Tablet çocuğun düşmanı değil

İngiltere’deki Kraliyet Üniversitesi’nde yapılan araştırma, tablet kullanımının sanıldığı kadar zararlı olmayabileceğini ortaya koydu. 18 yaş altı denekler üzerinde çalışma yürüten Dr. Max Davie “Ekran başında geçirilen sürenin sağlık için zararlı olduğuna ilişkin somut bir delil yok” dedi.

Bilim insanları ebeveynlerin, çocukları ve tablet ekranı söz konusu olduğunda yaşadıkları endişeyi, ‘çok da büyütmemesi’ gerektiğini söyledi.

Kraliyet Üniversitesi Pediatri ve Çocuk Sağlığı Bölümü’ndeki (The Royal College of Paediatrics and Child Health) uzmanlar tarafından yapılan ve 18 yaşın altındaki genç ve çocukları kapsayan çalışmada, ekran başında geçirilen sürenin sağlık için zararlı olduğuna ilişkin somut bir delil bulunmadığı savunuldu. Araştırma, 11 bin gencin katılımıyla yapıldı. Katılımcılar, sosyal medya kullanımları, sanal taciz, uyku düzeni, kendine güven üzerine soruları yanıtladı. Üniversite, yoğun ekran kullanımıyla obezite ve depresyon arasında bağlantı olsa da, bu bağlantının nedensel olup olmadığının açık olmadığını da açıkladı. Uzmanlar, cihaz kullanımının, sağlıklı bir bünye için gerekli olan, örneğin, uyku, egzersiz ve aile ile birlikte geçirilen zamanın yerine geçmemesi gerektiğini belirtiyor. Bu alandaki ilk rehberlik çalışmasında, çocuklara bir ‘ekran zamanı’ sınırı koymaktan kaçınılması da öneriliyor. Ve fakat uykudan önceki son bir saatte kullanımın sonlanması tavsiye ediliyor.

Rehberlik çalışmasına katılan uzmanlardan Dr. Max Davie, bilgisayar ve tabletlerin ‘dünyayı keşfetmek konusunda müthiş bir araç’ olduğu görüşünü savunuyor. Davie şöyle devam ediyor: “Yemek zamanları serbest ekran saati için ideal olabilir. Eğer çocuğun ekran saatini abarttığı düşünülüyorsa, ebeveyn devreye girebilir.”

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.