Türk Sanayicisi 4. Nesil Reaktör Teknolojisini İhraç Edebilir

YENİ ENERJİ SİSTEMİNİN İNŞASINDA NÜKLEER ENERJİNİN ROLÜ NPPESTE TARTIŞILACAK

KÜÇÜK MODÜLER REAKTÖRLER BU ZİRVEDE KONUŞULACAK

TÜRK SANAYİCİSİ 4. NESİL REAKTÖR TEKNOLOJİSİNİ İHRAÇ EDEBİLİR

NPPESTE 3 ÖNEMLİ İŞ BİRLİĞİ ANLAŞMASI İMZALANACAK

Türkiyede ve dünyada, ekonomideki yeşil dönüşüm hedeflerine ulaşmak için nükleer enerjinin artan önemi ve enerjide dışa bağımlılığın azaltılmasında gelecek 10 yılın en çok konuşulacak konusu 4. nesil reaktörlerin rolü, 4. Nükleer Santraller Fuarı ve 8. Nükleer Santraller Zirvesinde masaya yatırılacak

Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir: “Yerli ve milli nükleer teknolojisini üreten bir ülke olmak için bu alandaki birikimimizi en iyi şekilde değerlendirmeye çalışıyoruz. NPPES’te İngiltere ve Rusya’da nükleer alanında çalışan 3 önemli kurumla sanayicilerimizin önünü açacak iş birliği anlaşmaları imzalayacağız” diye konuştu

Nükleer Sanayi Derneği Başkanı Alikaan Çiftçi: “Kanada, ABD, Japonya, Güney Kore ve Hindistan başta olmak üzere birçok ülke nükleer projelerini hızlandırdı. Dünyada hız kazanan nükleer enerji teknolojisi hamlesine sanayicilerimizi nasıl entegre edeceğimizi NPPESte iki gün boyunca tartışacağız” dedi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın destekleriyle Ankara Sanayi Odası (ASO) ve Nükleer Sanayi Derneği (NSD) tarafından düzenlenen 4. Nükleer Santraller Fuarı ve 8. Nükleer Santraller Zirvesi (NPPES), 8-9 Haziran 2022 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleşecek. NPPES’te bu yıl sürdürülebilir ekonomik büyümede ve karbon nötr hedefini yakalamada çözüm odağında duran nükleer enerjideki gelişmeler konuşulacak.

4. nesil reaktör teknolojilerinde Türk sanayicisinin üretici rolü

Enerjide dışa bağımlılığın azaltılması için nükleer enerjinin şart olduğuna dikkat çeken Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir; “NPPES, Türk sanayicisine nükleer enerji gibi katma değeri yüksek bir sektörde dünyanın önde gelen oyuncularıyla buluşma ve iş birliği yapma imkanı sağlıyor. Dünyanın gündeminde 4. nesil reaktörler yer alıyor. ASO olarak bir süredir üzerinde çalıştığımız toryum yakıtlı 4. nesil nükleer reaktör geliştirme çalışmalarına hız kesmeden devam ediyoruz. Türkiye, nükleer enerjide yeni nesil teknolojileri üreten ve ihraç eden konuma geçebilir. Bunun için kamu, sivil toplum, üniversite ve özel sektörün uyumlu birlikteliği şart” diye konuştu.

Nükleer enerji alanında 3 önemli iş birliği anlaşması imzalanacak

Özdebir sözlerine şöyle devam etti: “ASO Nükleer Sanayi Kümelenmesi – NÜKSAK ile bu alanda önemli bir birikim elde etti. Bu kapasitemizi geliştirmek için bu yıl NPPES’te İngiltere ve Rusya’da nükleer alanında çalışan önemli 3 kurumla sektörel bilgi birikiminin transferi ve iş birliği fırsatlarının önünün açılması için iş birliği anlaşmaları imzalayacağız. Yerli ve milli nükleer enerji teknolojisini üreten bir ülke olmak için bu iş birliklerinin çok önemli olacağına inanıyorum.”

Gelecek 10 yılın gündeminde SMRler olacak

Dünyada sürdürülebilir enerji politikaları inşa etme girişimlerinin nükleer enerji gibi temiz teknolojilere ülkeleri yönelttiğine dikkat çeken Nükleer Sanayi Derneği (NSD) Başkanı Alikaan Çiftçi isesözlerine şöyle devam etti: “ABD, Japonya, Kanada, Güney Kore ve Hindistan başta olmak üzere birçok ülke nükleer enerji projelerini hızlandırdı. Ülkelerin enerji politikalarının odağına nükleer enerjiyi yerleştirmesi, bu alandaki teknolojik gelişmeleri de hızlandırdı. NPPES’te iki gün boyunca 4. nesil reaktörler başta olmak üzere nükleer enerji teknolojilerindeki en güncel gelişmeleri ve sanayicilerimizi bu hızla artan ivmeye nasıl entegre edeceğimizi konuşacağız. Bu yıl NPPES’teki önemli gündem başlıklarımızdan birini de gelecek 10 yılın gündeminde yer alacak küçük modüler reaktörler (SMR) ve mikro modüler reaktörler (MMR) oluşturacak. Ekonomik olduğu kadar fabrikada üretildikten sonra belirlenen sahada hızlıca monte edilebilen SMR’lerin diğer çevreci teknolojiler olan yenilenebilir enerji kaynaklarıyla hibrit modellerle de çalışabilmesi temiz enerji geçişinde kilit rol oynayacak bir teknoloji olduklarını ortaya koyuyor. Bu noktada Türk sanayicilerini bekleyen fırsatlar NPPES’te ikili iş görüşmeleri kapsamında da masaya yatırılacak. NSD olarak biz de SMR teknolojisi ve tedarik zincirinin yerli sanayimiz için oluşturacağı fırsatları, üzerinde çalışmakta olduğumuz hibrit modeller ve uluslararası iş birlikleriyle realize etmeyi planlıyoruz.”

NPPESte Afrika ve Ortadoğudaki nükleer projeler için iş birliği fırsatı

NPPES’te iki gün boyunca nükleer enerji santrallerinin inşaasındaki modern trend ve deneyimler, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin güncel durumu ve Türk firmalarını bekleyen fırsatlar, SMR, MMR, nükleer enerjinin gelişme potansiyeli olan ülkeler gündeme taşınacak. Fuar alanında ise nükleer enerji alanında geleceğe yön verecek teknolojilerle de ziyaretçiler tanışma fırsatı yakalayacak. NPPES kapsamında gerçekleştirilecek ticari eşleştirme görüşmeleri sayesinde, Türk firmaları Akkuyu NGS’nin yanı sıra Afrika’dan Ortadoğu’ya kadar dünyanın birçok ülkesindeki projelerde yeni iş birlikleri için ilk adımı atacak.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.