“Sporcuların sağlıksız, iş güvenliği olmayan sahalara çıkmama hakkı var”

Avukat Taner Sevim koronavirüsün spor üzerinde yol açacağı hukuksal sorunlara değindi. Sevim sözleşmelerin yeni duruma göre düzenlenmesi gerektiğini söyleyerek, sporcuların maçlara çıkmayı reddedebileceğini ifade etti.

Sevim Hukuk Bürosu’nun kurucusu olan Taner Sevim, koronavirüsün sporda yol açacağı hukuksal sorunlara değindi. Sporcuların haklarından söz eden Sevim “Sporcuların sağlıksız, iş güvenliği olmayan sahalara çıkmama hakkı var” dedi.

Koronavirüsün sporda yol açacağı hukuksal sorunlara, Futbolmedya‘ya konuşan Avukat Taner Sevim açıklık getirdi. Sevim Hukuk Bürosu’nun kurucusu Taner Sevim, Çin’in 3 aylık bir periyodun ardından koronavirüsle mücadelede büyük mesafe katettiğini hatırlatarak “Dünya böyle küresel bir salgınla ilk kez yüzleşiyor. Bu krizin ticari ve hukuksal sonuçları da olacaktır. Spor da bu alanlardan biri. Krizi aşmak için öncelikle bir konsensus sağlanması gerekir. Konsensusu yönetecek de bir bilim kurulunun, hukuk bilim kurulunun oluşturulması çözüm yolundaki en önemli adımdır. Nasıl bir tıp bilim kurulu varsa hukuki durumların da nasıl olacağı, nasıl davranılacağı konusunda bir hukuk kurulunun oluşturulması gerekiyor” dedi.

SÖZLEŞMELER OLAĞANÜSTÜ ŞARTLAR DİKKATE ALINARAK YENİLENMELİ

Av.Taner Sevim, sporda yaşanan ertelemelerin organizasyon takvimlerinde kaymalara yol açacağını belirterek şunları söyledi: “Spor dünyası inanılmaz büyüklükte bir hacime ulaştı. Organizasyonların iptali ya da ertelenmesi büyük mali sonuçlar da doğuracaktır. Türk hukukuna ve Kıta Avrupa’sı hukukuna baktığımızda taraflara bir takım haklar tanıyor. İlk önerilen bu sözleşmelerin uyarlanması ilkesidir yani yeni duruma uyarlamadır. Konsensus çok önemlidir. Kulüplerin olmaması halinde sporcular çalışacak işyeri bulamayacaktır, işverenleri olmayacaktır. Sporcuların sözleşmelerindeki paraları alma konusunda ısrarcı olmalarını pek akılcı bir tutum olarak görmüyorum. Bu sözleşmelerin mevcut duruma uyarlanması en doğru çözümlerden biri olacaktır. Eğer bu yönde bir konsensus oluşmazsa hukuki yönden sorunlar ortaya çıkabilir. Kulüpler sözleşme fesihleri sonrası ödeme yapamayacak duruma gelebilir. Bu açıdan sporcular, kulüpler ve yayıncı kuruluşlar arasında uzlaşma önemli. Eğer bu yönde bir konsensus sağlanamazsa kulüpler para kazanamayacağı için oyuncu alamayacak, oyuncu alamadığı için seyirci tribüne gelmeyecek, seyirci gelmeyince bütün spor aktiviteleri sonlanmış olacak. Bu sürecin iyi yönetilmesi lazım. Gerek Türkiye’de gerekse uluslar arası organizasyonlarda uluslar arası konfederasyonlar, federasyonlar bilim kurulları oluşturmalı, bir uygulama prosedürü belirlemeli, tavsiye kararlarını belirlemeli ve bunları derhal yürürlüğe sokmalıdır. Aksi taktirde yıllarca sürecek davalar ortaya çıkacak, kimsenin kazanamayacağı bir döneme girilebilir. Herkesin olağanüstü halden geçtiğimizi unutmaması lazım. En doğru karar oyuncuların sözleşmelerinin askıya alınması ve yeni sözleşmelerin yapılmasıdır. Kulüpler olmazsa sporcuların çalışacakları alanlar da olmaz.”

SPORCULAR MAÇLARA ÇIKMAYI REDDEDEBİLİR

TFF’nin lige ara vermemesine yönelik sporcuların verdiği tepkinin haklı olduğunu belirten Sevim, oyuncuların maça çıkmayı reddedebileceğini söyledi: “Sporcuyu bir işçi gibi düşünebiliriz. Sözleşme ile bağlılıkları var. Kulüpleri de işveren olarak düşünürsek işverenin de sağlıklı, iş güvenliği olan bir ortamı hazırlamakla mükellef. Seyircisiz de olsa birçok insanın olduğu bir ortam riskli görülebilir. Bana göre oyuncuların maça çıkmama hakkı vardır çünkü iş güvenliği alınmamış bir ortamda çalışmama hakkı vardır. Son derece riskli bir hastalık ve insanları bu riski almaya zorlayamazsınız. Bu tür bir durumda, Trabzonsporlu Obi Mikel örneğindeki gibi karşılıklı olarak sözleşme feshine gidilebilir.”

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.