Türkiye, Karadeniz’de en büyük gaz rezervini buldu

Türkiye’nin 48 saatlik bekleyişinin ardından ‘müjde’ açıklandı: Karadeniz’de sondaj çalışmaları yürüten Fatih gemisi Zonguldak açıklarında 320 milyar metreküplük doğalgaz rezervi keşfetti. Ekonomik sıkıntılar ve salgın gündeminde güzel haber 83 milyonu sevindirdi.

Cumhurbaşkanı, Fatih sondaj gemisinin 20 Temmuz’da tarihin en büyük doğalgaz keşfini gerçekleştirdiğini duyurdu. “İlk kuyuda bulunan rezerv çok daha zengin kaynağın sadece bir parçası” diyen Erdoğan “İnşallah devamı da gelecek. Doğalgazın çıkarılması ve aktarılması işlemleriyle birlikte bu kaynaktan fiilen istifade etmeye başlayacağız. Hedefimiz, 2023’te Karadeniz gazını milletimizin kullanımına sunmak” ifadelerini kullandı. Erdoğan, benzer bir gelişmeyi Akdeniz’de de beklediklerini söyledi. Sevindirici gelişme hakkında CHP, İYİ Parti, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi’nden de kutlama mesajları geldi.

RABBİM BİZE BİR KAPI AÇTI

Açıklamayı Dolmabahçe’den yapan Erdoğan “Rabbim bize bambaşka bir yerde hem de görülmedik zenginlikte bir kapı açtı. Yarın benzer kapılar başka yerlerde de önümüze açılacaktır. Çünkü artık bu alanda en üst lige çıkmış bir Türkiye var” dedi. Enerji Bakanı Fatih Dönmez de “İşlerimiz henüz bitmedi. Bin metre daha derine ineceğiz. Veriler oralarda da gaz kaynağına ulaşacağımızı da gösteriyor. Gazın kalitesi son derece iyi” ifadelerini kullandı.

7 YILLIK GAZ İHTİYACI

320 milyar metreküp doğal gaz, Türkiye’nin ortalama 7 yıllık gaz ihtiyacını karşılıyor.

Keşif, Türkiye’nin bugüne kadar ürettiği 16.6 milyar metreküplük gazın 20 katı.

Bulunan gaz, BOTAŞ’ın belirlediği fiyata göre 400 milyar TL yani 54.8 milyar dolar ediyor.

Tuna-1 kuyusu Zonguldak’ın 175 km açığında yer alıyor. Bu alana ‘Sakarya Gaz Sahası’ deniliyor.

blank

FATİH GEMİSİ: DÜNYADA İLK 5 ARASINDA

Dünyada yüksek teknolojiye sahip ilk 5 gemi arasına giren Fatih sondaj gemisinin uzunluğu neredeyse Eyfel Kulesi kadar. 12 bin 200 metre derinlikte ve yüksek basınç altında dahi deniz sondajı yapabilme kabiliyetine sahip Fatih sondaj gemisinin sondaj kulesi uzunluğu 64 metre. İki kulesi toplamda 1750 ton yük kaldırma kapasitesine sahip gemi, 6 metre yükseklikteki dalga boyunda bile sabit kalabiliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan çarşamba günü duyurduğu ‘müjde’yi açıkladı. “Türkiye tarihinin en büyük doğalgaz keşfini Karadeniz’de gerçekleştirdi” diyerek, Fatih Sondaj Gemisi’nin Tuna-1 bölgesinde 320 milyar metreküp gaz rezervi bulduğunu söyledi. Erdoğan’ın 2023’te kullanıma sunulacağını açıkladığı gazın değeri 55 milyar dolar. Türkiye’nin 7 yıllık ihtiyacını karşılayabiliyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, iki gün önce ‘Müjdeli bir haberimiz olacak’ sözleriyle dile getirdiği ve herkesin merakla beklediği büyük ‘müjde’yi Dolmabahçe’deki ofisinde açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan müjdeyi açıklamadan önce cuma namazını Eyüpsultan’da kıldı. Namaz sonrası Erdoğan, Türkiye’de dönüm noktası olacak olan tarihi müjde öncesi Eyüpsultan Türbesi’nde dua etti. Vatandaşları selamlayan Erdoğan, daha sonra Dolmabahçe Çalışma Ofisi’ne hareket etti. Burada canlı yayında konuşan Erdoğan şunları söyledi: “Enerji sahaları için milyonlarca insanın canının hiçe sayıldığı bir düzen kurulmuştur. Suriye’de son yıllarda yaşananları düşünün. Biz mağdur ve mazlumların yanına giderken, birileri doğrudan petrol tesislerine yönelmiştir. Aynısı ile Libya’da da karşılaştık. Biz Libyalı kardeşlerimizin yardımına koşarken, birileri petrol tesislerine koşuvermiştir. Biz insanlığımızı yitirmedik, hep önce kardeşlik, insanlık, dostluk, hak, hukuk ve adalet dedik. İnsanlık bizde, petrol onlarda kalsın dedik. Rabbim bize bambaşka bir yerde, hem de görülmedik zenginlikte bir kapı açtı.

YERLİ İMKANLARLA BAŞARDIK

Biz kiralama yöntemleri ile bu işin yürümeyeceğini gördük. Milli kuruluşlar ile çalışmaların yürütülmesini kararlaştırdık. 2017’de yeni baştan belirledik. O dönem Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile sonra gelen Fatih Dönmez kardeşimiz bunu kararlılık ile uyguladılar. Ardı ardına 3 sondaj gemisini ülkemizin envanterine kattık. Bugün bize bu sevinci yaşatan Fatih ve diğer gemilerimiz ile bu alanda en büyük ülkeler arasında yer aldık. Yerli ve milli imkanlar ile hareket ettiğimiz için bu başarıya ulaştık. Şimdi müjdemi paylaşmak istiyorum. Türkiye tarihinin en büyük doğal gaz keşfini Karadeniz’de gerçekleştirdi. Fatih Sondaj gemimiz 20 Temmuz 2020’de Tuna-1’de başladığı çalışmasında 320 milyar metreküp doğal gaz rezervi keşfetmiş durumda.

BU KEŞİF YALNIZCA BİR PARÇA

Daha önce Tuna-1 olarak adlandırılan Sakarya arama alanında tüm çalışmalar tamamlandı. Aynı bölgede yeni doğal gaz keşiflerinin muhtemel olduğu görülüyor. Çok daha zengin kaynağın bir parçasıdır. Yıllaca enerjide maddi ve manevi sıkıntılar çekmiş bir ülke olarak geleceğe daha güvenle bakacağımıza inanıyorum. Şimdi tespit kuyuları açacağız. İnşaat ve yapı işlerine geçeceğiz.

HEDEF 2023’TE KULLANMAK

Şimdi hedefi veriyorum, 2023’te milletimizin kullanımına Karadeniz gazını sunmaktır. Fatih ve Yavuz gemilerimiz vasıtası ile Akdeniz ve Karadeniz’de 9 sondaj kuyusu çalışması yaptık. Benzer müjdeyi Akdeniz’den de bekliyoruz. Bakımda olan Kanuni’nin de faaliyete girmesi ile Akdeniz’deki çalışmalara hız vereceğiz. Her arayan bulamaz, ama bulanlar arayanlardır. Sakarya Gaz Sahası ile bismillah dedik. Allah’ın izni ile devamı da gelecektir. Ülkemizin enerji sorununu çözmekte kararlıyız. Yerli ve yenilenebilir kaynaklara verdiğimiz önem sayesinde ilerleme göstersek de, hala bu alanda ithalatçı pozisyonundayız. Cari açığın sebebi de bu değil mi? İhracatçı olana kadar bize durmak yok.

CEVAPLARINI ALACAKLARDIR

Yunanistan başta olmak üzere bu meselede karşımıza dikilenlerin hepsi haklı olduğumuzu biliyor. AB, Yunanistan’ı kışkırtıp üzerimize salarken, birliği yıprattığını görmelidir. Ortada dolaşan ve hiçbir geçerliliği olmayan haritaların en büyük zararı AB’ye vereceği unutulmamalıdır. Türkiye’den sahada da, masada da cevaplarını alacaklardır. Bu sürece öncülük eden Bakanlarımız Berat Albayrak ve Fatih Dönmez’e ekipleri ile birlikte teşekkür ediyorum.”

400 MİLYAR TL DEĞERİNDE

Fatih Sondaj Gemisi’nin Karadeniz’de Sakarya Gaz Sahası’nda 2 bin 100 metre derinliğinde bulduğu 320 milyar metre küplük doğalgaz rezervi Türkiye’nin ortalama 6-7 yıllık gaz ihtiyacını karşılayabileceği söyleniyor. 320 milyar metreküp doğal gazın fiyatı BOTAŞ’ın belirlediği fiyata göre 400 milyar TL ederken, dolar hesabına göre yaklaşık olarak 54 milyar 800 milyon dolar değerinde. Karadeniz’de Tuna-1 bölgesinde bulunan gaz rezervi Karadeniz Ereğli’nin yaklaşık 150 kilometre açığında. Bölge Bulgaristan ve Romanya ile kara suları sınırına yakın bir noktada. Romanya kara sularında 8 yıl önce Petrom and Exxon tarafından bulunan, Karadeniz’deki en büyük doğal gaz rezervine de uzak değil. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) rakamlarına göre Türkiye bugünkü rezerv de dahil edildiğinde dünyada en fazla doğalgaz rezervine sahip 32. ülke.

HAZİNE BAKANI BERAT ALBAYRAK: CARİ AÇIĞI GÜNDEMDEN ÇIKARACAĞIZ

Türkiye’nin ilk sondaj gemisi ‘Fatih’ 28 Mayıs 2018’de dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın katıldığı törenle Antalya’dan yola çıkmıştı. Gemiye güçlü mirasın yaşatılması ve yeni dönemin başlatılması için Fatih ismi konmuştu. Törende söz alan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ise ‘’Mutluyuz, gururluyuz. Ağustos ayı zaferler ayı. Bugün yine bir ağustos ayında on yıllardır süre gelen enerji alanında makus talihini tarihe gömdüğümüz bir sürece şahitlik ediyoruz. Özellikle enerji başta olmak üzere ekonomi olmak üzere ülkemiz büyük ve güçlü tam bağımsızlık yolculuğunda büyük adım attı. Bugün burada ifade edilen keşif 83 milyonun. Buradaki mevcut keşif ve potansiyelle inşallah ülkemizin gündeminden cari açık konusunu çıkarıp cari fazlayı konuşacağız’’ dedi.

ENERJİ BAKANI FATİH DÖNMEZ: BURADAKİ GAZ ÇOK KALİTELİ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ise şöyle konuştu: ‘’Yaklaşık 500 metrelik bu rezervde gazla buluştuk. Sürekli testleri yapıldı yapılan test analizden sonra TPAO’dan çalışan uzmanlarımız gaz miktarını rezerv miktarını tespit ettiler. Yaklaşık 1000 metre daha derine ineceğiz. Aşağıda iki katmanın daha olduğunu oralarda da gaz kaynağına da ulaşacağımızı gösteriyor. Gaz son derece kaliteli.’’

TBMM BAŞKANI MUSTAFA ŞENTOP: Tarihi bir dönüm noktası: Milletimiz için tarihi bir dönüm noktası. Türkiye enerji giderlerini ortadan kaldırdığı zaman çok daha büyük bir hızla büyüyecek. MHP: Çırpınırdı #Karadeniz bakıp Türk’ün Bayrağı’na #MüjdelerOlsun.

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI AHMET AKIN: Karadeniz’de “Sakarya Sahası” adı verilen sahada 320 milyar metreküp #doğalgaz bulunması sevindiricidir.% 98,9 dışa bağımlı olduğumuz doğalgazda 320 milyar metreküp rezerv, tam anlamıyla üretime geçildiğinde önemli bir katkı sağlayacaktır.

İBB BAŞKANI EKREM İMAMOĞLU: Bulunan doğalgaz rezervinin milletimizin refahını ve ülkemizin gücünü artırmasını temenni ediyorum. Denizlerimizde ailelerinden uzakta aylar boyunca fedakarca çalışan Fatih Sondaj Gemisi’nin tüm mürettabatına da şükranlarımı sunuyorum.

ABB BAŞKANI MANSUR YAVAŞ: Fatih Sondaj Gemimizin Karadeniz’de gerçekleştirdiği 320 milyar metreküp doğal gaz rezervi keşfinin milletimiz ve ülkemiz adına hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Ülkemizin enerji alanında attığı bu önemli adım hepimiz için bir gurur kaynağıdır.

GELECEK PARTİSİ SÖZCÜSÜ SELİM TEMURCİ: Karadeniz’de bulunan doğalgaz rezervinin ülkemiz ve milletimiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Milli enerji hamlesinde emeği bulunan başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere herkese şükranlarımızı ifade ediyoruz.

İYİ PARTİ SÖZCÜSÜ YAVUZ AĞIRALİOĞLU: Türkiye Cumhuriyeti’nin yarınları adına milletin bu kadar zor günlerinde bir nebze olsun rahatlığına sebep olacak böyle güzel bir habere katkısı olan herkese bütün kalbimizle teşekkür ediyoruz. Enerjide dışa bağımlılığımızı azaltacak, üretimimizde rekabet imkanlarımızı kuvvetlendirecek, cari açığımızın kapanmasına katkı sağlayacak bu teşebbüs için teşekkür etmek bizim milletimiz, partimiz, devletimiz adına da borcumuzdur.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.