Tarihi Kentler Birliği’nin Koruma Özendirme Yarışması Sonuçlandı

TKB’nin Koruma Özendirme Yarışması’nda kazanan belediyeler belli oldu

Tarihi Kentler Birliği’nin (TKB) 21’incisini düzenlediği Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması’nın sonuçları belli oldu. Yarışmaya bu yıl 34 üye belediye,toplam 67 projeyle katıldı. 2001 yılından buyana düzenlenen Koruma Özendirme Yarışması, TKB üyesi belediyelerin “kimlikli kent” kavramını güçlendirmesini, kentin hafıza mekânlarını geleceğe taşınmasını, atıl durumdaki yapıları restore ederek yeniden işlevlendirmesini ve yaşayan, canlı odaklara, kamusal alanlara dönüştürmesini destekliyor, teşvik ediyor. Tek yapı ölçeğinde onarımlar ile sokak, çarşı, mahalle gibi çok boyutlu yürütülen kentsel mirası koruma çalışmaları bu yarışma sayesinde tanıtılıyor, düzenlenen ödül töreniyle projeler sergileniyor ve ilgili kesimlerle paylaşılıyor.

Tarihi Kentler Birliği’nin kurulmasını sağlayan ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen’in adına verilen Koruma Büyük Ödülü, bu yıl Ankara Büyükşehir Belediyesinin oldu. Kayseri Büyükşehir Belediyesi ve Osmangazi Belediyesi ise Jüri Özel Ödülüne değer bulundu. 7 Proje Ödülü, 7 Uygulama Ödülü, 8 Süreklilik Ödülü ve 9 Başarı Ödülünün verildiği yarışmanın ödül töreni, 1 Ekim tarihindeİstanbul’da yapılacak olan TKB Fatih Buluşmasında düzenlenecek.

TARİHİ VE KÜLTÜREL MİRASI KORUMA PROJE VE UYGULAMALARINI ÖZENDİRME YARIŞMASI SONUÇLARI

METİN SÖZEN KORUMA BÜYÜK ÖDÜLÜ

Ankara Büyükşehir Belediyesi

Ankara Roma Tiyatrosu Restorasyonu ve Arkeopark Çevre Düzenleme Uygulamaları; Ankara Gölbaşı Hallaçlı Mehmet Konağı Rölöve, Restitüsyon, Restorasyon Mimari Mühendislik ve Çevre Düzenleme Projesi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi Ulus Tarihi Kent Merkezi Sit Alanı içindeki Ankara Kalesi ve iç kaledeki Osmanlı Dönemi sivil mimari miras dokusu; Hacı Bayram Veli Camisi, Augustus Tapınağı ve Cumhuriyet Dönemi modern mimari mirası örneklerinden oluşan, farklı dönemlere ait çok katmanlı kent dokusununbirarada bulunduğu alanları birbirine bağlayan ve modern bir başkentin merkezinde farklı kültürel dokunuşlarıortaya çıkararak, çağdaş kent yaşantısı ile bütünleştirmeyi amaçlayan Roma Tiyatrosu Restorasyonu ve Arkeopark Çevre Düzenleme Uygulamaları projesi ile Metin Sözen Koruma Büyük Ödülüne değer bulundu.

JÜRİ ÖZEL ÖDÜLLERİ

Kayseri Büyükşehir Belediyesi

KültepeKaniş Karum’u Asurlu Tüccarlar Sokağı Projesi; Koramaz Vadisi Bir Aşk Hikâyesi Müze Projesi; Soğanlı Örenyeri Çevre Düzenleme Projesi; Tahtalı Kilise Restorasyon Projesi; Türbelerimiz Projesi; Ahi Evran Zaviyesi – Esnaf ve Sanatkârlar Müzesi;GavremoğluKonağı Restorasyonu;GazioğluKonağı ve GömlekçioğluKonağı Restorasyon çalışmalarıyla Jüri Özel Ödülüne değer bulundu.

Osmangazi Belediyesi

Yaşayan Tarih Hisarİçi Projesi: Tarihi Hisar bölgesinde yürütülen bütüncül koruma çalışmasıyla Jüri Özel Ödülü’ne değer bulundu.

Diğer ödül alan belediyeler ve projeleriyse şöyle;

PROJE ÖDÜLLERİ

Çaycuma Belediyesi

Cezaevinden Kütüphane Müzeye Projesi

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi

Şeker Han Rölöve, Restitüsyon ve Restorasyon Projesi; Tepebaşı Kentsel Dönüşüm Alanı Analiz ve Uygulama Projesi.

Göynük Belediyesi

Gazi Süleyman Paşa Hamamı Onarım Projesi

Kadirli Belediyesi

Kadirli İrfan Can Eğitim Müzesi Projesi

Karadeniz Ereğli Belediyesi

Kaletepe ve Karadeniz Ereğli Kalesi Çevre Düzenleme Projesi

Safranbolu Belediyesi

Asmaaltı Dükkânlar Cephe Restorasyon Projesi, Hanarkası Sokak Çevre Düzenleme Projesi.

Selçuklu Belediyesi

Sille İlkokulu Projesi; Sille Kapalı Otopark, Karma Yapılar ve Meydan Düzenlemesi Projesi; Sille Otel ve Kültür Merkezi Projesi.

UYGULAMA ÖDÜLLERİ

Ayvalık Belediyesi

Georgala (Yorgola) Hanı Restorasyonu ve Ayvalık Belediyesi Hizmet Binası Olarak İşlevlendirilmesi.

Hatay Büyükşehir Belediyesi

Antakya 3.Mıntıka 1221 Parselde Bulunan Yapının Restorasyonu.

Keşan Belediyesi

Eski Sağlık Lisesinin (Tarihi Kızılay Hastanesi) Restorasyon Uygulaması ve Keşan Kent Müzesi Olarak İşlevlendirilmesi.

Kozan Belediyesi

Çamurdan Konağı Restorasyon Projesi; Mustafa Kemal Sokağı Sokak Sağlıklaştırma Projesi; Yapıcı Konağı Restorasyon Projesi; Yeğenoğlu ve İnkılap Sokağı Sokak Sağlıklaştırma Projesi.

Seydişehir Belediyesi

Bahaddin Paslı Kültür ve Sanatevi Rekonstrüksiyon Projesi; Seydişehir Arasta Çarşısı Cephe Sağlıklaştırma ve İyileştirme Projesi.

Seyhan Belediyesi

Tepebağ Konakları Restorasyonu.

Sındırgı Belediyesi

Sındırgı Hamamı Gün Yüzüne Çıkıyor” Restorasyon Projesi.

SÜREKLİLİK ÖDÜLLERİ

Adana Büyükşehir Belediyesi

Kayalıbağ Mahallesi 26009 Sokak Sağlıklaştırma ve Kentsel Tasarım Projesi; Ali Münif Yeğenağa Caddesi 2. Etap Sokak Sağlıklaştırma Restorasyonu.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi

Karesi ve Altıeylüllçelerindendeki 7 Çeşmenin Restorasyonu;Tescilli 3 Adet Yapının Rölöve, Restitüsyon ve Restorasyon Projeleri;Ertuğrul Camisi Restorasyonu; Fatma Sultan Türbesi Restorasyonu; Karesi İzci Evi Rölöve, Restitüsyon ve Restorasyon Projesi; Zağnopaşa Meydanı Çevresi Sokak ve Cephe Sağlıklaştırma Restorasyonu; Karesi’deki, Dumlupınar Mahallesi, 8486 Ada 5 Parsel 1 Tescilli Yapının Basit Onarım Çalışması; Marmara’daki Mezarlık Alanının Çevre Düzenlemesi ile Mezar Taşlarının Rölöve ve Restorasyon Projeleri; Bigadiç’deki Oğul Paşa Türbesi ile Karesi’deki Kurtuluş Çeşmesi’nin Rölöve, Restitüsyon ve Restorasyon Projeleri;Savaştepe Çarşı Cami’nin Basit Onarımı.

Fatih Belediyesi

Tarihi Çeşmelerin Proje, Uygulama ve Basit Bakım Onarım Çalışmaları; Zeyrek Dünya Miras Alanı ve Çevresinde Bulunan Sivil Mimarlık Örneği Yapıların Basit Bakım Onarım Çalışmaları.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi

Kapalı Çarşı Cephe Yenileme Projesi.

Kastamonu Belediyesi

Başkanlık Konağı Restorasyon Projesi; Sanat Okulu Caddesi Sokak Sağlıklaştırma ve Cephe İyileştirme Projesi.

Kepez Belediyesi

Dokumapark Doğa, Kültür ve Sanat Adası Projesi

Konya Büyükşehir Belediyesi

Alaaddin Bulvarı Cephe Rehabilitasyonu; Rüstem Paşa Kervansarayı Restorasyonu; Kız Öğretmen Okulu (Eski Rektörlük Binası) Rölöve, Restitüsyon ve Restorasyon Projeleri; Tekel (İnhisarlar) Binası Rölöve, Restitüsyon ve Restorasyon Projeleri; Konya Torrance Binası (Alaeddin Keykubat Konferans Salonu) Rölöve, Restitüsyon ve Restorasyon Projeleri.

Mudanya Belediyesi

Girit Sokağı Tarihi Konak Restorasyonu veRessam Gürol Sözen’in Eserlerinden Oluşan 1919- 1923 Destan ve Onlar Müzesi İşlevlendirme Projesi.

BAŞARI ÖDÜLLERİ

Alanya Belediyesi

Ağaoğlu Hacı Mehmet Konağı Restorasyon Çalışması.

Bayındır Belediyesi

Kilise Bölgesi Sokak Sağlıklaştırma Restorasyonu.

Burdur Belediyesi

Gümüş (Ali Bey) Değirmeni Restorasyon ve Yeniden İşlevlendirme Projesi.

Burhaniye Belediyesi

Pazarbaşı Konağı Restorasyonu ve Çevre Düzenlenmesi.

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi

HamamMüzesi Projesi.

Kilis Belediyesi

Kilis Belediye Çarşısı Restorasyonu.

Konak Belediyesi

Basmane Eski Silahhane Binası Restorasyonu.

Kütahya Belediyesi

Darü’l Kurra Restorasyonu.

Malatya Büyükşehir Belediyesi

Usta Şagirt Kümbeti Restorasyonu

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.