Taksiciler dertli

Son dönemlerde artan akaryakıt giderleri, araç bakım ve sigorta maliyetleri, taksicileri oldukça zorluyor.

Murat Karakaya /NİĞDE İGFA- Giderleri artan ancak bu artışın taksimetreye yansımadığını söyleyen taksiciler oldukça dertli. Yaşadıkları zorlukları Medya Haber Sitesi’ne değerlendiren taksiciler gelir ve giderin başa baş olduğunu söyledi. Geçtiğimiz yıl bu dönem 7 lira 16 kuruş olan benzinin litre fiyatı şu an 20 lira 50 kuruşa, motorinin litre fiyatı 6 Lira 54 kuruşken 22 lira 50 kuruşa, LPG ise aynı dönem 4 lira 2 kuruşken şuan 11 liraya satılıyor. Yakıt giderlerinin dışında taksicileri zorlayan bir diğer etken ise araç sigorta masrafları. Geçen sene 2 bin 700 Liraya yaptırılan araç sigortası bu sene 4 Bin Liraya yapılıyor. Artan yakıt fiyatlarına , araç bakım maliyetlerine mesai mefhumu olmadan gece gündüz çalışma da eklenince taksiciler çok zorlandıklarını ve sorunlarına çözüm bulunmasını istedi.

“6 AY ÖNCE YAPILAN ZAMLAR KURTARMIYOR”

Niğde’de 15 yıldır taksicilik yapan Yasin Özdoğan taksicilik mesleğinin zorluklarını şu şekilde anlatıyor. “En son taksimetrelere 6 ay önce zam yapıldı. Ondan önce de 2018 yılında zam yapılmıştı. 6 ay önce zam yapıldığında mazot 10 liraydı, şu anda 23 lira ve hala zam yapılmadı. Şoförler cemiyeti zam dilekçemizi Niğde Belediyesine verdi ama hala yanıt gelmedi. Kilometre başına 80 kuruş yakan araçlarımız şu an 1 lira 30 kuruş civarında yakıt harcıyor. Kilometre başına belirlenen taksimetre tutarı düşük olduğu için çalışmalarımızla kazancımız başa baş denk geliyor. Çevre illeri baz aldığımızda en kötü açılış 15 lira seviyesinde olmalı. 6 ay önce ortalama 700 lira tutan yağ bakım masrafı şu anda bin 200 liraya yapılıyor. Bu yağ bakımı periyodik olarak 3 ayda bir yaptığımız masraf. Lastikler tabi işimiz gereği çabuk yıpranıyor, yine aynı zaman dilimine göre yüzde yüz zamlandı. Arabaların trafik muayeneleri, sigortaları derken her şey aldı başını gitti” diye konuştu.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.