TikTok, Oracle’ı Microsoft’a tercih etti

Çinli şirket ByteDance’in sahibi olduğu TikTok’a Oracle’ı ortak alma teklifi bu hafta Trump yönetiminin ulusal güvenlik incelemesinden geçecek. Doğrudan satış isteyen Trump’ın ortaklık anlaşmasını onaylayıp onaylamayacağı şimdilik meçhul. Uzmanlara göre Trump yönetimi en nihayetinde siyasi bir karar verecek.

Washington ile Pekin arasındaki jeopolitik-stratejik mücadelenin başını çeken ticaret savaşının parçasına dönüşen TikTok’un ABD’de yasaklanmayı bertaraf etmek için Amerikalı bir şirketle bütünleşmesi pazarlıklarında Oracle’ın ipi göğüslemesiyle ilgili Hazine’den açıklama geldi.

Hazine Bakanı Steven Mnuchin, yazılım devi Oracle’ın Çin menşeli popüler kısa video uygulaması TikTok’a ortak olmasıyla ilgili teklifin kendilerine gönderildiğini duyurdu.

ORACLE’I MİCROSOFT’A TERCİH ETTİLER

Sputnik’in haberine göre, TikTok’un sahibi Çinli şirket ByteDance’in ortaklık için Oracle’ı Microsoft’a tercih etmesinin ardından konuşan Mnuchin, teklifi bu hafta gözden geçireceklerini belirtti.

Trump yönetimi, ABD’de 100 milyon kullanıcısı olan TikTok’la ilgili kullanıcı verilerini Çin Komünist Partisi’ne (ÇKP) verebileceği gerekçesiyle Amerikalı bir şirketin kontrolüne geçmediği takdirde yasaklama kararı çıkarmıştı. Başkan Donald Trump, ByteDance’e TikTok’un ABD’deki faaliyetlerini devretmesi için eylül ortasına dek mühlet koymuştu. Ancak ByteDance ile ABD’li teknoloji devleri arasındaki pazarlıklar doğrudan satıştan ortaklığa evrildi. Zira Pekin yönetimi, geçen ay ihracat kontrol kurallarını güncelleyerek TikTok’un algoritmasının yabancı alıcıya devredilmesi üzerinde söz sahibi oldu. Reuters, geçen hafta Pekin yönetiminin ‘TikTok’un zorla satılmasındansa ABD’de kapatılmasına razı olduğu’ haberini geçti.

“TİKTOK’UN GÜVENLİ TEKNOLOJİ SAĞLAYICISI OLACAK”

Oracle, bugün yaptığı açıklamada, TikTok’un ABD’de faaliyetlerini sürdürebilmesi için ByteDance ile takım oluşturacaklarını, Çinli şirketin ABD Hazine Bakanlığı’na ulaştırdığı teklife göre Oracle’ın TikTok’un güvenli teknoloji sağlayıcısı konumunda olacağını duyurdu. Açıklamanın ardından ABD’li yazılım devinin hisseleri yüzde 6.3 değer kazandı.

TİKTOK: TRUMP YÖNETİMİNİN GÜVENLİK ENDİŞELERİNİ GİDERECEĞİNE İNANIYORUZ

Ardından TikTok’dan da “Trump yönetiminin güvenlik endişelerini çözeceğine inandığımız bir teklifi Hazine Bakanlığına teslim ettiğimizi teyit ederiz” açıklaması geldi.

“ABD’Lİ KULLANICILARIN VERİLERİNİN YÖNETİMİ ORACLE’A GEÇECEK”

Reuters’e göre, ByteDance’in teklifi uyarınca, TikTok’un ABD’li kullanıcılarının verilerinin yönetimini Oracle devralacak. Şimdiki halde TikTok kullanıcı verileri, Alphabet bulutunda Singapur’daki bir yedeğiyle saklanıyor. Bu operasyonlarda General Atlantic ve Sequoia gibi ByteDance’in başlıca yatırımcılarına da azınlık hisseleri verilecek.

“VERİ GÜVENLİĞİNİ GARANTİYE ALMAK İÇİN”

Doğrudan satış isteyen Trump’ın ortaklık anlaşmasını onaylayıp onaylamayacağı şimdilik meçhul. CNBC’ye açıklamasında anlaşma teklifini bu hafta gözden geçireceklerini dile getiren Mnuchin, şifrelerin, Amerikalıların verilerinin, telefonların güvende olduğunu garantiye almaları gerektiğini, gelecek birkaç günde bu konuda kendi teknik ekipleri eşliğinde Oracle ile görüşmeler yürüteceklerini söyledi.

“20 BİN YENİ İSTİHDAM SAĞLAYACAK”

Hazine Bakanı, anlaşmanın onayı için 20 Eylül mühleti koyduklarını, gelen teklifte 20 bin yeni istihdam sağlayacak ABD merkezli şirket yaratma taahhüdünün yer aldığını aktardı.

ByteDance-Oracle pazarlıklarının, anlaşmaları ulusal güvenlik riskleri açısından inceleyen ABD’de Yabancı Yatırım Komisyonu’nun (CFIUS) gözetiminde ilerlemesinin ardından, Mnuchin, Trump yönetiminin de ayrı bir ulusal güvenlik incelemesi yapacağını belirtti. Reuters’e konuşan hukuk uzmanları en nihayetinde Trump yönetiminin siyasi bir karar vereceği yönünde görüş bildirdi.

EMSALİ VAR

ByteDance’in Oracle ile vardığı anlaşmaya CFIUS’un iki yıl önce Çinli Oceanwide Holding’in ABD’li sigorta şirketi Genworth’ü satın almasını emsal olarak göstereceği öğrenildi.

O anlaşmada, Çin Oceanwide, Genworth’ün ABD’li poliçe sahiplerinin verilerinin yönetilmesi konumunda ABD merkezli üçüncü bir tarafın hizmetini almayı kabul etmişti.

ORACLE CEO’SU TRUMP DESTEKÇİSİ

ByteDance’in Oracle ile benzer düzenlemeye giderek TikTok’un ABD’li kullanıcı verilerinin korunacağını savunmasını bekliyor. Oracle CEO’su Larry Ellison, teknoloji dünyasındaki nadir Trump destekçilerinden biri.

Reuters/Ipsos”un geçen ayki anketine göre ABD’lilerin yüzde 40’ı Trump’ın ABD şirketine satılmazsa TikTok’un yasaklanması tehdidini destekliyor. Trump’ın Cumhuriyetçi Partisi’nde bu oran yüzde 69’a çıkarken, sadece yüzde 32’si uygulamayı bildiğini söyledi.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.