Toronto Film Festivali’nde Netflix’e yer yok!

İlk olarak Cannes Film Festivali’nde jüri başkanı Pedro Almodovar’ın Netflix yapımı filmleri değerlendirmeye almayacağını söylemesiyle başlayan ‘dijital yapım’ gerginliği bu kez Toronto Film Festivali’nde ortaya çıktı.

Festivalin ana sponsorlarından Scotiabank Tiyatroları, dijital platformlarda yayınlanan filmlerin festival kapsamında salonlarında gösterilmeyeceğini açıkladı.

Hayatın her alanına nüfuz eden dijitallik sinema sektörünün de tahtını sallıyor. Birçok yönetmen kendilerine daha özgür bir çalışma alanı verdiği için online platformlarla çalışmayı tercih ederken izleyiciler de yükselen dalon maaliyetlerinden kaçınmak için bu platformları tercih ediyor. Ancak bu durum festivallerde büyük bir etkisi olan tiyatro ve sinema operatörlerinin hiç hoşuna gitmiyor. Bu konudaki tartışmalar 28018 Cannes jüri başkanı Pedro Almodovar’ın Netflix yapımı filmleri değerlendirmeye almayacağını söylemesiyle başlamıştı.Cannes Film Festivali’nde büyük jürinin yaptığı basın toplantısında söyledi.

Festivalin ana yarışma bölümüne kabul edilen Netflix prodüksiyonu Okja ve Meyerowitz Stories’in festival sonrasında sinema salonlarına uğramayıp doğrudan dijital platformlardan seyirciyle buluşacak olması üzerine patlayan, “sinemada film izleme deneyimi ölüyor mu” tartışması üzerine Almodovar “Yeni jenerasyonun farkına varamadığı bir şey için yaşadığım müddetçe mücadele edeceğim, o da büyük ekranın seyirci üzerindeki hipnotize edici etkisi” ifadeleriyle yanıt vermişti. Aynı jüri içerisinde yer alan Will Smith’se, Netflix’in yeni yapım olanakları ve seyirci için de özgür seyir seçenekleri sunduğuna vurgu yaparak Almodovar’ın görüşlerine karşı çıkmıştı. Ayn tartışma bu kez Toronto Film Festivali’nde tekrar alevlendi. Festivalin ana gösterim mekanlarından Scotiabank Tiyatroları’nın sahibi Cineplex, Netflix ve Amazon yapımı olan filmlerin salonlarda gösterilmeyeceğini açıkladı. Cineplex sözcüsü Sarah Van Lange Hollywood’a verdiği demeçte,’’TIFF ile güçlü ve uzun zamandır devam eden bir ortaklığımız var ve şimdi ve gelecek yıllar boyunca festival müdavimleri için unutulmaz tiyatro deneyimleri yaratmadaki rolümle gurur duyuyoruz. Bu yılki festivalin bir parçası olarak gösterilecek yüzlerce fantastik film var ve tüm bu seçeneklerle, ekranlarımızda tiyatro yayın modelinin önemini anlayan ve takdir eden stüdyolardan başlıklar göstermeyi tercih ettik” ifadelerini kullandı.

Cineplex CEO’su Ellis Jacob, TIFF’in yönetim kurulunda önemli bir sponsoru olmasının yanı sıra, yayın yapan devlerin yarattığı rekabet tehditleriyle karşı karşıya olan sinema tiyatrosu işletmecilerini temsil eden ticari organizasyon olan Ulusal Tiyatro Sahipleri Birliği’nin başkanlığını yapıyor. Scotiabank Tiyatrosu’nda olmayan Amazon dağıtımlı filmler arasında Cannes Jüri Ödülü sahibi ‘Les Miserables’, Shia LeBeouf hatırası ‘Honey Boy’, Scott Z. Burns’ün ‘The Report’ yer alıyor. Sinemaseverler tarafından merakla beklenen ‘Evlilik Hikayesi’, “Laundromat” ve “Benim Adım Dolemit” filmleri de Netflix imzalı oldukları gerekçesiyle Scotiabank Tiyatroları’nda gösterilmeyecek filmler arasında yer alıyor.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.