Türkiye’de Bir İlk Olan Ekomat Projesi Yalova’da Hayata Geçti

BİRCAM Vakfı, GCA ve Park Cam birlikteliği ile Türkiye’de ilk kez hayata geçirilecek olan “EKOMAT” Projesi’nin, pilot şehir olarak seçilen Yalova’da açılışı yapıldı. Proje ile geri dönüşüm bilincinin oluşturulması ve zorunlu depozito uygulaması öncesinde, atık yönetim kurgusu için sayısal veri toplanması hedefleniyor.

17 Haziran 2022 Cuma günü, Yalova Valisi Muammer Erol, Yalova Belediye Başkan Vekili Mustafa Tutuk, Bircam Vakfı Başkanı Ömer Kızıl, GCA Genel Müdürü Dr. Abdullah Gayret, Park Cam Genel Müdürü Semih Özbey’ın katılımlarıyla, Yalova Raif Dinçkök Kültür Merkezinde gerçekleştirilen açılış töreninde EKOMAT Projesi’nin detayları anlatıldı ve protokol tarafından ilk şişelerin geri kazanımı yapıldı. Türkiye Çevre Ajansı tarafından desteklenen ve pilot şehrin Yalova olarak belirlendiği EKOMAT projesi, cam ambalaj üreticileri olan GCA ve Park Cam tarafından finanse edilmekte olup, atık yönetim operasyonunu BİRCAM Vakfı yürütmektedir.

Camın geri dönüşümüne de önemli katkı sağlayacak projede iş ortağı oldukları için mutluluk duyduklarını belirten GCA Genel Müdürü Dr. Abdullah Gayret şunları söyledi: “EKOMAT projesinin ana amacı, camın kendisine sonsuz kez dönüştürülebilen bir materyal olmasından dolayı geri dönüşüme katkı sağlarken, aynı zamanda tüketicilerin bu konu ile ilgili bilinç kazanmasıdır. Ekomatlar ile, üretimde kullanılacak olan yeni hammaddeye olan talebi azaltacak ve aynı zamanda toplumda geri dönüşüm bilinci oluşturacağız. Bu projeyle, tüm Türkiye’ye örnek olmanın gururu ve sevincini yaşıyoruz.”

Park Cam Genel Müdürü Semih Özbay, “Ülkemizi seviyoruz ve geleceğimiz olan çocuklarımıza daha yaşanabilir bir dünya bırakmak istiyoruz. Bugünden çevre için önemli bireyler yapmazsak, yarının da çok geç olacağının da farkındayız. Park Cam olarak, kurulduğumuz günden beri geri dönüşüm çalışmalarına önemli harcamalar yaptık. Beypazarı, Uludağ, Kınık ve Sarıkız maden suları ile Bircam Vakfı’nın kurarak, sürdürülebilir cam atıkları yönetimi modelleri oluşturduk. EKOMAT’ta bizim en değer verdiğimiz projemiz, katılımlarınızı bekliyoruz” dedi.

BİRCAM Vakfı Başkanı Ömer Kızıl, “Ekomat projesi kapsamında uçtan uça entegre atık yönetim sistemi verilecek. Kendi geliştirdiğimiz milli yazılım sayesinde, otomatların yazılıma entegrasyonu ile doluluk oranlarını takip edilecek. Belirli bir doluluk oranına ulaştıkları zaman, saha ekibine mesaj gidecek ve otomatı boşaltma talimatı verilecek. Atıkların toplanması için de elektrikli araç kullanıyoruz, bu sayede alıcı ortama sera gazı salınımı yapmıyoruz.Her yönüyle çevreci olan Ekomat projemizin ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.” diye konuştu.

Alışveriş merkezi, süper market, marina gibi farklı konumlara yerleştirildi.

Sürdürülebilirlik temasıyla, cam, plastik ve metal içecek ambalajlarının 100 geri dönüşümünü gerçekleştirebilmek için kurgulanan projede, Yalova ve Çiftlikköy Belediyeleri sınırları içerisindeki 15 noktaya, 30 adet “EKOMAT” konumlandırıldı. EKOMAT’lar parklar, kapalı pazar yerleri, okullar ve meydanlar gibi kamusal alanların dışında, tüketicilerin sıklıkla gittiği 5M Migros (Vega Outlet), Star AVM, Yalova Marina, gibi özel alanlara da yerleştirildi.

Depozito iade makinelerinin saha performansları da gözlemlenecek.

Yaklaşık 100.000 kişiye hizmet verecek proje kapsamında depozito iade makinelerinden yeşil renkli olan cam içecek ambalajı atıklarını, sarı renkli olan ise plastik ve metal içecek ambalajlarının atıklarını toplayacak. Depozito iade makinesi üreticilerinden tedarik edilen EKOMAT’lar iç ve dış mekânda kullanılacak olup, kullanıcı davranışlarına göre saha performansları sürekli gözlemlenecektir. Böylece ülkemiz şartlarına en uygun makinelerin geliştirilmesine de destek verilecek. Ayrıca EKOMAT’ların boşaltılması için yerli malı elektrikli kamyon kullanılarak, sera gazı oluşumu da engellenecek. Her yönüyle çevreyi koruyan proje ile halkın sürdürülebilirlik konusunda bilinçlenmesi ve geri dönüşümü günlük hayatının bir parçası olarak uygulaması hedefleniyor. Bununla birlikte bir sene sürecek projede toplanan veriler, Türkiye Çevre Ajansı ile paylaşılarak, zorunlu depozito uygulamasının geliştirilmesine destek olunacak.

“EKOMAT”lar mobil uygulama ile çalışacak

Otomatlar, telefonlara indirilen “EKOMAT” uygulamasıyla entegre olarak çalışacak. Tüketiciler öncelikli olarak uygulama marketlerden uygulamayı indirip, üye olacaklar. Üye girişi yaptıktan sonra, uygulama üzerinden kendine en yakın otomata yönlendirilecekler. Cam içecek ambalajları için Yeşil Renkli Ekomat’ı, Plastik ve Metal içecek ambalajları için de Sarı Renkli Ekomat’ı kullanacaklar.

Uygulama üzerindeki QR Kod tuşuna basarak, ekrana çıkan Karekodu, Ekomat üzerindeki ilgili yere okutarak, otomatı çalıştıracak. İçecek ambalajları üzerindeki barkodu, birer birer atık giriş alanında okutup, atık giriş alanındaki hareketli bandın üzerine bırakacaklar. İşlemleri bittikten sonra Ekomat üzerindeki butona veya ekrana basılı tutarak, kazandıkları puanları hesaplarına yükleyecekler.

Biriken puanlar aile bütçesine destek olacak

Tüketiciler, biriktirdikleri puanları yine uygulama üzerinden;

Migros hediye çeki, A101 hediye çeki, Razer mobil oyun ve Trendyol internet alışveriş kodlarına harcayarak, aile bütçelerine destek olacaklardır.

GCA ve Park Cam açılışa özel, tüketicilerin projeye katılımı sağlamak için, ödül bedellerini arttıracağını açıkladı. Projenin başladığı ilk ay, cam şişe başına 25 kr, plastik içecek şişeler, için 10 kr, metal içecek kutuları için de 15 kr. eşdeğeri puan EKOMAT’a üye olanlara dağıtacaklar. Tüketiciler de daha çok ayırıp, daha çok kazanacak.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.