ŞOK! Nutella’da kanserojen telaşı! Raflardan kaldırılıyor

“Nutella kanserojen madde içeriyor” iddiası gündemi sarstı. Çikolata severlerin en çok tercih ettiği ürünlerden biri olan Nutella, bu iddiaların ardından İtalya’da bazı süpermarketlerin raflarından kaldırılmaya başlandı. “Nutella kanser yapıyor” iddialarının ardından üretici firma Ferrero bir açıklama yaptı.

Çikolata severlerin en çok tükettiği ürünlerin başında Nutella geliyor. Ancak bu ürün hakkında ortaya atılan bir iddia şok etkisi yarattı. Üretiminde palmiye yağı kullanılan Nutella’nın kansere neden olduğu iddia ediliyor. Bu iddianın ardından İtalya’da bazı süpermarketler ürünü raflarından indirmeye başladı. Bu gelişmelerin ardından Türkiye’de de tüketiciler “Nutella kansere neden oluyor mu?” sorusuna yanıt aramaya başladı. Dünyaca bilinen Nutella’nın kanserle ilişkilendirilmesi sonrasında üretici firma Ferrero konu hakkında bir açıklama yaptı.

SEBEP PALMİYE YAĞI

Ferrero’nun Nutella üretiminde palmiye yağı kullandığı zaten biliniyordu. Ancak son yıllarda sağlık örgütlerinin palmiye yağının zararlarına dikkat çekmesi firma üzerindeki baskıyı arttırdı. 2016 yılında Avrupa Gıda Standartları Ajansı (EFA) tarafından yapılan araştırma sonucuna göre, 200 derece üzerinde ısıtılan palmiye yağı diğer yağlara oranla daha tehlikeli! Dünya Sağlık Örgütü’nün de aralarında olduğu sağlık otoriteleri de bu riske dikkat çekmişti fakat kullanımıyla ilgili bir kısıtlama getirmemişti. İtalya’da palmiye yağı konusunda artan baskıların ardından Coop ve Barilla gibi markalar ürünlerinden palmiye yağını çıkardı. Ancak Ferrero şirketi ise rafine etme işlemini 200 derecenin altında yaptığını savunuyor.

FERRERO LEZZETİN DEĞİŞECEĞİNDEN KORKUYOR

Şirketin en çok tüketilen ürünü Nutella’da palmiye yağı kullanılıyor. Ferrero, Nutella’nın lezzetinin değişeceği gerekçesiyle ürününde palmiye yağı kullanmaya devam ediyor ancak bu konuda İtalya’da tepkiler giderek artıyor. Şirketin Nutella satışları son 12 ayda yüzde 3 oranında düştü. Bunun üzerine Ferrero, palmiye yağını savunan reklam kampanyaları düzenlemeye başladı. Palmiye yağı raporunun ardından Nutella hisselerinde de yüzde 3 düşüş yaşandı.

Konunun uzmanları Nutella’da kullanılan yağın değişmesi durumunda yıllık maliyetin 8 – 22 milyon Dolar civarında artacağını ifade ederken, Ferrero’nun satın alma yöneticisi Vincenzo Tapella ise durumun ekonomik kaynaklı olmadığını savundu. Tapella, palmiye yağından farklı bir yağa geçilmesi halinde ürünün niteliğinin azalacağını iddia ediyor.

FERRERO’DAN “NUTELLA KANSEROJEN İÇERMİYOR” AÇIKLAMASI

Nutella’nın kanserojen madde içerdiğine dair iddiaların ardından Ferrero’dan açıklama geldi. Ferrero Türkiye’den yapılan açıklamada iddiaların gerçeği yansıtmadığı vurgulandı. İşte o açıklama:

“Nutella kesinlikle kanserojen madde içermemekte ve EFSA’nın açıklamaları Nutella’ya yönelik değildir. Ayrıca Nutella hiçbir ülkede raflardan indirilmemiştir. İtalyan süpermarket zinciri ‘Coop’ kendi markasını raflardan çekmiştir.

Hem Türkiye hem de Dünya’da gıda ürünlerinde kullanılabilecek bitkisel yağ çeşitleri yasal mevzuatlar ile belirlenmiştir. Palm yağı bu anlamda Avrupa Birliği mevzuatlarına da uygun olarak çikolatalar, kekler,bisküviler, dondurmalar, cipsler gibi pek çok farklı ürün grubunda ülkemizde de kullanılmaktadır.

EFSA’nın raporu, çok sayıda gıda ürünü ve yağlar üzerindeki kontaminantlara yönelik analizleri içermektedir. Hazırlanan raporda, kontaminantların varlığının, kullanılan sıvı ve katı yağların yanı sıra, bunların maruz kaldığı işlemlerle ilgili olduğunu da bildirmiştir. EFSA’nın raporu Nutella’ya yönelik değildir. Ferrero olarak tüm ürünlerimizin güvenli olduğu hususunu bir kez daha vurgular ve Nutella’nın İtalya başta olmak üzere Avrupa ve dünyanın dört bir yanında satışlarına düzenli olarak devam ettiğini belirtiriz.”

FERRERO VE NUTELLLA

Ferrero, 1946 yılında İtalya’nın Piedmont bölgesinde Alba kentinde Pietro Ferrero tarafından kuruldu. Fındık ihtiyacının %90’ını Türkiye’den karşılayan firma şekerleme alanında faaliyet göstermektedir. Nutella, Kinder ve Ferrero Rocher ürünleri bu marka altında yer almaktadır.

Nutella ilk kez piyasaya 1964’te sürüldü. 38 şirketi, 18 fabrikası ve 21 bin 500 çalışanı bulunan Ferrero her yıl 365 bin ton Nutella üretiyor. Nutella, dünyaki fındık rezervlerinin yüzde 25’ini kullanıyor. talyan devi 19’uncu fabrikasını Türkiye’de Manisa’da kurdu.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.