Uzmanlardan ailelere dijital bağımlılık uyarısı

Bugün 19 milyonu aşkın ilk ve ortaöğretim öğrencisi karnelerini alarak yarıyıl tatiline girecek. İki haftalık aranın verimli geçirilmesi için ise uzmanlardan ailelere uyarı ve tavsiyeler geldi. Aileleri teknolojik ürünler konusunda uyaran Prof. Dr. Tuncay Dilci “Ara tatilde dijital nesnelere, çocuk bakıcılığı rolü yüklemeyelim. Aileler, bu konuda dikkatli davranmalı” dedi.

Türkiye genelinde bugün Millî Eğitim bakanlığı verilerine göre 19 milyon 155 bin 571 ilk ve ortaöğretimde eğitim gören öğrenci karnelerini alarak iki haftalık ara tatile girecek. Tatilin başlamasıyla uzmanlardan daha verimli tatil için uyarı ve tavsiyeler geldi. Dijital Bağımlılıkla Mücadele Derneği Başkanı Prof. Dr. Tuncay Dilci, çocukların dijital cihazlardan mümkün olduğunca uzak tutulması gerektiğini belirtti.

DEĞER ALGILARI YOZLAŞIYOR
Prof. Dr. Dilci, aksinin, gelişimlerine zarar verdiğini söyledi. Tatile girildiğinde çocukların dijital nesnelere daha çok ağırlık verdiklerini belirten Dilci “Ara tatilde dijital nesnelere, çocuk bakıcılığı rolü yüklemeyelim. Aileler bu konuda dikkatli davranmalı çünkü orada sunulan hipnotik tekniklerle çocuklarımızın değer algısında bir yozlaşma oluşuyor” dedi.

GÜVEN İLİŞKİSİ OLUŞTURULMALI
Çocukların ve ailelerinin tatil sürecinde yapmaları gerekenler konusunda da bilgiler veren Dilci “Bu nedenle ‘Tatili nasıl değerlendirmeliyiz’ sorusunun cevabı, tatile gün içerisindeki yaşam alışkanlıklarımızı, deneyimlerimizi planlayarak başlamamızda fayda var. Hem günlük hem haftalık ve 15 günlük süreçte çocuk üzerinde bırakacağı etkileri dikkate alarak hazırlanmakta fayda var. Çocuklarımızın eğitim sürecinde başarısız olduğu, eksik kaldığı konuları dikkate alarak, çocuğu bir yarış atı misali 15 gün süre içerisinde bir telafi programına tabi tutmak doğru ve sağlıklı bir yaklaşım değil.

BİR TECRİT BASKISI DA OLMAMALI
Çocuk üzerinde ayrı ekstra bir tecrit, baskı ve kaygı oluşturacak bir durum oluştuğu için beyin öğrenme fonksiyonlarını olumsuz etkileyebilir. Çünkü akranlarının dışında kalan, bu şekilde bir ayrışmaya veya ayrı bir çabaya, çalışmaya tabi tutulan çocuklarda bu durum akademik performansını da olumsuz etkileyebilir. Bu anlamda anne babalar çocuklarıyla öncelikle güven ilişkisi ve güvenli bir aile iklimi ve iletişim becerisi sağlamalıdır. Dijital nesne konusunda sınırlı, sorumlu ve içerik paylaşımı konusunda çocukla birlikte alınacak karar ve kurallara dikkat edilmelidir” diye konuştu.

KÜLTÜREL YABANCILAŞMAYA OLUYOR
Dijital nesnelerde sunulan içeriklerin, çocukların düşünce sistemini kuşatacak şekilde dizayn edildiğini söyleyen Prof. Dr. Dilci “Bunu hem örtük hem açık bir şekilde yaparken birtakım algoritmalarla yapay zeka sistemiyle de bunu gerçekleştirebilmektedirler. Bu nedenle dijital nesnelerin sar değeri miktarının artmasına bağlı olarak çocukların uykusuzluğa bağlı hırçınlık ve agresiflikten uzak kalmaları için internet ve dijital nesnelerle temas alışkanlığını kısıtlamakta fayda var. Çocukların dijital nesnelere aşırı teması, çocuklarda kültürel yıkım, kültürel yabancılaşma ve kültür boşluğuna neden oluyor. Çocuklarda kimlik, karakter ve değer gelişimine dönük blokajların oluştuğu durumlara karşı dikkatli olmak gerekiyor” dedi.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.