Trump: Belarus’ta demokrasi varmış gibi görünmüyor

ABD Başkanı Donald Trump Belarus'taki gösterilerin gayet barışçıl olduğunu belirterek 'Demokrasi' önemli bir kelime, Belarus'ta çok fazla demokrasi varmış gibi görünmüyor' dedi.

ABD Başkanı Donald Trump, Belarus’taki gösterilerin “barışçıl” olduğuna inandığını belirterek, “‘Demokrasi’ önemli bir kelime, Belarus’ta çok fazla demokrasi varmış gibi görünmüyor.” ifadesini kullandı.

Trump, Beyaz Saray’da yaptığı açıklamada, Belarus’taki gösteriler ve ülkedeki son gelişmeler konusunda değerlendirmelerde bulundu.

“BELARUS’TA DEMOKRASİ VARMIŞ GİBİ GÖRÜNMÜYOR”

Ülkelerde demokrasinin olduğunu görmeyi sevdiğini vurgulayan Trump, “‘Demokrasi’ önemli bir kelime, Belarus’ta çok fazla demokrasi varmış gibi görünmüyor.” dedi.

Trump, Belarus’taki durumla ilgili birçok kişiyle iletişim halinde olduklarına işaret ederek, uygun bir zamanda bu mevzuyu Rusya ile de görüşeceklerinin altını çizdi.

“GAYET BARIŞÇIL GÖSTERİLER”

Belarus’ta düzenlenen gösteriler konusunda Trump, “Ortada kesinlikle büyük bir gösteri var ve bunlar bizim ülkemizdekilerin aksine gayet barışçıl görünüyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Trump, kadınlara oy kullanma hakkı verilmesi konusunda mücadele eden ve oy kullanırken yakalandığı için “seçim kurallarını çiğnemekle” suçlanan Susan B. Anthony için günün ilerleyen saatlerinde bir kararname imzalayacağını da bildirdi.

SEÇİMLERİN ARDINDAN PROTESTOLAR ÇIKMIŞTI

Belarus Merkez Seçim Komisyonu, 9 Ağustos’ta yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerini Aleksandr Lukaşenko’nun yüzde 80,1 oyla kazandığını, en yakın rakibi Svetlana Tikhanovskaya’nın oylarının ise yüzde 10,12’de kaldığını duyurmuştu.

Sonuçların açıklanmasından sonra ülkede protestolar başlamıştı.

Belarus Sağlık Bakanı Vladimir Karanik, dün yaptığı açıklamada, geçen hafta içerisinde protesto gösterileri sırasında 2 kişinin hayatını kaybettiğini, 3’ü ağır yaralı olmak üzere 158 kişinin hastanelerde tedavi görmeye devam ettiğini bildirmişti.

Belarus İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Olga Çemodanova, dün, izinsiz protestolarda gözaltına alınanların büyük çoğunluğunun serbest bırakıldığını kaydetmişti.

Muhalefet, “hile karıştırıldığı” iddiasıyla seçim sonuçlarını kabul etmeyerek üst mahkemeye itiraz edeceklerini açıklamıştı.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.