Türkiye’nin dört bir yanında kadınlar meydanlara çıktı

8 Mart Dünya Kadınlar Günü için Türkiye’nin dört bir yanında kadınlar meydanlara çıktı. En büyük gösterilerin adresi ise yine İstanbul, Diyarbakır ve Ankara oldu. İstanbul’da Taksim’deki gösteriler Valilik kararıyla yasaklanınca binlerce kadın Kadıköy ve Beşiktaş’ta buluştu. Pankart ve sloganlarda mültecilere destek ve ekonomik taleplerin ağırlığı dikkat çekti.

Ekonomik ve sosyal sınır tanımayan kadına şiddet, hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde üzerinde durulması gereken toplumsal bir sorun olmayı sürdürüyor. Dünya Bankası, fiziksel, cinsel, psikolojik ve ekonomik şiddeti, ‘hayatları boyunca her 3 kadın veya genç kızdan birini etkileyen küresel bir salgın’ olarak nitelendiriyor. Kadınların büyük bölümü, hangi gelir grubu, yaş ve eğitim seviyesinden olursa olsun en çok eşlerinin şiddetine maruz kalıyor. Bu oranın dünya genelinde yüzde 35 olduğu ifade ediliyor. Türkiye’ninde kanayan yarası olana kadına şiddet bitmek bilmiyor. Son 5 yılda toplam bin 753’ü silahlı 2 bin 324 kadın cinayeti gerçekleşti.2019’da 564 kadın erkek törörüne kurban giderken, bu yılın ilk iki ayında 56 kadın uğradığı şiddet sonucu hayatını kaybetti. Yaşanan acı olaylarla kutlanan

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde şiddete ve adeletsizlik durdurulsun çağrıları yinelendi. Şiddet olayaları tüm kentlerde düzenlenen yürüyüşlerle protesto edilirken, kadınlara erkeklerde destek verdi. En büyük gösterilerin adresi ise yine İstanbul, Diyarbakır ve Ankara oldu. Yapılan yürüyüşlerin ortak mesajı ‘Şiddet değil sevgi görmek sitiyoruz’, ‘Eşit ve özgürçe yaşamak istiyoruz’, ‘Adalet istiyoruz’ oldu. Düzenlenen etkiliklerde ise kadınlara çiçekler dağıtıldı. Kadınların her 8 Mart’ta gerçekleştirdikleri Feminist Gece Yürüyüşü öncesi Taksim Meydanı ve çevresi demir bariyerlerle çevrildi. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü çerçevesinde sosyal medyada örgütlenen kadınlar, İstiklal Caddesi’nin Taksim Meydanı tarafındaki girişinde bulunan Fransız Kültür Merkezi’nden başlayarak Tünel’e doğru yürüyeceklerini duyurmuştu. Valilik ise Taksim Meydanı ve İstiklal Caddesi’nin 2911 Sayılı Kanun çerçevesinde ilan edilen alanlar içerisinde olmadığını belirtti. Valilik kararıyla yasaklanınca binlerce kadın Kadıköy ve Beşiktaş’ta buluştu.

KADINLAR GÜNÜ GEZİSİNDE FECİ KAZA

Osmaniye’de, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle düzenlenen geziden dönenleri taşıyan otobüsün devrilmesi sonucu yaklaşık 40 kişi yaralandı. Şanlıurfa’da da Seda Güvenç idaresindeki otomobil, Şanlıurfa-Gaziantep otoyolunda, İbrahim A. yönetimindeki TIR’a arkadan çarptı. Haliliye Sancaktar İlkokulu öğretmenlerinden Hatice Şimşek olay yerinde, Bozova Atatürk Barajı Çok Programlı Lisesi öğretmenlerinden Zümrüt Aslan kaldırıldığı Suruç Devlet Hastanesi‘nde yaşamını yitirdi. Aynı araçta bulunan Haliliye Merkez Süleymaniye Kız İmam Hatip Anadolu Lisesi öğretmenlerinden Beyza Özayman ile Haliliye Kalecik Mahallesi İlkokulu öğretmeni Seda Günenç ağır yaralandı.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.