ŞOK! Telefonunuz, kripto para madenciliği için kullanılıyor olabilir

Akıllı telefonlarımız şarjının son dakikasına kadar gündelik işlerimizin birçoğunda bize yardımcı olabiliyor. Akıllı telefonların benzersiz işlevleri büyük bir tehlikeye de dönüşebiliyor.

Eğer Android telefonunuzun arayüzünde gecikmeler yaşanıyorsa, pil ömrü aşırı bir biçimde azaldıysa ve kısa sürede ısınma yaşıyorsa, cihazınız tehdit altında olabilir.

Yavaşlayan Android Telefonunuz, Kripto Para Madenciliği İçin Kullanıyor Olabilir

Android telefonları olan kullanıcılar; cihazlarının çabuk ısındığını, yavaşladığını ve bataryalarının hızlı tükendiğini düşünüyorlarsa, fark etmeden bir kripto para madencisinin kurbanı olmuş olabilirler.

Kripto paralar hayatımızın birçok alanına dahil olmaya başladı. Böylesine bir popülarite de tahmin edeceğiniz üzere çeşitli suistimalleri doğurdu.

Bu noktada sizler de son zamanlarda Android cihazlarınızda yavaşlama, ısınma ya da hızlı batarya tükenmesi gibi sorunlar yaşıyorsanız, bir kripto para madencisi tarafından hedef alınmış olabilirsiniz.

Bitcoin ya da diğer sanal para birimlerini kazanmak için çeşitli yollar deneyen korsanların yeni hedefi ise Android akıllı telefonlar.

Bu bağlamda korsanlar, Google Play Store’dan indirilen Bug Smasher oyunu ile kullanıcıların cihazlarına bir uygulama gönderiyorlar.

BT güvenlik firmasının ESET’teki araştırmacıları tarafından tespit edilen duruma göre virüs, 1 milyon ile 5 milyon arası kişinin cihazına bulaşmış olabilir.

Oyunu indirenlerin bilgisi olmadan yüklenen uygulama sonrası, bu yöntemi kullanan başka korsanların da olup olmadığı araştırıldı.

Ortaya çıkan veriler ilginçti çünkü Kaspersky Lab’ın güvenlik araştırmacısı David Emmy’e göre birçok mobil uygulamada bu tür virüsler şifreli madencilik için kullanılıyordu. Emm, “Geçtiğimiz 12 ay içinde şifreli madencilik programı ile bağlantılı olan Truva atlarını gizleyen daha fazla mobil uygulama platformlarda ortaya çıktı. Cep telefonlarından suçlulara sağlanan işlem gücü daha az. Fakat bu cihazlardan çok fazla var.” dedi.

Cihazlarda ısınma, yavaşlama ve hızlı batarya tükenmesi gibi sorunlara yol açan bu virüs, telefonunuzun hasar görmesine dahi neden olabilir.

Bu konu hakkında önerilerde bulunan sahtekarlık uzmanı Laurent Petroque, Android telefonlarımızın mutlaka son sürümde olması gerektiğini ve bilinmedik hiçbir kaynaktan uygulama indirmememiz gerektiğini ifade etti.

Temmuz ayında Google, tüm cryptocurrency madencilik uygulamalarının Play Store’dan yasaklandığını duyurdu.

Ancak, Google bile, hangi uygulamaların madenciler için Truva Atı olduğunu tam olarak bilmiyor. Sorun şu ki, madencilik için gereken işlem gücü bataryadan geliyor.

En kötü senaryoda telefonunuz kalıcı olarak hasar görebilir. Bu korsanlardan korunmak için Android telefonunuzun işletim sistemini en son sürümüne güncelleyin. Virüs programı da yükleyebilirsiniz.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.