Taliban baskısı yüz örttürdü!

Afganistan’da kadın spikerler Taliban baskısı sonrası yüzleri örtülü şekilde ekrana çıktı.

Afganistan’ın önde gelen televizyon kanallarında kadın haber spikerleri Taliban’ın talimatı doğrultusunda ekrana yüzleri örtülü bir şekilde çıktı. Kadın sunucular bir gün öncesine kadar yüzlerini kapatmayı reddediyordu.

Taliban yetkilileri, Mayıs ayı başında Afganistan’da kadınların kamusal alanda tüm vücutlarını ve yüzlerini örten kıyafet giymesini emreden bir kararname yayınlamıştı. Bu kararname öncesinde kadınların yalnızca başlarını örtmeleri Taliban için yeterliyken kararname ile tüm vücudu ve yüzü örten burka zorunlu hale getirildi.

euronews’in aktardığı habere göre Fazileti Yayma ve Ahlaksızlığı Önleme Bakanlığı, kadın televizyon sunucularına cumartesi gününe kadar bu karara uymalarını emretti.

Önceki gün bu emre uymayarak yüzleri açık bir şekilde ekrana çıkan TOLOnews, Ariana Televizyon, Shamshad TV ve 1TV spikerleri, baskılar sonrası pazar günü gözleri ve alınları dışında yüzlerini tamamen örten kıyafetlerle televizyonda göründü.

“BİZİM TERCİHİMİZ DEĞİL, ZORLANDIK!”

TOLOnews spikerlerinden Sonia Niyazi, şimdiye kadar bu karara karşı direndiklerini ve yüzlerini tamamen örtmeye karşı olduklarını söyledi. Baskılara maruz kaldıklarını belirten Niyazi, “Taliban ekrana yüzünü örtmeden çıkan bütün sunucuların görevinden alınacağını söyledi” dedi.

Öte yandan Fazileti Yayma ve Ahlaksızlığı Önleme Bakanlığı Sözcüsü Muhammed Sadeq Akif Muhacir, yetkililerin sunucuları görevlerinden alınmaya zorlamak gibi bir niyetleri olmadığını belirterek, “Kanallar sorumluluklarını düzgün bir şekilde yeterine getirmeleri bizi mutlu etti” yorumunda bulundu.

Hatırlanacağı gibi, Taliban Ağustos 2021’de yeniden iktidara geldiğinde, dünya kamuoyuna bu kez daha ılımlı oldukları mesajını vermişti. Ancak zaman içinde kadınlara vadedilen haklardan kademeli olarak vazgeçildi.

Afganistan’da hâlihazırda kadınların yurt dışına seyahat etmesi ve ülke içinde yanlarında erkek olmadan uzun yola çıkması yasaklandı. Mart ayında lise ve dengi kız okullarının kapatılması talimatı verildi. Kadın ve erkeklerin Kabil’deki parkları aynı gün ziyaret etmesi yasaklandı.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.