Ancak bu rapora kamuoyu erişiminin olmaması eleştirilmiş, TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası ise kararın israfa yol açtığını iddia etmişti.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre, kimliğinin açıklanmasını istemeyen İTÜ öğretim üyesi, rapora sahip olmadıklarını, raporun Enerji Bakanlığı’nda olduğunu söyledi.

Türkiye’nin yaz saatine sabitlenmesinin sebepleri hala tam olarak net değil.

Kış saati uygulamasının kaldırılarak daimi olarak yaz saatine geçilmesiyle ilgili 22 Kasım 2021 tarihinde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez şunları söyledi:

“Bizler enerji ile ilgili konulara bilimsel bir gözle yaklaşırken buradan kendilerine malzeme çıkarmaya çalışan birileri var. Sabit saat uygulamasına başladığımız 2016 yılından bugüne kadar elde ettiğimiz toplam tasarruf 6,82 milyar kilovatsaat elektrik oldu. Bu tasarrufun parasal karşılığı ise yaklaşık 6 milyar lira oldu.”

YouTube video

KIŞ SAATİNİN KALDIRILMASININ ETKİLERİ NELER?
Türkiye nüfusunun çoğunluğu batıda yaşarken, saatleri doğu meridyenine göre ayarlı.

Bu nedenle kış aylarında Türkiye’nin doğusundaki illerde saat 7 civarında doğan güneş, İstanbul’da saat 8’de doğuyor.

İstanbul’da sabah trafiğinde yola erken çıkmak gerektiği de hesaba katılınca milyonlarca kişi gün doğmadan yolculuk ediyor.

Özellikle, karanlıkta uyanmak, hatta derse girmek zorunda kalan okul çağındaki çocuk ve gençlerin üzerindeki psikolojik etkileri konusunda uzmanlar endişeli.

KIŞ SAATİ GERİ GELECEK Mİ?
Enerji tasarrufu gerekçesiyle hayata geçirilen yaz saati uygulamasının kalıcı hale getirilmesiyle birlikte yaşam kalitesi düşen vatandaşlar isyanlarını 2018 yılından beri dile getiriyor. Sabah karanlığında işe gitmeye çalışan insanlar, bu duruma artık bir son verilmesini istiyor.

Karanlıkta işe gidip yine karanlıkta işten dönen vatandaşlar, güneşi görememenin yarattığı psikolojik sorunlardan ve sabah karanlığında yürünen sokaklarda karşılaştıkları tehlikelerden dert yanıyor. Hükümet yetkililerinden yapılan açıklamalarda, kış saatinin yeniden uygulanacağına dair bir işaret bulunmuyor.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.