Türkiye’de dijital reklam yatırımları 2 milyar liraya yaklaştı

Türkiye’de dijital reklam yatırımları, 2016’da bir önceki yıla göre 13,7 artarak 1 milyar 872 milyon liraya ulaştı.

Türkiye’de dijital reklam yatırımları, 2016’da bir önceki yıla göre 13,7 artarak 1 milyar 872 milyon liraya ulaştı.

IAB Türkiye, 2016 dijital reklam yatırımlarına ilişkin verileri açıkladı.

IAB Türkiye AdEx-TR sonuçlarına göre, geçen yıl dijital reklam yatırımları, 2015’e kıyasla yüzde 13,7 artarak 1 milyar 872 milyon 400 bin liraya yükseldi.

Geçen yıl display reklam yatırımları yüzde 11 büyüyerek 1 milyar 59 milyon lira oldu. Display reklamlar kategorisinde en büyük payı 821,4 milyon lira ile gösterim ya da tıklama bazlı reklam yatırımları aldı.

Video reklam yatırımları yüzde 34’lük büyümeyle 179,8 milyon lira olarak gerçekleşirken, sponsorluk reklamlarının yerini alan native 58 milyon liraya ulaştı.

Arama motoru reklam yatırımlarının büyüklüğü 706,6 milyon lira olurken, ilan sayfaları reklam yatırımları 91,1 milyon liraya çıktı.

Geçen yıl Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’un etkisine bağlı olarak küçüldüğü tahmin edilen e-posta kategorisi gerilemeyi sürdürdü ve 5,6 milyon lira olarak gerçekleşti. Oyun içi reklamlar da 10 milyon liralık büyüklüğe erişti.

Toplam dijital reklam yatırımlarının 601 milyon lirası display, arama motoru, ilan sayfaları, e-posta ve oyun içi reklam dahil olmak üzere mobil platformlarda gerçekleşti.

262,4 milyon liralık büyüklüğe ulaşan sosyal medya reklamlarının yüzde 64’ü mobil cihazlarda yer aldı. 2016’da artışı süren programatik satın almanın büyüklüğü 993,8 milyon liraya çıktı.

“Dijital reklama yapılan her 1 lira yatırım, milli gelire 17,2 kat olarak yansıyor”
IAB Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kurşun, konuya ilişkin değerlendirmesinde, 2016’nın ilk yarısında yüzde 20 büyüme kaydeden dijitalde, ikinci yarıda bir yavaşlama yaşandığını, bunun da yıl toplamını etkilediğini ancak yüzde 14’lük büyümenin kendilerini memnun ettiğini bildirdi.

Dijitalin, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de reklam sektörünün çekici gücü olmaya devam ettiğini belirten Kurşun, dijital transformasyonun iş dünyasının önemli gündem maddelerinden biri olduğunu kaydetti.

Kurşun, dijital ekonominin dünya ekonomisinin yüzde 22,5’ini oluşturduğuna dikkati çekerek, “IAB Türkiye’nin Ipsos ve Boğaziçi Üniversitesi İdari Bilimler Fakültesi iş birliğiyle hazırladığı Dijital Reklamın Ekonomiye Katkısı Raporu, dijital reklama yapılan her 1 lira yatırımın milli gelire 17,2 kat olarak yansıdığını, sadece 2015’te dijital reklamın doğrudan ve dolaylı etkileriyle birlikte 1,26 milyon kişilik istihdam yarattığını gösteriyor.” ifadelerini kullandı.

Mahmut Kurşun, dijital reklam teknolojilerin dijital ekonominin temel yapı taşlarından biri konumunda bulunduğunu, bu nedenle Türkiye’de dijital reklamın büyümesinin sürmesinin bir anlamda “memleket meselesi” olduğunu belirtti.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.